Deniz, kum, güneş turizmi için Türkiye’ye gelen ve tatil bölgelerinde gayrimenkul edinimi gerçekleştiren yabancılar şimdi de üniversite şehirlerini radarına aldı. Kırıkkale, Bilecik, Çankırı ve Ardahan’da üniversite şehirleri olarak öne çıkıyor ve yüzdesel bazda yabancının gayrimenkul alımını arttırdığı diğer iller olarak yer aldı.
4 MİLYAR 500 MİLYON DOLAR
Üniversite şehirlerinde kiraya verilen gayrimenkulün geri dönüş süresinin tatil bölgelerine göre düşük olması ve prim potansiyeli ilginin artmasında etkili oldu. Türkiye’nin gayrimenkulle çektiği doğrudan yabancı sermaye miktarı mütekabiliyetle birlikte hız kazandı. Son verilere göre ülkeye gayrimenkul edinimiyle giren para 4 milyar 500 milyon dolar oldu.
HEDEFE ULAŞMAK HAYAL DEĞİL
Hedef kısa bir süre içinde bu rakamı 10 milyar dolara çıkarmak. Uzmanlar bu hedefe ulaşmanın hayal olmadığını belirtiyor. Türkiye’nin dört bir köşesinin altın olduğunu belirten gayrimenkul uzmanları, yabancı yatırımcıların hikâyesi güçlü olan illerde de alım yapmaya başladığını söyledi.
GAYRİMENKUL ALIMLARI ARTIYOR
Bir dönem Türkiye’den sadece deniz, kum ve güneşin tadını daha fazla çıkarmak için tatil bölgelerinde konut satın alan yabancıların yeni gözde illerinin ise üniversite şehirleri olduğu söylendi. Nitekim son 2 yılda üniversitesi olan şehirlerde yabancıların gayrimenkul ediniminin arttığı gözlendi.
KIRIKKALE VE DİĞER BÖLGELER
Üniversite illerinde yabancı yatırımcıların en çok rağbet ettiği iller Antalya, Sakarya, Mersin İçel, Kocaeli, Samsun, Trabzon, Tekirdağ, Eskişehir ve Bolu olarak sıralanıyor. Yabancı yatırımcının Antalya’da 9 bin 546, Sakarya’da bin 56, Mersin’de bin 382, Kocaeli’de 659, Samsun’da 658, Trabzon’da 526, Tekirdağ’da, 643, Eskişehir’de 277 ve Bolu’da 184 gayrimenkulde sahipliği bulunuyor. Kırıkkale, Bilecik, Çankırı ve Ardahan’da üniversite şehirleri olarak öne çıkıyor ve yüzdesel bazda yabancının gayrimenkul alımını arttırdığı diğer iller olarak yer aldı.