İlimizde kadınların çoğunluk olarak faaliyet gösterdiği Dernek ve Topluluklar harekete geçerek Toplum içinde kullanıldığında rencideye uğratan ve özellikle taraftarların maçlarda kullandığı argo kelimeler için ‘Güzel Ağız, Güzel Yürek, Güzel Toplum’ adı altında yeni bir çalışma başlattı.
ÜZERİNDE DURACAĞIZ
İnsanların herhangi bir yerde bilinçsiz şekilde kullanılarak farklı sebeplerden dolayı olumsuz etkilere yol açan argo kelimelerin (küfür) kaldırılması için çalışma başlatıldı. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 2015- çağrı döneminde desteklenen ‘Güzel Ağız, Güzel Yürek, Güzel Toplum’ ve ‘Evimiz, Kültürümüz Her Yer Kırıkkale’ isimli proje hazırlandı. Projenin açılışı Polis Evi’nde düzenlenen programla gerçekleştirildi. Bu konuda birlik ve beraberlik mesajı veren protokol üyeleri, projenin yürütülmesi için ciddi oranda hassasiyetle süresinde duracaklarını ifade etti.
EVİMİZ KÜLTÜRÜMÜZ
Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüğü, Kırıkkale Sosyal Yardım Derneği, Sosyal Politikalar Topluluğu tarafından yürütülen ‘Gençlik Projeleri Destek Programı’ kapsamında başlatılan projeyle birlikte vatandaşların daha da bilinçlenmesi amaçlanıyor. Kırıkkale Üniversitesi öğrencilerinin de ‘Evimiz, Kültürümüz Her Yer Kırıkkale’ isimli proje kapsamında destek verdiği çalışma kapsamında, Kırıkkale’nin ekonomisine de üniversite öğrencilerinin katkı oluşturması hedefleniyor.
SOKAKLARDA KULLANILIYOR
Toplantıda proje hakkında bilgiler veren proje sahibi Hafize Yıldız, “Teknoloji çağında hızla ilerleyen ve gelişen Türkiye genç nüfusun çokluğu ile dünyada önemli bir yere sahiptir. Genç ve dinamik çoğunluk ülke gelişimine katkı sağlarken kültürel anlamda da bazı sorunları beraberinde getirmektedir. Bunların başında dilimize giren yabancı kelimelerin çokluğu ve argonun ve küfrün günlük yaşantıda olağan bir şekilde sokaklarda kullanılması gelmektedir” dedi.
BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR
Yıldız, “ Sokaklarımızda yüksek sesle ve son derece abartılı şekilde küfürlü konuşan insanlar yüzünden aileler rahat yürüyemez olmuştur. Aslında bu tüm Türk halkını kapsayan bir sorundur. Biz Kırıkkale Sosyal Yardım Derneği olarak bu sorunun çözüme ulaştırılması yolunda gençlere büyük görevler düştüğü konusunda hemfikiriz. Temiz toplum için temiz çocuk ve gençler gerekmektedir. Çocukları yetiştiren başta aile, çevre ve okul ortamında kullanılan günlük konuşma dilinin maddi ve manevi değerlerimize uygun nitelikte olması için üzerimize düşen görev zor ve önemlidir” şeklinde konuştu.
KÜLTÜRÜ PAYLAŞIYORUZ
‘Evimiz, Kültürümüz Her Yer Kırıkale’ isimli proje hakkında bilgiler veren Sosyal Politikalar Topluluğu Başkanı Yaşar Atalay, “ Projemizde temel faaliyetler; Kırıkkale Üniversitesinde okuyan 25 bin üniversite öğrencisini ilde bulunan STK’lara ilgi ve becerileri doğrultusunda kanalize etmek, Üniversite öğrencileri ve ildeki gençlerimizin ihtiyaçları doğrultusunda kurs, seminer, eğitim, atölye çalışmalarını organize etmek, Ülkemizin birçok ilinde; ayrıca uluslararası fuarlarda stant kurup Kırıkkale kültürünü en olumlu şekilde paylaşmak istiyoruz” dedi.
BAYANLARIMIZ MAÇA GELEMİYOR
Son olarak konuşma yapan Vali Ali Kolat ise; argo kelimelerin insanlar arasında olumsuzluğa yol açtığını söyledi. Önemli olanın birlik ve beraberlik içerisinde, kültürümüze yakışır şekilde yaşamak olduğunu dile getiren Kolat, “Kimsenin etrafını kötü sözler kullanarak rahatsız etmeye hakkı yoktur. Maçlarımıza kadınlarımızda gelmek istiyor fakat argo kelimeler kullanıldığı için gelemiyor. Bizler bu projeyi sonuna kadar destekliyoruz ve de üzerimize düşen vazifeler neyse yapacağız” dedi.