15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan ve bu yılki 40’ncısı kutlanan Turizm Haftası çeşitli etkinliklerle Kırıkkale’de de kutlandı.
Kırıkkale Turizm İl müdürlüğü Turizm Haftası Etkinliklerin Çerçevesinde Yeşil Vadi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Osman Gazi Anadolu Lisesi, Atatürk Anadolu Lisesi Öğrencilerine Anadolu Medeniyetlerin Beşiği Olan Hititlerin Başkenti Hattuşaş’a gezi düzenledi. İl Kültür ve Turizm Müdürü Yahya Kemal Er, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Turizm Haftası nedeniyle il içerisinde çeşitli etkinlikler düzenlendiğini belirtti.
RESİM ÇEKİNDİLER
Geziye katılımcı öğretmenler: Zeliha Kurnaz, Gül Saçal, Ahmet Poyraz, Osman Çağrı eşliğinde İlk durak Çorum Boğazkale, Boğazkale Kaymakamı Osman Aydoğan gezi heyetini ilçesinde karşıladı. İlk olarak ilçesindeki Boğazköy müzesini beraber gezen kaymakam gezi heyetine öğlen yemek ikramında bulundu. Gezi heyeti ile bol bol sohbetler edip günün anısına resim çektirdiler. Gezi süresince tarihi yerleri tanıtılmasında rehber görevlendirdi. Çorum-Hattuşaş’daki gün boyu gezide M.Ö 3000-4000 yıllarında Hitit Uygarlığının başkenti Hattuşaş’da Büyük Mabed, Aslanlı Kapı, Yer Kapı, Sfenks Kapı, Kral Kapı, Büyük Kale’yi ve Yazılıkaya’da Açık Hava Tapınağı, Boğazkale, Hitit Şehri, Fırtına Tanrısı Mabed’i, gezilerek, gezin son durağı Çorum İli merkezdeki Alacahöyük Müzesi Kereb-i Gazi türbesi ile Çorum oldu.
ORTAK MESAJ
Gezideki öğrenciler ortak bir mesaj vererek, tarihimizin izlerini taşıyan bu kültürü bizlere gezme imkanı sunan Kırıkkale valiliği ilgili birim müdürlüklerine ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Yahya Kemal Er’e teşekkür ettiler. Öğretmenler Zeliha Kurnaz, Gül Saçal, Ahmet Poyraz, Osman Çağrı ortak açıklamalarında ise “Anadolu Medeniyetleri konusunu öğrencilerimizin daha iyi anlaması için, yakın İlimizde bulunan Hitit Medeniyetinin Başkenti Hititlerin yaşam biçimleri hakkında fikir edinildi, Hattuşaş’ta ki tarihi kalıntıları gördüler. Arkeologlar tarafından yapılan kazılarda ortaya çıkarılan manastır, saray, kale kapısı, duvar, tünel ve yazıt parçalarının geniş bir tepelik alana yayılmış olduğu M.Ö. 2000 yılında yaşayan Hititlerin tüm Anadolu’ya yayılmış olduğu, 30 bin yazıtın, Hititlerin yaşamı ortaya koyduğunu bu gezide öğrencilerimizle gördük. Hititlerin en önemli tanrı heykellerinin Yazılıkaya’da bulunduğu ve bazı tanrıların anlatıldığı yazıda, Hititlerin savunmasının da ne kadar güçlü olduğunu yazılan hitabelerden okuduk. Türkiye’ye bir kültür mirasının kaldığı, görmüş olduk” dediler.
Haber: Arif Çakıroğlu