İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi Müdürlüğünce, tohumluk fide, fidan ve çeşitli bitki satışı yapan işletmeler denetlendi. Yetkililer, çalışmaların devam edeceğini ifade ettiler.
BİTKİ PASAPORTU SİSTEMİ
Tohumluk fide, fidan ve çeşitli bitki satışı yapan işletlemeler, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından denetlendi. Konu hakkında bilgiler veren şube müdürü Jale Ödemiş, “
Bitki pasaportu sistemi ve operatörlerin kayıt altına alınması hakkında yönetmelikleri hakkında işletmelerimizi uyarıyor ve bilgiler veriyoruz. Bitkisel ürün ve diğer maddeler ile bunları üreten, ithalatını ve ticaretini yapan ve depolayanları kayıt altına almak, bu materyallerin hareketlerini izlemek, herhangi bir zararlı organizmaya rastlanması durumunda kaynağı bulunarak gerekli tedbirleri alıyor” dedi.
ZORUNLU OLDUĞU BELİRTİLİYOR
Ödemiş, “ Yönetmelikte tohum, fide, fidan, bitki parçacığı gibi bitkisel materyallerin üretimini, ticaretini ve depolamasını yapanların, Bakanlıkça belirlenen esaslara uymaları ve Bitki Pasaportu Sistemine kayıt yaptırmalarının zorunlu olduğu belirtilmektedir. Bitki Pasaportuna kaydolduğu halde gerekli şartları yerine getirmeyenler hakkında; yönetmeliklerin ilgili maddelerine göre cezai işlem uygulanacaktır. Yetkilendirilmemiş alanlarda, hendekleme alanı olarak belirlenmemiş, cadde, sokak vb. yerlerde fide, fidan ve tohum satışına müsaade edilmeyecektir” şeklinde konuştu.
KURALLARA UYMAK GEREKİR
Müdür Ödemiş yönetmelik hakkında yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Bitki Pasaportu Sistemi ve Operatörlerin kayıt altına alınması hakkında çıkan yönetmelik hükümlerine aykırı davrananlar hakkında ise 5596 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 38. maddesinin birinci fıkrasının (a), (c), (ç), (f), (g), (h) ve (ı) bentlerinde belirtilen idari yaptırımlar uygulanacaktır.
KAYDOLMAYANLARA İŞLEM YAPILACAK
“Yetiştiricilerimiz ileride sıkıntı yaşamamaları için; fide, fidan, tohum gibi bitkisel üretim materyallerini etiketli ve pasaportlu olarak yetkilendirilmiş kişi ve kuruluşlardan satın almalıdır. Tohumluk bayi belgesi ve/veya üretici belgesi almamış, bu belgeleri aldığı halde Bitki Pasaportu Sistemine henüz kaydolmamış kişi ve kuruluşların mağdur olmamaları için gerekli işlemleri yaptırmaları, konu ile ilgili daha ayrıntılı bilgi almak üzere İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekmektedir”dedi.