Kırıkkale’de kamu kurumları, uyuşturucu bataklığına sürüklenen gençleri topluma kazandırmak amacıyla ‘Hayat Boşluk Kabul Etmez’ adı altında başlatılan proje kapsamında eşlerinden ayrılanlar yuvalarına, işlerini kaybedenler ise geri dönme fırsatı buldular.
AİLELERE ÖRNEK OLDU
Kırıkkale Valisi Ali Kolat’ın himayesinde başlatılan projeye İl Emniyet Müdürlüğü, Sağlık İl Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İl Müftülüğü ve diğer kamu kurumlarının yanı sıra sivil toplum kuruluşları destek verdi. Uyuşturucu bataklığına sürüklenen gençleri yeniden topluma kazandırmayı amaçlayan ‘Hayat Boşluk Kabul Etmez’ adlı projenin başarılı ve diğer ailelere de örnek olduğu dile getirildi. Proje kapsamında ilk oluşturulan grup içinde yer alan gençlerden, eşinden boşananlar yuvasına döndü, işini kaybedenler ise yeniden eski işlerine döndüler. Uyuşturucu bataklığından kurtulmanın mutluluğunu yaşayan gençlerin yeni oluşturulan ikinci bir gruba sosyal anlamda destek verdikleri belirtildi.
MİLLİ VE MANEVİ DEĞERLER
Sabah saat 08.00’de özel araçlarla evlerinden alınan gençler, kendileri için kurulan Sağlıklı Yaşam Merkezi’ne gelip kahvaltı yapıyor, kitap okuyor, enstrüman çalmayı öğreniyor. Ayrıca psikolog desteği de alan gençler, grup terapisiyle yeniden hayata adapte ediliyor. Gün içinde antrenörler eşliğinde sportif faaliyetlerde bulunan gençlere ayrıca din adamları tarafından milli ve manevi değerler anlatılıyor. Gençlerin yeniden sağlıklı ve mutlu günlerine dönmelerini amaçlayan projede kültürel geziler de düzenleniyor. Grupta yer alan gençler, Kayserispor-Beşiktaş maçını da izleme fırsatı buldular.
ÇALIŞMA GRUBU OLUŞTURDU
Projenin başlangıcı ve yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, “Sayın Valimizin izniyle Kırıkkale’de özellikle tüm suça sürüklenen çocuklarla ilgili bir istatistik oluşturduk. suça sürüklenen çocukların sayılarına bakarak ‘bu çocukları topluma nasıl kazandırabiliriz?, topluma yeniden nasıl rehabilite edebiliriz?’ düşüncesiyle Kırıkkale İl Emniyet Müdürlü ve Çocuk Şube olmak üzere Toplum Destekli Polis ekipleri olarak Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile bir çalışma grubu oluşturduk. Suça sürüklenen çocukların ailelerine ziyaretlerde bulunduk, sorunları yerinde görüp, tespit ettik. Bu ailelerin genel yapısı incelenerek belli periyotlar döneminde hedeflediğimiz kitleyi tekrar değerlendirmeye aldık. Bu çocukların madde bağımlılığından kurtulması Ankara AMATEM ile irtibata geçtik. Burada da sağlık yönünden tedavilerini yaptırdık, topluma tekrar kazandırdık. Eşiyle boşanan gencimiz tekrar ailesiyle bir araya geldi, işini bırakan gencimiz tekrar işine döndü. Bugün de ikinci sınıfımızı oluşturduk. Bu çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
KÜLTÜREL FAALİYETLER
Sağlık İl Müdürü Dr. Mustafa Uzun ise projelerinde ‘hayat boşluk kabul etmez’ dediklerini belirtirken, gençlerin uyuşturucu maddelerden uzak durmalarını vurguladı. Uzun, “Maalesef bu bataklığa girmiş gençlerimizi de göz ardı etmememiz gerektiğine inandık ve bu programı yaptık. Bu program sonucunda da 1 yılın üzerinde bırakan arkadaşlarımızı da istihdam ettik. Diğer iş adamlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımız da bu işin içindeler. Bu yerlerde de istihdamlarını sağladık. Projemizin yanında olan MÜSİAD ve TÜSİAD’a da teşekkür ediyoruz” dedi.
HER ŞEY DAHA FARKLI
13 yıl süreyle madde bağımlısı olduğunu, bu süre içinde hep toplumdan uzak yaşadığını, proje sayesinde 2 yıl önce bıraktığını dile getiren gençlerden Hasan Keskin, gençlere tavsiyelerde bulundu. Keskin, “Madde bağımlısı arkadaşlara sesleniyorum. Devletin böyle bir imkanı varken, kurtulmalarını istiyoruz. Bırakmadan önce her şey çok kötüydü. Tolumdan uzak yaşadık. Bıraktıktan sonra her şey daha farklı oldu. Gönüllü olarak buradayım, bir çok arkadaşımız kurtuldu. İşe girenler ve evlenenler oldu. Batağa düşmeden İl Sağlık Müdürlüğümüze gelip, kurtulmalarını istiyoruz. Tek amacımız insanlara faydalı olmak” dedi.