AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan can BDP’nin, cezaevlerindeki nakillerle ilgili araştırma önergesine karşı konuştu. Can, “AK Parti’nin gerçekten, tutuklu veya mahkûmlara vermiş olduğu özel itina, gayret takdire şayandır. Bu, evrensel raporlarda da göz önündedir. Dolayısıyla, buraya gelip birtakım keyfî raporları buradan deklare etmek doğru değildir” dedi.
‘GAZETECİLİK YAPMADILAR’
Can meclis kürsüsünden araştırma önergesine karşılık şunları söyledi; “Barış ve Demokrasi Partisinin grup önerisinin aleyhinde söz aldım. Barış ve Demokrasi Partisi grup başkan vekili burada önemli iddialarda bulundu. Gerçekten bu iddialar üzerinde infaz savcılığının, mahkemenin araştırma yapması gerekiyor. Bu iddialar doğruysa ilgililer hakkında idari, adli ve yasal işlemler yapılmalıdır. Şayet doğru değilse bu konu da basında değerlendirilmelidir diye düşünüyorum. Diğer taraftan, muhalefet partisi diğer sözcüsü ise raporların iyi olmadığı -kendi hazırladıkları raporun- mahkûmlara insanlık dışı muamele yapıldığı, hastalandığı, Ak Parti hükûmetlerinin infaz rejimiyle ilgili çalışmalarının olmadığı, gazetecilerin -Çin’de bile- gazetecilik yaptığı için mi tutuklandığı yoksa gazetecilik haricinde başka iş vesilesiyle mi tutuklandığı sorusuna tabii ki cevap vermeleri gerektiğine inanıyorum ben. Eğer gazetecilik mesleğini yaparken fikir ve düşünce hürriyeti açısından, ifade hürriyeti açısından yapmış oldukları faaliyetten dolayı tutuklandılarsa Sayın Özgür Özel’in beyanlarına katılmamak mümkün değil fakat orada iddianame ve yargılama sürecindeki deliller değerlendirildiğinde, gazetecilik yapmadıklarından tutuklandıkları aşikârdır.
‘KILIÇDAROĞLU SÖZLERİYLE ÇELİŞİYOR’
Diğer taraftan, milletvekillerini tutuklandığı sürede aday yaparken, milletvekili seçilmeleri hâlinde tutuklamadan kurtarmak bir amaç değil miydi? Nitekim, bir mülakatta Sayın Kılıçdaroğlu’na “Eğer tutuklu adaylarınız milletvekili seçilmeleri hâlinde tutukluluk süresi devam ederse, tahliye edilmezlerse bu konudaki yorumlarınızı alabilir miyim?” diye soran gazetecilerin sorusuna verdiği cevapta ise… “Tabii ki yargı kararına uyacağız, tabii ki yargı kararına karşı boynumuz kıldan ince.” demiştir. Ama netice itibarıyla, görüyoruz ki, yargı kararlarını da kesinlikle dikkate almamaktalar. Şimdi, burada infaz rejimiyle ilgili değerlendirmeler yapıldı. İnfaz rejimiyle ilgili hükûmetlerimiz döneminde Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi standartlarını karşılamayan 208 cezaevi kapatılırken, 2002-2013 yılları arasında Birleşmiş Milletlerin önerdiği standartta 68 cezaevi yapılmıştır.
‘MODERN İNFAZ REJİMİMİZ TAKDİR TOPLADI’
Hükûmetlerimizin iş başına gelmesiyle birlikte cezaevi şartlarının modern ceza infaz rejimiyle ilgili her türlü altyapısı oluşturulmuştur. Cezaevlerimizin evrensel olarak denetlenmesinde ortaya çıkan raporlarda -Cumhuriyet Halk Partisi raporları değil evrensel raporları kastediyorum ben- cezaevlerimizdeki şartlar modern infaz rejimi anlamında takdir edilmiştir. Ceza infaz rejiminde, ceza infazı güvenlik tedbirlerinin infazına dair hukuk mevzuatındaki kurallar, tutuklu ve hükümlülerin ırk, dil, din, mezhep, milliyet, renk, cinsiyet, doğum, felsefi inanç, millî ve sosyal köken ve siyasi veya diğer fikir yahut düşünceler ile ekonomik güçleri ve diğer toplumsal konuları yönünden ayrım yapılamaz ve hiç kimseye ayrıcalık tanınamadan uygulanır. İnfazda, zalimane, insanlık dışı, aşağılayıcı ve onur kırıcı davranışlarda bulunamaz. Bütün modern cezaevlerindeki genel ilke budur, bizim cezaevlerimizde de bu kurallara azami ölçüde riayet edilmektedir. Aksi ihlaller varsa şikâyet edilmeli ve infaz savcılığı ve mahkemelerce bu konuların üzerine derhâl gidilmelidir.
‘DEVAMLI DENETİME AÇIK’
İşkence ve kötü muamelenin önlenmesi kapsamında ceza infaz kurumlarımız da ulusal ve uluslararası denetim açık olup ulusal düzeyde 135 bağımsız izleme kurulu ve 141 infaz hâkimliğinin, uluslararası düzeyde Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi ve Birleşmiş Milletler Keyfî Tutuklama ve İşkenceyi, Aşağılayıcı Muameleyi Önleme Komitesinin denetimi altındadır. Bu, şu demektir: Bizim cezaevlerimiz Avrupa standartları anlamında devamlı denetime açıktır. Cezaevlerinin bu denetimde eksiklikleri varsa rapor hâline getirilmektedir. Demin de belirttiğim üzere, bu raporlar cezaevlerimizdeki durumu, hukuki mevzuatı modern infaz rejimine uygun bulmaktadır.
‘ÖZEL İTİNA VE GAYRET GÖSTERİLİYOR’
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri, diğer yandan, Hükûmetlerimiz döneminde cezaevlerinde ana dilde görüş yasağı bizzat Başbakanımızın genelgesiyle kaldırılmıştır. Yine, ana dilde savunma hakkı Cumhuriyet Halk Partisi ve MHP’nin bütün engellemelerine rağmen Genel Kurulca yasalaştırılmıştır. Tutuklu ve hükümlülerin yakınlarının ağır hastalığı veya ölümü hâlinde mazeret izni verilmesi sağlanmıştır. Koşullu salıverilmelerine bir yıl veya daha az süre kalan hükümlülerin denetimli serbestlik hükümlerinden yararlanmasını sağlayan düzenlemeler çıkarılmıştır. 20 bini aşkın tutuklu ve mahkûm vatandaşımız bu düzenlemeden yararlanmıştır. İnancı gereği veya vejetaryen gibi özel hükümlü ve tutukluların beslenmesi için gerekli tedbirler alınmıştır. Hükümlü ve tutukluların eşleriyle bir araya gelmelerine imkân tanıyan, çocuk hükümlülerin anne ve babalarıyla daha çok vakit geçirmelerini sağlayan düzenlemeler iktidarımız döneminde yasalaşmıştır. Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; AK PARTİ’nin gerçekten, tutuklu veya mahkûmlara vermiş olduğu özel itina, gayret takdire şayandır. Bu, evrensel raporlarda da göz önündedir. Dolayısıyla, buraya gelip birtakım keyfî raporları buradan deklare etmek doğru değildir.