Arı yetiştiriciliği Birliği ve Tarım İl müdürlüğü işbirliği ile ‘Arı Yetiştiriciliği ve Arı Sağlığı’ konulu Konferans düzenlendi.
5 PAKET 6 ÇITALI ARI DESTEĞİ YAPILDI
Kırıkkale Ari Yetiştirici Birliği koordinesinde Tarım İl Müdürlüğünde Arı ürünleri ve hastalıkları konulu bilgilendirilme toplantısına Vali Ali Kolat, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Uygulamalı Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Dr. Aslı Özkırım, Doç. Dr Aslı Özkok, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz Türkiye, Defterdar Veysi Şahin Meteoroloji Müdürü Nazım Kul, Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanı Zafer Yorulmaz, arıcılılık yapan üreticiler katıldı. İl Müdürü Recep Kırbaş açıklamalarında Kırıkkale il sınırları içerisinde Arı Yetiştiricileri Birliğine kayıtlı 342 üyenin olduğunu ve üyelerin yaklaşık olarak 15 bin kovana sahip olduğunu belirtti. “Bakanlığımızca yaklaşık 176 arıcımıza 131.760 TL destek yapıldığını, arıcılığın geliştirilmesi için ilçelerimizde ve merkezde eğitimlerin devam ettiğini ayrıca arıotu, karabuğday ve korunga demonstrasyonları kurarak arıcılığın gelişmesi için çaba sarfettik. 2014 yılında İl Özel idare kaynaklarından 75 bin TL destekle 134 arıcımıza 5 paket 6 çıtalı arı desteği yapılmıştır. 2016 yılında da yine İl Özel İdaremiz arıcılarımıza 50 bin TL Kaynak ayırmıştır. Yine 2015 yılında Orman İşletme Müdürlüğünden ORKÖY desteği kapsamında 5 köyde 18 aileye 30 ar kovan verilerek 225 bin TL destek verilmiştir! İfadelerini kullandı.
ÇOK ÖNEMLİ
Vali Ali Kolat yaptığı konuşmada, arıcılığın üreticilerimiz için önemli bir uğraş kolu olduğunu, balın önemli bir besin maddesi olduğunu ve sağlık için çok önemli olduğunu belirterek, Kırıkkale’de arıcılığın gelişmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve İl Özel İdare kaynaklarından desteklemeler yapıldığını söyledi. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Türkiye ve dünyadaki arıcılığın yeri ve önemine değinerek arıcılık konusunda merkez birliği olarak yaptıkları çalışmalardan kesitler sundu. Konferansta Doç. Dr. Aslı Özkök slaytlı açıklama ve bilgilendirmesinde ‘’Arı ürünleri, bal, polen, propolis, arı ekmeği, bal mumu, arı sütü gibi arı ürünlerinin elde edilişi, yararları ve laboratuvarlarda teşhisi hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Konferansta son olarak Doç. Dr. Aslı Özkırım; arı hastalıkları, sağlığı ve korunma yolları hakkında görsel bir sunum yapmıştır. Sunumunda Amerikan, Avrupa ve adi yavru çürüklük hastalıkları, kireç hastalığı, taş hastalığı, nosema ve varroa gibi hastalık ve zararlıların bulaşması, meydana getirdikleri zararlar ve korunma yolları hakkında yetiştiricileri bilgilendirerek üreticilerin çalışmaları hakkında bilgi aldı.
Haber-Foto: Arif Çakıroğlu