GündemManşet

Balışeyh’te Astronot yiyeceği yetişiyor

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

2 yıl önce Kırıkkale’nin Balışeyh ilçesine bağlı Beyobası köyünde deneme amacıyla ekimi yapılan ve astronotların yiyeceğinin ham madde bitkisi olarak bilinen kinoa, bölgeye uyum sağladı. Ekimiyle birlikte yüzleri güldüren kinoa, bu yıl 40 dönüm arazi üzerine dikilerek hasadı yapılacak.

 

ÇEVREYE UYUM SAĞLADI

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Ziraat Odası Başkanlığı tarafından iki yıl önce Balışeyh ilçesine bağlı Beyobası köyünde deneme amacıyla ekimi yapılan ve astronot yiyeceği olarak bilinen ‘Kinoa’ çevreye uyum sağladı. İlk yıl 15 dekarlık alana dikilen kinoa, bu yıl itibariyle uzun yıllar çiftçilik yapan Halis Koçak tarafından 40 dönümlük arazi üzerinde ekimi yapıldı.

 

ÇİFTÇİLER İÇİN YENİ BİR ÜRÜN

Ziraat Odası Başkanı Orhan Öztürk, kinoanın, Kırıkkaleli ve Türk çiftçiler için yeni bir bitki olduğunu, bitkinin daha çok İspanya, Portekiz, Peru, Kolombiya, Bolivya ve Şili’nin de aralarında bulunduğu ülkelerde ve And Dağları’nın eteklerinde yetiştirildiğini söyledi. Kinoanın geçmişinin, 5 bin yıl öncesine dayandığını belirten Öztürk, “İnkaların kinoayı ektiği, arkeolojik kazılarda tespit edilmiştir” dedi.

 

NASA’NIN ARAŞTIRMA KONUSU

Öztürk, “Pirinç ve buğday gibi tahıl grubunda yer alan bir bitki. Kinoa, protein, vitamin ve mineraller yönünden zengin ve NASA’nın araştırmalarına konu olmuş. Çünkü daha küçük hacimlerde daha yüksek besleyicilik özelliği var. Bundan dolayı uzmanlar uzay yolculuklarında bu bitkiden yararlanma yoluna gitmişler” diye konuştu.

 

BÖLGELERDE GELİŞTİRİLMELİ

Öztürk, kinoanın 100 gramında 370 kalori enerji, yaklaşık 6 gram yağ, 70 gram karbonhidrat ve 6 gram lif bulunduğunu anlattı. Kinoa’nın temel aminoasitlerle birlikte bol miktarda kalsiyum, demir ve fosfor içerdiğini ifade eden Öztürk, astronotların az yer kaplayıp besleyici özelliği yüksek bu bitkiden yapılan yiyecekleri tercih ettiklerini vurguladı. Öztürk, çevreye uyum sağlayan bu bitkinin geliştirilerek, hem ekonomiye hem de çiftçilere katkı sağlayacağını düşündüklerini ifade etti.

 

UYGUN BİTKİ OLACAK

Kinoanın, çölyak hastaları için de tamamen doğal bir ürün olduğuna dikkati çeken Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:  “İçerisinde gluten bulunmadığı için çölyak hastaları da tercih etmektedir. Dekara 200 gram ekip, 200 kilogram verim bekliyoruz. Şu anda pazarlama konusunda bir sorunumuz yok. Tohumu temin ettiğimiz firma ürünü de alma garantisi verdi. Sözleşmeli üretim söz konusu. İlimiz topraklarına ve yüksekliğine uygun bitki olacağını bekliyoruz.”  Öztürk, kinoanın hububat ekim ve hasat makineleriyle işlenebildiğini de sözlerine ekledi.

 

KİLOGRAM FİYATI 130 TL

40 yıldır çiftçilik yapan ve kinoa bitkisini yetiştiren Halis Koçak, bitkiyi tohumluk olarak çevrede bulunan ve bu işi yapmak isteyen çiftçilere satmak istediğini dile getirdi. Ürününün piyasa kilogram fiyatının 100-130 TL arasında değiştiğini dile getiren Koçak, “10-15 gün içerisinde bitkinin hasadını yapacağız inşallah. Şuanda hem tohumluk olarak hem de bitki ürününe talep var” dedi.

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x