GündemKeskinKırıkkaleManşet

Keskin’de zirai don için önlem alındı

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

​Son günlerde Meteoroloji Müdürlüğünün yaptığı Zirai Don uyarılarına karşı Keskin’de zirai dona karşı önlemlerin alınması için toplantı yapılarak, önlemler hakkında bilgiler verildi.

 

 

Ziraat Odası toplantı salonunda, yapılan toplantıya Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Zekeriya Türkekul, Ziraat Mühendisleri Ahmet Sezer, Ahmet Barış, Kırıkkale Meteoroloji Müdürlüğünden Tekniker Levent Kılıç, Keskin Ziraat Odası Başkanı Dursun Baran ve Muhtarlar ve çiftçiler katıldı. Kırıkkale Meteoroloji Müdürlüğünden Tekniker Levent Kılıç; mevsimsel değişikliklerin bitkiler üzerinde etkili olduğunu, yörenin iklim durumu, yapılan tarımın şekli, yetiştirilen bitkinin özelliğine göre ve ilgili tarım işletmesinin imkanları da göz önüne alınarak, soğuk zararından korunma yöntemlerden en uygun, en pratik ve en ucuz olanı seçilmesi gerektiğini ifade ederek, üretim yapan çiftçilerin geçmiş yıllara ait hava tahmin raporlarının meteoroloji sitesinden takip etmeleri ve meteorolojik duyuruları dikkate alarak önlem almaları gerektiğini söyledi. Ziraat Mühendisi Ahmet Barış ise toplantıda Tarım Sigortaları konusunda bilgilendirme yaptı. İlimizde bitkisel ürün sigortalarında, arpa ve ayçiçeğinde dolu riski, hayvan hayat sigortalarında ise ölüm ve zorunlu kesim hasar ödemelerinin ön plana çıktığını ifade eden Barış, Tarımsal üretimde doğal afetler nedeniyle sigorta yaptırmayan üreticilerin büyük mağduriyetler yaşadıklarını, bu sebeple üreticilerin mutlaka devlet destekli Tarım Sigortası yaptırmaları gerektiğini söyledi.

 

PASİF YÖNTEMLER

Toplantıda Zirai don olayından aktif ve pasif yöntemlerle korunabileceği bilgileri verilirken, “Pasif Yöntemler; 1- Yer Seçimi; Don riski taşıyan bölgelerde mümkün oldukça zirai faaliyetler yapılmamalıdır. 2- Bitki İdaresi: En fazla hava akımına imkan verecek bitki dikimi, önerilen tarihlerden önce bitki dikimi yapılmaması, iyi toprak verimliliği ve uygun su kaynaklarının yararlı etkilerini sürdürmek, don olayına karşı dayanıklılığı arttırmak için kimyasallar ve bitki hormonları kullanılabilir. 3- Bitki Seçimi ve Üretimi; Don meydana gelen bölgelerde ve şiddetli iklimlerde uzun boylu gelişen bitki türleri seçilmeli, çukur bölgelerde dona hassas bitkilerin yetiştirilmesinden kaçınılmalıdır. Göl, nehir gibi geniş su kütlelerine yakın bölgelerde don riski daima azdır. Ağaçlık alanlar soğuk havayı saptırarak eğim aşağı uzaklaştırırlar. Dona hassas bitkilerin yetiştirildiği arazilerde toprak işlemesinden kaçınılmalıdır”

 

AKTİF YÖNTEMLER

“Aktif Yöntemler olarak ise; 1- Suni Sis; Havaya su buharı püskürtülerek yapay sis oluşumu ile atmosfere giden radyasyon engellenebilir.  2-Isı Yalıtımı; Ürünleri dumanla kaplamak için toksik olmayan protein köpükleri kullanılır. 3- Havanın Karıştırılması; rüzgar makineleri ve fanlar kullanılarak üst seviyelerdeki daha sıcak hava ile aşağıdaki daha soğuk havanın karıştırılmasıyla don zararını en aza indirilebilir.  4- Direk hava ve bitki ısıtması; arazilerde veya meyve bahçelerindeki sıcaklıklar belirli ürünler için kritik sıcaklık değerlerinin üzerinde tutulabilir.  5- Su Uygulaması; Bu yöntem sadece üzerindeki buz yükünü taşıyabilecek bitkilerde uygulanabilir. 6- Toprak işleme ve idaresi; toprak üzerindeki ürünler, organik madde artıkları, gübre artıkları ve yabancı otlar sürülmeli ve toprak sıkıştırılmalı sonra da toprak sulanmalıdır. 7-  Kumlama; Her yıl ince bir kum tabakasının don riskli alanlara serilmesi şeklinde yapılır. 8- Çiçeklenmeyi geciktirme; çiçeklenmenin geciktirilmesi amacıyla ağaç dipleri 1 metre çapında açılarak kar veya buz kalıpları konulur. 9- Zorlanmış Hasat; olgun meyveleri, sebzeleri ve diğer ürünleri acil olarak toplanmalıdır” bilgileri verildi.

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu