Ülkemizde yaşatılması konusunda birçok sıkıntılar yaşanan kültürlerimiz, yapılan etkinlikler ile geleceğimiz olan öğrencilere aşılanmaya çalışılıyor.
OSMANLI KÜLTÜRÜ
Osmanlı kültüründe yer alan ‘Sadaka Taşı’ geleneği, ilimizde öğrenciler tarafından yaşatılıyor. Beşir Atalay Anadolu İmam Hatip Lisesi İnsani Değerleri Yüceltme Kulübü öğrencilerinin başlattığı etkinlik kapsamında, Osmanlı Kültüründe yer alan ‘sadaka taşı’ yazılı kasada, ihtiyaç sahipleri için yardım toplanmaya başlandı. Okul Müdürü İdris Akgül, etkinlik ile ilgili olarak, öğrencilerin gönüllülük esasıyla harçlıklarından fedakarlıkta bulunarak ihtiyaç sahipleri için yardımda bulunduklarını söyledi.
HARÇLIKLARINDAN VERİYORLAR
Projenin kumbara şeklindeki sadaka kutusuyla başladığını ifade eden Akgül, “İnsani Değerleri Yüceltme Kulübü’nde görevli öğretmen ve öğrencilerin hazırlamış olduğu yardım projesini okul müdürlüğü olarak geliştirerek daha kapsamlı olması açısından genelleştirdik ve Sadaka Taşı Projesi haline dönüştürdük. Projeye destek vererek, çelik kasayı sadaka taşı haline getirip okul girişinde tüm öğretmen ve öğrencilerimizin hatta ziyaretçilerimizin görebileceği bir yere yerleştirdik. Amacımız, öğrencilerimize sadaka vermeyi, iyilik yapmayı, güzel davranışlarda bulunmayı, güzel hasletleri, yardımlaşma ve dayanışmayı kazandırmak ve kavratmaktır. Uygulama sayesinde öğrenciler arasında sadaka verme alışkanlığı da gelişmiş oldu ve memnuniyetle karşılandı. Öğrencilerimiz kendi harçlıklarını, aile ve yakınlarının verdikleri sadakaları gelip okuldaki sadaka taşına bırakıyorlar.”
İHTİYAÇ SAHİPLERİNE ULAŞTIRILACAK
Akgül, kulüp görevlilerinin sadaka taşı aracılığıyla toplanan yardımların kayıtlarını tuttuğunu ve toplanan yardımların sadece Türkiye’de değil dünyanın dört bir yanındaki ihtiyaç sahiplerine de ulaştırılacağını vurguladı. Sadakalardan Başbakanlık aracılığıyla Bayırbucak Türkmenlerine de yardım yapmayı düşündüklerini aktaran Akgül, şunları kaydetti: “Ecdadımız tarafından Selçuklular ve Osmanlılar döneminde ve genellikle cami önlerinde yapılmış sadaka taşları vardı. İçi boş olan sadaka taşlarına zengin olanlar ihtiyaç sahipleri için sadaka bırakır, fakir ve ihtiyaç sahibi olanlar da buradan kendisine yetecek miktarda alır, kalan sadakayı bir başka ihtiyaç sahibinin alması için bırakırdı. Bu alışkanlığın toplumsal yönden hepimize çok farklı bir mesajı var. Sadaka taşı geleneğini günümüzde de yaşatarak nesilden nesile aktarılması için çaba gösteriyoruz. Bu nedenle okuldaki sadaka taşı uygulamamız sürekli olarak devam edecektir” dedi.