Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Okan Şahin, Coğrafi İşaret Tescil Belgesi Başvurulu Yöresel Ürünlerinin tanıtıldığını açıkladı.
TÜRKPATENT
Konu hakkında açıklama yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Okan Şahin, “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Dr. Faruk Özlü’nün katılımıyla Bakanlığımız Bağlı Kuruluşlarından olan Türk Patent ve Marka Kurumunda (TÜRKPATENT) 21 Mart 2017 tarihinde düzenlenen ‘1. Ulusal Coğrafi İşaretler Buluşması’ etkinliğinde İlimizin Coğrafi İşaret Tescil Belgesi müracaatı yapılmış olan ‘Kılıçlar soğanı’ ile ‘Ay çekirdeği’ yöresel ürünlerimizin tanıtımı İl Müdürlüğümüzce yapıldı” şeklinde konuştu.
BAKAN ÖZLÜ, STANDIMIZI ZİYARET ETTİ
Şahin, “81 İlin yöresel ürünlerinin tanıtıldığı sergi alanında ilimizin standını ziyaret eden Bakanımıza başvurusu yapılmış ürünler ile coğrafi işaret alabilecek potansiyeli taşıyan ve İl Müdürlüğümüzce yapılan çalışma neticesinde tespit edilen 7 yöresel ürünümüz hakkında bilgi verildi. İl Müdürlüğümüzce Belediye Başkanlarımız ve Muhtarlarımızla yapılan görüşmeler neticesinde tespit edilen Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Tescil Belgesi alma potansiyeline sahip, ‘Sulakyurt kavunu’, ‘Delice üzümü ve kavunu’, ‘Hasandede üzümü’, ‘Karakeçili Kilimi ve Battaniyesi’, ‘Karaahmetli Patlıcanı’ gibi yöresel ürünlerimizle ilgili çalışmalarımız devam etmekte olup en kısa süre içerisinde coğrafi işaret koruması için ilgili kurum ve kuruluşlarca başvuru yapılmasını sağlamayı hedeflemekteyiz” diye konuştu.
GEREKLİ ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜLÜYOR
“Şuan itibariyle Ülkemizde 204 ürünün coğrafi işaret tescili bulunuyor. İlimizin de başvurusu yapılmış olan ‘‘ Ay çekirdeği’’ ile ‘‘ Kılıçlar soğanı’’ nın coğrafi tescil koruma başvurusunun hızlandırılarak sonuçlandırılması içinde Coğrafi İşaret Tescil işlemlerini yürütmekle görevli TÜRKPATENT nezdinde gerekli çalışmalar İlgili kurulumlarla birlikte işbirliği içerisinde yürütülecek, İl Müdürlüğümüzce bu konuda gereken her türlü destek sağlanacaktır. Coğrafi işaret tescilli ürünler benzerlerinden daha pahalı ve katma değeri yüksek ürünler olduğundan yöresel ürünlerimizin Coğrafi Tescil almasını ve ilimizde tüm kesimlerle birlikte sahiplenilmesini son derece önemli görmekteyiz”
İL MÜDÜRLÜĞÜNDEN TEMİN EDİLEBİLİR
“Coğrafi tescil belgesi alınan ürünler o yöreye mahsus, anonim haklar olduğundan bu ürünlere sahip çıkıldığında ekonomik ve kırsal kalkınmamızın yanında ülkemiz değerlerinin korunmasına da katkı sağlayacağı açıktır. Sınırları belirlenmiş alanda üretimi gerçekleşen ve tarihsel geçmişi olan, Coğrafi işaret ve geleneksel ürün tescili alan ürünlerin üretim metotları ile birlikte coğrafi kökenlerine dayalı kalite standartları korunmakta, taklitçiliği önlenmektedir. 10 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Sınai Mülkiyet Kanunu ile coğrafi işaret ve geleneksel ürün başvurularında itiraz süresi altı aydan üç aya indirilerek tescil süresi üç ay kısaltılmış, ilan ücreti kaldırılarak tescil maliyetleri azaltılmıştır. Konu ile ilgili olarak her türlü bilgi İl Müdürlüğümüzden temin edilebilir” dedi.