Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ gereği yüzde 50 hibe oranıyla sulama sistemi desteği başvuruları başladı. Başvurular İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne şahsen yapılacak olup, başvuru için Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı olmak gerekmektedir.
MAL ALIM TUTARININ YÜZDE 50’SİNE HİBE
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sırrı Yılmaz yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Bireysel Sulama Desteklenmesi Hakkında 2016/13 Nolu tebliğ gereğince; 01 Ocak 2017 günü yayımlanan Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında bireysel sulama destekleme Rehberine göre hibeye esas mal alım tutarı KDV hariç gerçek kişiler için 100.000 TL, tüzel kişiler için 200.000 TL’yi geçemez. Hibeye esas mal alım tutarının yüzde 50’sine hibe yoluyla destek verilir. Mal alım bedellerinin, bu miktarları aşması durumunda aşan kısım yatırımcı tarafından ayni katkı olarak karşılanır”
EKİPMAN SATIN ALIMLARININ DESTEKLENMESİ
“Tarımsal faaliyetler için geliştirilen modern basınçlı bireysel sulama makine ve ekipmanının üreticiler tarafından kullanımının yaygınlaştırılarak; daha kaliteli ve pazar isteklerine uygun üretim yapılmasını sağlamak, iş gücünü azaltmak ve üretim maliyetlerini düşürerek üreticilerin gelir düzeyinin yükseltilmesi için bireysel sulama makine ve ekipman satın alımlarının desteklenmesi amacıyla bu destekleme programı uygulanmaktadır” .
PROGRAMIN YATIRIM KONULARI
Programın yatırım konuları hakkında bilgi veren Yılmaz, “Tarla içi damla sulama sistemi kurulması, Tarla içi yağmurlama sulama sistemi kurulması, Tarla içi mikro yağmurlama sulama sistemi kurulması, Lineer sistem yağmurlama sulama makinesi alınması, Center pivot sistem yağmurlama sulama makinesi alınması, Tamburlu sistem yağmurlama sulama makinesi alınması, Güneş enerjili sulama sistemleri kurulması”
PARSEL İÇİN BAŞVURU YAPABİLİR
“Bakanlık tarafından oluşturulan güncel çiftçi kayıt sistemine (ÇKS) kayıtlı olmak şartıyla başvuru sahibi belirtilen yatırım konularından yararlanmak üzere sadece birisi ve tek bir parsel için başvuru yapabilir. Başvurular, bu Tebliğin yayımı tarihinden başlayarak 45 gün içerisinde son başvuru tarihi mesai bitimine kadar il müdürlüğüne başvuru sahipleri tarafından dosya halinde tek nüsha olarak elden teslim edilerek yapılır. Detaylı bilgi İl ve İlçe Müdürlüklerinden alınır, tüm çiftçilerimize duyurulur. Bu vesileyle 2017 yılının çiftçilerimize milletimize hayırlı olması temennisiyle bol kazançlı bir yıl geçirilmesi dilerim” dedi.