GündemManşetSağlık

ASM’lerde florlu vernik uygulaması

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından 2013 Mayıs ayında başlatılan ‘florlu vernik’ uygulaması tüm hızıyla devam ediyor. Uygulama kapsamında 21 Alie Sağlık Merkezinde (ASM) 18-36 ay arası bebeklere florlu vernik uygulanıyor.

2 YIL BOYUNCA SÜRECEK

Konu hakkında açıklama yapan ve florlu vernik uygulamasının önemine dikkat çeken Halk Sağlığı Müdürü Feramiş Güngüneş şu bilgileri verdi; “Florlu vernik uygulaması, yılda 2 den az olmamak kaydıyla 2 yıl boyunca flor içerikli bir ilacın (florlu vernik-halk arasında bilinen ismiyle DİŞ OJESİ) diş hekimliği öğrencilerimiz vasıtasıyla uygulanmasını içeren bir programdır. İşleyiş; Halk Sağlık Müdürlüğü “Aile Hekimliği Şubesi” koordinasyonunda Aile Sağlığı Merkezlerindeki hekimlerin ve yardımcı personelin desteği ile yürütülmektedir. Programın ikinci bölümünde; Müdürlüğümüzün koordinasyonunda en az 10 gün önce uyarılan belirli Aile sağlığı merkezlerine gelecek anne-çocuk çiftlerinin -2 şerli gruplar halinde aynı merkezlere sabahtan itibaren dağıtılacak- diş hekimliği öğrencileri tarafından kabulü; bebek takip formlarının doldurulması (oluşmuş-oluşacak diş çürüğünü takip etmek açısından), anne eğitimi (bebek dişleri nasıl temizlenmeli-gece biberon kullanımı-diş fırçalama işlemi),  ve bebeklerin annelerinin kucaklarında yatar pozisyonda verniklenmesi gerçekleştirilecektir.

BİLİMSEL SUNULAR YAYINLANACAK

Koordinasyonun bütünüyle kurulması ile; aynı gün sabahtan belirli bir Aile sağlığı merkezine bırakılacak 2’li öğrenci grubu-daha önceden ilgili yardımcı personel tarafından çağrılmış- anne çocuk gruplarının uygulama ve eğitimini öğlen saatlerine kadar gerçekleştirecek ve sonrasında planlama çerçevesinde diğer bir ASM’ye benzer uygulama için yönlendirilebilecektir. İşleyiş, aynı öğrenci grubunun tüm yıl boyunca aynı ASM’lere gitmesi, aynı hastaları takip etmesi ve devamında Aile Diş Hekimliği Sistematiği konusunda da bilgi sahibi olması üzerine kurguludur. Programın etkinliğinin takibi her uygulama esnasında aynı öğrenciler tarafında doldurulacak Bebek Takip Formları sayesinde gerçekleştirilecek ve bilimsel sunular 12 aylık süreçte yayınlanacaktır.

FLORÜR VERNİKLER (CİLA)

Florürlü vernik yani cilalar, ilk olarak florürün diş yüzeyine daha uzun süre temasını sağlamak üzere geliştirilmiş ürünlerdir. Ancak bu süreçte florür verniğin tükürükle de etkileşime geçerek mine üzerinde CaF2 tabakası oluşturduğu ve yavaş salınan depo florür görevi gören bu tabakadan, plak pH’sı düştüğünde florür iyonu salındığı tespit edilmiştir. Aynı zamanda yüksek miktarda florür içeren vernikler erken teşhis edilen beyaz lezyonlarda demineralizasyonu azaltarak, remineralizasyonu desteklemektedir. Düşük-orta ve yüksek çürük risk grubu çocuklarda önerilmektedir. Yaygın olarak kullanılan florürlü vernikler; 22.600 ppm aktif florüre eşdeğer % 5 sodyum florür içermektedir. Yılda 2-4 kez uygulanır.

FLORÜR VERNİK (CİLA) UYGULAMASININ AVANTAJLARI

6 yaş altındaki çocuklarda da güvenle uygulanabilmektedir. Klinik dışında da uygulanabildiğinden, okul programlarına uygundur. Başta Kanada ve Kuzey Avrupa Ülkeleri olmak üzere bir çok ülkede uygulanmaktadır. Çürük oluşumunu %30-40 oranında azalttığı gösterilmiştir.

FLORÜR VERNİK KULLANIMI GÜVENLİ MİDİR?

Evet. Florürlü vernikler diş yüzeyine sürüldüğünde tükürükle temas ederek kısa sürede sertleştiği için yutulum ve florür intoksikasyon riski yok denecek kadar azdır. Bu nedenle 6 yaş altındaki çocuklarda dahi güvenle kullanılabilmektedir. (Sağlık Bakanlığı Koruyucu Uygulamalar Klavuzu)  Çürük profilaksisinde kullanılan oral florür kaynakları güven vericidir; büyük miktarda yutulmadığı takdirde hiçbir yan etki oluşmaz”

 

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu