Kırıkkale Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi tarafından “Bütün Yönleriyle Osmanlıca ve Mirası Uluslararası Sempozyumu” düzenlendi.
İl Müftülüğü Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ve 10 ülkeden 86 akademisyenin katıldığı sempozyum öncesinde “Osmanlı arşivinden belge ve yazı” konulu serginin açılışı yapıldı. Kaçalin, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, bu tür bir programın yapılmasının artık Osmanlıcanın olmadığını gündeme getirdiğini belirterek şöyle devam etti: “Bunun birkaç kanadı var. Osmanlıcayı bilenler bizdik ve şimdi bilmeyen biziz. Kime soracağız, bu bir problem. Osmanlıcanın bir siyasi tarafı vardı, eskiyle bağlantı kesilmeliydi. Bu bir gerçek. Bir de tarihi varlığıyla, coğrafi genişliğiyle sayılı idi, siz kendinizi saymasanız bile”
BAŞKA BİR FARKI YOK
“Dolayısıyla tanımak lazım. Yaşam diye bir kelime koydular, ömür ve hayat gitti. Zorunlu diye bir kelime koydular, zaruret ve mecburiyet gitti. Bu ikileri birleştirirseniz yani artı ile eksiyi birleştirirseniz kısa devre yapar. Hiçbir şey çıkmaz. ‘TDK oturuyor mu? Nerede devlet? Milli Eğitim Bakanlığı ne yapıyor?’ gibi sözleri üretmeden, bu sözlere kulak asmadan sizin kedinize düşen iş, birinci elden ve sizin işiniz olduğu şuuruyla sahiplenmenizdir. Bu işin karşılığı budur. ‘O da bir zenginliktir’ demek, iftar sofrasında domuz jambonu sunmaktan başka bir farkı yok. Yanlış olanla doğru ikame edilmez.”
CİDDİ MANADA İHMALLERE UĞRADI
Devlet Arşivleri Genel Müdürü Doç. Dr. Uğur Ünal da Türkiye’nin çok güçlü bir tarihi hafızaya sahip olduğunu ve bu hafızanın en önemli kaynaklarından birinin de arşivler olduğuna dikkati çekti. Tarih boyunca birçok devletin kurulduğu Anadolu coğrafyasında bugüne kalan çok fazla hafızayla karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Ünal, şunları kaydetti: “Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Türkiye’de Osmanlı hafızasını hemen hemen elinde tutan kurumdur. Çok fazla alanda Osmanlı’nın bakiyesi olan arşivler var. Bizim bahsettiğimiz sadece arşiv boyutudur. Osmanlı’nın hafızasına baktığımızda başta Balkanlar olmak üzere birçok bölgede de Osmanlı evrakını görüyoruz. Bu konu Türkiye’de bugüne kadar ihmal edildi. 1980’lere kadar ciddi manada ihmallere uğramıştır”
KATILIM YÜKSEK OLDU
“Arşiv konusu el atılan bir konu olmamıştır. Bu konuda hayırla yad etmemiz gereken kişi merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’dır. 2000’li yıllarda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Başbakanken ikinci büyük adımı gerçekleştirmiştir.” İki gün sürecek sempozyumun açılışına, Vali Ali Kolat, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Yıldız, İl Müftüsü Bekir Gerek, Kırıkkale Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Eyüp Baş ile çok sayıda akademisyen katıldı. AA