BULDUĞU PARAYI POLİSE TESLİM EDEN 10 YAŞINDAKİ ÖĞRENCİ
Kırıkkale’de bulduğu parayı polise teslim eden 10 yaşındaki öğrenci ile Kayseri’de, anneleri ütü yaparken yorulmaması için “Otomatik Ütü Projesi” geliştiren 13 yaşındaki ikizler, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne davet edilmenin sevincini yaşıyor.
Kırıkkale’de 26 Ağustos 2015’te yolda bulduğu parayı polise teslim eden 10 yaşındaki Cihan Yılmaz da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuğu olacak. Gürler İlkokulu 4. sınıf öğrencisi olan Yılmaz, mahallede evlerinin yanında oyun oynarken bakkaldan bir şeyler aldıktan sonra eve dönerken yerde 200 lira bulduğunu anlattı.
“ÇOK MUTLUYUM”
Cumhuriyet Polis Merkezi’ne giderek parayı vermek istediğini söyleyen Yılmaz, polislerin kendisine inanmadığını, babasını çağırdıklarını ve parayı polise teslim ettiklerini kaydetti. Yılmaz, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne davet edildiği için mutlu olduğunu belirterek, “Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne ve Cumhurbaşkanımızın yanına gideceğim için çok heyecanlıyım, çok mutluyum. Orada gezeceğim, orayı göreceğim.” dedi.
TEŞEKKÜR ETTİ
İkizlerden Rümeysa Mut, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kayseri’ye geldiğinde tanışma fırsatı bulduklarını söyledi. Havaalanında yaklaşık 15 dakika görüştükleri Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Otomatik Ütü Projelerini” anlattıklarını dile getiren Mut, anneleri ütü yaparken yorulmaması için ikizi Tarık ile hazırladıkları proje dolayısıyla 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne davet edildiklerini belirtti. Mut, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a davetinden dolayı çok teşekkür etti.
SANAYİ TİPİ
Projeleri hakkında bilgi veren Mut, “Bir saat içerisinde 90 parçayı ütüleyebilen bir makine. Fakat sanayi tipi. Sizin tek yapmanız gereken kıyafetleri asmak. Astıktan sonra üstlerine kumaş kaplamalı mıknatıs bir bant koyuyorsunuz. Bu sayede ütü gücü elde ediyoruz. Buhar haznesi de kıyafetlerin önünden bir kez geçerek buhar püskürtüyor. Bu şekilde hem buhar hem ütü gücü elde etmiş oluyorsunuz” diye konuştu.
ÇOK İLERLEDİK
Rümeysa Mut, “Biz proje geliştirme yolunda çok ilerledik. Küçükken ikizimin uzaktan kumandaları arabası vardı. Biz buna el fenerlerinde olan dinamo motoru takarak, tekerlekleri döndükçe pilin gücünü artırmayı düşünmüştük ama o zaman Yozgat’ın Çandır ilçesinde yaşadığımız için projemizi kimseye anlatamadık. Bundan 2 yıl sonra aynı projeyi Japonlar gerçekleştirmişti. Bunu duyunca birbirimize sarılıp ağlamıştık.” ifadelerini kullandı.
AKTİF OLMAYI SEVİYORUZ
Ailelerinin kendilerine çok büyük destek verdiğini vurgulayan Mut, annesinin “Başkalarının hayalleri ile oynayacağınıza, kendi hayallerinizle oynayın” sözünden yola çıktıklarını anlattı. Mut, “Proje üretmeyi seviyoruz. Bilimsel projeler dışında sosyal projelerde de yer alıyoruz. İkizimle Melikgazi Belediyesi Çocuk Meclisi’nin başkanlığını yapıyoruz. Talasemi ve Lösemililer Derneği Çocuk Kulübü ile Makine Mühendisleri Odası Kayseri Şubesi Çocuk Kulübü’nün başkanlıklarını da yürütüyoruz. Aktif olmayı seviyoruz” dedi.
GELİŞTİRİLDİ
Tarık Mut ise projeyi annelerinin ütü yaparken yorulmaması için geliştirdiklerini anlattı. Ütü yapmayı kolaylaştırmak ya da otomatikleştirmek amacıyla yola çıktıklarını ifade eden Mut, projenin başlangıçta sığ ve işlevsiz olduğunu, 10 parça ürünün 1 saatte ütülenebileceğini, daha sonra projeyi geliştirdiklerini kaydetti.
MARS’TA YAŞAM
İlkokul üçüncü sınıfta “Mars’ta Yaşam” adlı projeyle, proje geliştirmeye başladıklarını belirten Mut, şöyle devam etti: “İkizimle Mars’ı anlatan bir belgesel izliyorduk. Mars’ta yüzde 95 oranında karbondioksit, azot gibi gazların olduğu öğrendik. Bu karbondioksidi ağaçlarla ya da farklı bir bitki örtüsüyle oksijene çevirebilirsek, azot zaten insanların yaşaması için gerekli bir gaz diye düşündük. Bu yöntemle Mars’ta küçük bir koloni kurulabileceğini hayal ederek yola çıktık.”
“DAVET EDİLDİĞİMİZ İÇİN MUTLUYUZ”
Tarık Mut, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne davet edildikleri için mutlu oldukların belirterek, “Bu iş için çok emek verdik, projelerimiz var. Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz.” dedi. İkizlerin ablası Rüveyda Mut da liseden mezun olduğunu ve Lisans Yerleştirme Sınavlarına hazırlandığını belirtti. Matematik ve fizikle ilgilendiğini belirten Mut, matematikte üslü sayılar ve binalarda deprem dayanım testlerine yönelik projeleri olduğunu sözlerine ekledi. AA