GündemManşet

Nesilden nesile intikal ediyor

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesinde, İstiklal Marşının kabulünün 96. yılı münasebetiyle İstiklal Şairi, Veteriner Hekim Mehmet Akif Ersoy’u anmak amacıyla konferans düzenlendi.

 

DİNİ VE MİLLİ SEMBOLÜMÜZ

Konferansa konuşmacı olarak TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Necmettin Turinay katıldı. Konferansa Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Hakan Kocamış, Üniversitemiz öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı. Konferansın açılış konuşmasını Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Başalan yaptı. Prof. Dr. Başalan, “İstiklal Marşımızın kabulünün 96. yılını ve veteriner hekim meslektaşımız, vatan şairi Mehmet Akif Ersoy’u anmak için toplanmış bulunuyoruz. Milli Bayramlar ve önemli günlerde söylediğimiz İstiklal Marşı, dini ve milli sembolümüzdür” dedi.

 

ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ ŞİİRİ

Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Başalan’ın konuşmasının ardından Mehmet Akif Ersoy’un Çanakkale Şehitleri şiiri okundu. Şiirden sonra Yrd. Doç. Dr. Necmettin Turinay’ın konuşmasına geçildi. Edebiyata dönüşen savaşın bilineceğini ve asla unutulmayacağını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Turinay, “Mehmet Akif istihbarat teşkilatında görevli olarak bulunduğu Arabistan’da Çanakkale savaşının kazanıldığını duyuyor ve Çanakkale Şehitleri şiirini orada yazıyor.”

 

NESİLDEN NESİLE İNTİKAL EDİYOR

“Akif Çanakkale’yi görmemişti ama kalbiyle oradaydı. Mesela Irak cephesinde Kutül Amare diye bir savaş vardır. Osmanlı ordusu 30 bin kişilk İngiliz ordusunu bütün subaylarıyla birlikte esir etmiştir. Bunu bilen çok azdır. Neden bilmiyoruz? Çünkü bir şey edebiyata dönüşmedikçe asla hatırlanmaz. Eğer Mehmet Akif bu şiiri yazmasaydı Türkiye’de bir Çanakkale kültürü oluşmazdı. İşte edebiyatın ve şiirin gücü budur. Olayların milletlerin hafızasında kalıcı hale gelmesini sağlıyor ve nesilden nesile intikal ediyor” dedi.

 

DİĞER MARŞLARDAN FARKI

İstiklal Marşı’nın dış düşmana karşı bağımsızlık mücadelesinin anlatıldığını; diğer marşların ise iktidar değişikliği ve krala methiye niteliğinde olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Turinay, “Mehmet Akif, insanların korku içinde olduğu günlerde Sevr mağarasında Peygamber Efendimiz’in (SAV) Hz. Ebubekir’e dediği gibi, millete ‘Korkma’ diyor. O günlerde Yunan orduları Haymana ve Polatlı’ya gelmiş. Yeni kurulan meclis ve yeni Başkent çökmek üzere. Mehmet Akif’in ‘Korkma’ mesajı tüm Anadolu’da yayılarak heyecanlı bir hamle üretiyor ve İstiklal Marşı olarak kabul ediliyor. Böyle bir tecrübeyi Fransa da yaşamış” dedi.

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x