Kırıkkale Üniversitesi’nde “Silah ve Mühimmat Sanayinde Yeni Teknolojiler ve Kullanımı” paneli düzenlendi
YOĞUN İLGİ
Kırıkkale Üniversitesi Anafartalar Salonu’nda “Silah ve Mühimmat Sanayinde Yeni Teknolojiler ve Kullanımı” konulu panel düzenlendi. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Yahya Doğu’nun yaptığı programa Kırıkkale Valisi Ali Kolat, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Yıldız, Baro Başkanı Ayhan Yılmaz, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ekrem Gök, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Kocamış, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
‘İHA YAPMAYA BAŞLADIK’
Konuşmacıları kürsüye davet etmeden önce Prof. Dr. Yahya Doğu, “Savunma sanayinde ciddi adımlar atıldı. Kendimize ait helikopter, tank ve insansız hava uçakları yapmaya başladık. Kendi uçaklarımızı yapmak için de ciddi adımlar atıyoruz. Üniversitemizin Makine Kimya Endüstrisi Kurumu yakınında olması bizim için büyük bir avantajdır.” diyerek sözü konuşmacılara verdi.
“MODERN BİR SAVUNMA SANAYİ GELİŞTİRME AMACINI TAŞIYORUZ”
Savunma Sanayi Müsteşarlığı Teknoloji Yönetimi Grup Müdürü Deniz Demirci, Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın, Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı bir müsteşarlık olduğunu söyledi. Demirci hedeflerimizin arasında ; modern bir savunma sanayi geliştirmek, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin modernizasyonu sağlamak, Milli İstihbarat Teşkilatı, Türk Savunma Sanayi ve Silah Sistemlerinin geliştirilmesi çalışmalarını yürütmek; aynı zamanda imal ettiğimiz ürünlerin ihracatını ve transferlerini sağlamak bulunmaktadır. Asıl hedefimiz Savunma ve Güvenlik Teknolojilerinde Türkiye’yi üstün kılmak ve Savunma Sanayi de hedeflenen seviyede 1. kategoride yer alabilmek” dedi. Dünya teknolojilerini takip ve analiz etmeye devam ettiklerini dile getiren Roketsan OES Mühendislik Direktörü Murat Kurtuluş; amaçlarının deniz altından uzaya kadar her alanda ve ülkenin lider kuruluşu olmaya çalıştıklarını söyledi. Kırıkkale’nin bir metal şehri olduğunu vurgulayan Kurtuluş; MKE’de bir yenilenme var. Klasik anlamda çelik üzerine çalışmalar devam etmeli. Üniversitede önemli çalışmalar yapılmakta. Bu çalışmalar arasında yeni teknolojilerin kullanılması ve insan güvenliğine yönelik çalışma alanları yaratılması için Kırıkkale de bir yapılanma olmalı” dedi.
AMAÇ BAĞIMSIZ KILMAK
TübitakSage Gelişim, Pazarlama ve Strateji Birim Yöneticisi Murat Yaşar ÖZEN; “Savunma Sanayi; rekabet gücü ve katma değeri yüksek ürünlerin hizmetlerini Ar- Ge yoluyla sağlamak çabasındadır. Türkiye’yi Savunma Sanayi’nde bağımsız kılmak için çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmalara TübitakSage tarafından tasarlanan ve MKE’de yapılmaya başlanan Türkiye’nin ilk delici harp başlığını ve Işıl Pili örnek gösterebiliriz.
ASELSAN Teknoloji Üst Kurulu Başkanı Oğuz ŞENER Kırıkkale’de “MKE, Roketsan gibi kuruluşları ve sanayisi olduğu için savunma sanayinde önemli bir yere sahiptir. Bu avantajlar kullanıldığında çok önemli gelişmeler kaydedilecektir.” dedi. Program katılımcıların soruları yanıtlanması ve Vali Ali Kolat tarafından konuşmacılara hediyelerinin verilmesiyle sona erdi.