Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uzun, 22 Aralık Paramedik Günü ile ilgili açıklama yaptı. Dr. Uzun; “Aniden gelişen olay ve hastalıklar neticesinde durumu hayati aciliyet arz eden hasta veya kazazedelerin hayati fonksiyonlarını kontrol altına almak ölümle yaşam arasındaki bu kritik anı hızlı ve doğru değerlendirmek zorunda olmaları paramedik mesleğinin önemini bir kez daha ortaya koymaktadır”
KUTLAMA MESAJI
İl Sağlık Müdürü Dr. Uzun yazılı açıklamasında şu bilgileri verdi; “Hastane öncesi Acil Sağlık Hizmetlerinde, acil tıbbı müdahale yetkisine sahip olan, olay yerinden hastaneye ulaşıncaya kadar hastanın hayati bulgularını stabil hale getiren veya getirmeye çalışan ve bu durumu devam ettiren, yetkisi kapsamındaki ilaç ve tıbbı aletleri kullanan sağlık profesyonellerine “paramedik” denilmektedir. Başka bir deyişle paramedik en basit ilkyardım tekniğinden, en kritik acil müdahaleye kadar hastane öncesindeki hasta/yaralılara tıbbi bakım konusunda kademeli yetkilerle donatılmış, acil sağlık hizmetlerinin sunumunu yapabilen hasta ve yaralılara acil tıbbi bakımı hastane dışında profesyonel şekilde başlatan, ambulansta nakil esnasında devam ettiren, acil servise hastayı teslim edinceye kadar görevi devam eden, aynı zamanda ambulans sürücülüğü de yapabilen sağlık personelidir.
PROGRAMLAR GELİŞTİRİLDİ
Paramedikler, üniversitelerin sağlık hizmetleri meslek yüksek okullarında iki yıllık ambulans ve acil bakım teknikerliği eğitimi görmüş ve ön lisans programından mezun olmuş kişilerdir. Paramedik kelimesi ve paramedik mesleği ilk defa Amerika Birleşik Devletleri(ABD) tarafından 20.yy’da kullanılmıştır. ABD askerlerinin katıldığı tüm savaşlar bu ülkenin yaşadığı askeri deneyimler, yaralıların hızlı bir şekilde teşhis ve tedavilerinin yapılacağı birimlere ulaştırılmalarının, hasta ve yaralıların hayatta kalmasında çok büyük önem taşıdığı görülmüştür. Bu mesleği tıbbın gündelik yaşamda kullanma ve sivillerin hayatını kurtarma amaçlı bu tip sağlık personeli yetiştirilmesi için programlar geliştirilmeye başlanmıştır.
ÜLKEMİZDE 85’DE BAŞLADI
Türkiye de ambulans hizmetleri ilk defa 1985 yılında Ankara Numune Hastanesi tarafından başlatılmıştır. Hastane öncesi acil bakımda ki hızlı gelişmeyle birlikte bu alandaki en önemli eksiğin insan kaynakları olduğu ortaya çıkmıştır. Paramedik eğitimi ülkemizde ilk kez 1993 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulunda açılmıştır. İlk yıl programa 15 öğrenci kayıt edilmiştir. İlk mezunlar 1995 yılında verilmiştir. Müdürlüğümüze bağlı İl Ambulans Servisi Başhekimliği bünyesinde de 19 paramedik hizmet vermektedir. Ülkemizde mesleğe olan ilginin artmasına koşut olarak hem devlet hem de vakıf üniversitelerinde paramedik eğitimi veren okulların açıldığı gözlenmektedir. Her geçen gün Paramedik eğitimi veren üniversitelerin sayısı artış göstermektedir. Zamanla paramediklerin acil sağlık hizmetleri içindeki payı artmakta, bununla birlikte acil tıbbi müdahale yetkileri genişletilmektedir.
EĞİTİMLER DÜZENLENİYOR
Paramediğin bilgi merkezinde, örgütlenmiş etkin değerlendirme, hareket planı geliştirme, acil tedavi, triaj ve nakil için karar verme becerileri, olmalıdır. Paramedikler görevlerinin çok hassasiyet göstermesi nedeni ile hastane öncesi sağlık hizmetleri konusunda iyi bir tıbbi bilgi ve beceriye, teorik tıbbi bilgilerinin yanı sıra güçlü bir uygulama yeteneğine, hastaların ve yaralıların durumlarını değerlendirebilecek mesleki yeterliliğe, sahip olmalı ve bu bilgileri hizmet içi eğitimlerle sürekli güncellemelidirler.
‘ÖNEMLERİ BİR KEZ DAHA ANLAŞILIYOR’
Aniden gelişen olay ve hastalıklar neticesinde durumu hayati aciliyet arz eden hasta veya kazazedelerin hayati fonksiyonlarını kontrol altına almak ölümle yaşam arasındaki bu kritik anı hızlı ve doğru değerlendirmek zorunda olmaları paramedik mesleğinin önemini bir kez daha ortaya koymaktadır. Mesleklerin, gelişim sürecinde, o mesleğe ait özel günlerin olması ve kutlanması oldukça önemlidir. Bu bağlamda bütün paramediklerimizin 22 Aralık Paramedikler Gününü Kutlarım”