Türkiye, anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması için yarın sandık başına gidecek. Bazı illerde saat 07.00’de başlayacak olan oy verme işlemi akşam saat 17.00’de sona erecek.
55 MİLYONU AŞKIN SEÇMEN OLACAK
Halk oylamasında yurt içinde 55 milyonu aşkın seçmen, 167 bin 140 sandıkta oy kullanacak. Bu rakamın 1 milyon 269 bin 282’sini, oy verme gününe kadar 18 yaşını dolduran yeni seçmenler oluşturacak. Kırıkkale’de ise 196 bin 469 (Cezaevleri hariç) seçmenin oy kullanması için 660 sandık kurulacak.
BİN 43 KOLLUK KUVVETİ GÖREV YAPACAK
Son hazırlıklarını tamamlayan siyasi partiler, seçim yasaklarının başlamasıyla birlikte de referandum çalışmalarına ara verecek. Seçim boyunca Kırıkkale’de bin 43 adet kolluk kuvveti görev alacak. Seçmen bilgi kâğıdı gelmeyen vatandaşlar da oy kullanabilecek. Kâğıdı bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz edecekleri kimlik belgeleriyle (nüfus kâğıdı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı) oy verebilecek.
EVET VE HAYIR OY PUSULASI
Üzerinde T.C. kimlik numarası olmayan bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında seçmen bilgi kağıdı veya T.C. kimliğini ispata elverişli bir belgeyi de ibrazı şart olacak. Seçmenler, YSK’nın ”www.ysk.gov.tr” internet sitesinden de hangi sandıkta oy kullanacaklarını öğrenebilecek. Halk oylamasında, “Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu” filigranlı sarı renkteki zarflar ve beyaz renk üstünde “Evet”, kahverengi renk üstünde “Hayır” ibareleri bulunan iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulaları ile “tercih” mührü kullanılacak.
BAZI SEÇİM YASAKLARI
Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) hazırladığı seçim takvimi kapsamında, 16 Nisan’da yapılacak halk oylaması için propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları 9 Nisan’da başladı. Buna göre, propaganda serbestliği, oy verme gününden önceki gün saat 18.00’de sona erecek. Siyasi partiler, radyo ve televizyon kanalları ile yazılı, sözlü ve görsel basında yapacakları propagandalarda, Türkçenin yanı sıra farklı dil ve lehçeler de kullanabilecek.
GÖRÜŞLERİNİ AÇIKLAYABİLECEK
Oy verme gününden önceki 24 saate kadar siyasi partiler, radyo ve televizyonlarda birlikte veya ayrı ayrı açık oturum, röportaj ve panel gibi programlara katılarak görüşlerini açıklayabilecek. Siyasi partilerin açık veya kapalı yer toplantılarına ilişkin radyo ve televizyonlarda canlı yayın yapılabilecek. Halk oylaması sürecinde özel tanıtıcı programlar (Ulusa Sesleniş, Millete Hizmet Yolunda ve benzeri konuşmalar), banttan veya canlı yayınlanamayacak.