Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Şap Hastalığı İle Mücadelede Gerekli Tedbirler Alınıyor. Tedbirler kapsamında canlı hayvan pazarının kapandığın açıklayan İl Müdürü Recap Kırbaş aşılama çalışmalarını devam ettiğini belirtti.
HAYVAN PAZARI KAPALI
Kırıkkale merkez Arpalık çukuru mevkiinde bulunan ruhsatlı canlı hayvan pazarı Şap ve LSD (Sığır Çiçeği) hastalıklarının daha fazla mihrak oluşturmaması ve mevcut mihraklarında kontrol altına alınmasını sağlamak amacıyla 26.11.2015 tarihinden itibaren ikinci bir emre kadar kapatıldığını açıklayan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Recep Kırbaş, “.Hayvan pazarları çevre illerde de yaygın hastalık çıkışları sebebiyle bulaşıcı hayvan hastalıklarının yayılmasının önlenmesi, kontrol altına alınabilmesi ve hastalıklarla mücadele etkinliğini artırabilmesi ve hayvan hareketlerinin de kontrol edilmesinde büyük önem taşımaktadır” diye konuştu
DİĞER İLLERİN HAYVAN PAZARLARI İLE BERABER AÇILACAK
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş Kırıkkale merkez ilçeye bağlı Aşağımahmutlar Mahallesinde Davut Sevinç’e ait hayvanlarda şap aşılama çalışması yürüten veteriner ekibini ziyaret etti. Kırbaş; Kırıkkale merkez ve ilçelerinde hastalık mihraklarında hastalığın kontrolü amacıyla yoğun bir şekilde çevre aşılaması çalışması yürütmekte. Bu kapsamda aşılamalarının tamamlanması sonrası Kırıkkale Hayvan Pazarı da diğer illerin hayvan pazarları ile beraber açılacağını söyledi
AŞILAMA YAPILDI
Kırbaş Yaptığı Açıklamada ,”2015 yılı sonbahar dönemi içerisinde Şap Aşılaması programa alınan 52.290 adet büyükbaş hayvanın 47.333 adedi aşılanarak %90,5 program başarısı elde edilmiştir. 2015 yılı içerisinde Sığırların Nodüler Ekzantemi (koyun-Keçi Çiçeği) Hastalığı Aşılama Programına alınan 50 bin adet büyükbaş Hayvanın 32.740 adedi aşılanarak % 65,48 program başarısı elde edilmiştir” şeklinde konuştu.
ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Kırbaş açıklamasında şu ifadelere yer verdi, “ Şap Hastalığının bilinen 7 adet (A, O, C, Sat 1, Sat 2, Sat 3 ve Asia 1) serotipi yanında 64 farklı alt tipi mevcuttur. Ülkemizde yaygın olarak A, O ve Asia-1 tipi görülmektedir. Şimdiye kadar ülkemizde görülmeyen A tipi virüsten farklı özellikler taşıyan yeni bir A tipi virüs tespit edilmiştir. Ülkemiz genelinde hızlı bir yayılma eğilimi gösteren yeni tip şap hastalığı için Bakanlığımız hastalık mihraklarında çevre aşılamalarında kullanılmak üzere ilimize 30 bin doz Şap Aşısı daha göndermiştir. Ekiplerimiz bu alandaki özverili çalışmalarla hastalıkların yaygınlaşmasını önlemeye çalışmaktadırlar” dedi.