Fahrî Trafik Müfettişi ve TFTM ve KTYG. İl Temsilcisi Oktay Kırlangıç, Kış lastiğini kullanma zorunluluğu hakkında basın açıklaması yaptı.
KANUN GEREĞİ ZORUNLUDUR
Yazılı bir basın açıklaması yapan Fahrî Trafik Müfettişi ve TFTM ve KTYG. İl Temsilcisi Oktay Kırlangıç, “Yaklaşık yılın yarısı ‘’KIŞ’’ şartlarında geçen yurdumuzda, Karayolunda seyreden sürücülerimiz için, ‘’KIŞ LASTİKLERİ’’ nin önemi tartışılmaz. Bu itibarla bir araştırma kuruluşu olan derneğimiz KTYG, hayatî öneme haiz konularda, sürücülerimizi bilgilendirmek amacıyla bu konularda açıklama yapmayı uygun bulmuştur. Mevsim değişimine göre, kış ve yaz olarak lastiklerin yıl içerisinde iki defa değiştirilerek kullanılması kanun gereği zorunludur. Buna göre de (01 Kasım – 31 Nisan) tarihleri arasında tüm araçlar için ‘’KIŞ LASTİĞİ’’ kullanılmasının denetleneceği daha önce de belirtilmiştir”
SUÇLU DURUMA DÜŞER
“İlgili tarih aralığına yönelik uygulama yetkisi, her ilin Valilik makamınca belirlenmek üzere tespit edilmiş olup, ilimiz Kırıkkale için tespit edilen bu tarih (01 Aralık – 01 Nisan) olarak tespit edilmiş bulunmaktadır. Ancak yurdumuzun genel kış şartlarına yönelik, karayoluyla seyahat edecek sürücülerimizin bulundukları il hudutları dışına seyahatleri söz konusu olduğunda, gerek güzergâh üzerindeki il / iller, gerekse gidilen o ilgili il hudutlarında uygulanan karar geçerli olacağından dolayı, kanunen suçlu duruma düşmeleri söz konusudur”
LASTİĞİN DEĞİŞTİRİLMESİ İCAP EDER
“Bundan dolayı (01 Kasım) dan itibaren lastiklerini değiştirmeleri ve ‘’KIŞ LASTİĞİ’’ ni takmaları gerekmektedir. Sıcaklıkların düştüğünden itibaren, yağışları beklemeden ‘’KIŞ LASTİĞİ’’ nin kullanılması icap eder. Zira (yaz lastikleri imalâtı icabı ‘’ 7°C’’ nin altında, serleşerek tutunma özelliğini büyük ölçüde kaybeder!) KIŞ LASTİĞİ özelliği itibariyle, ‘’7° C’’ nin altında sertleşmez, yumuşak kalır ve – 30° C soğuğa dayanıklıdır. Bundan dolayı kuru ya da karlı – buzlu zeminlerde tutunmayı artırır. Aynı zamanda diş profili de farklıdır. Dolayısıyla fren ve tutunma kabiliyeti yüksek, çekiş özelliği fazladır. ‘’KIŞ LASTİKLERİ’’ nin diş derinliği, standart lastiklere göre daha fazla olup, 4 mm’ nin altına indiğinde ise, lastiğin değiştirilmesi icap eder”
YOLA TUTUNURLUĞU ZORLAŞIR
“Halk arasında ’’Kar Lastiği’’ olarak ta yanlış şekilde isimlendirilen ‘’KIŞ LASTİĞİ’’ nin yalnız karlı zeminde kullanılıp, zincire gerek duyulmayacağı düşüncesi de yanlıştır! ‘’KIŞ LASTİĞİ’’ nin yan tarafında, şekildeki kırık üçgenin içindeki gibi (kar tanesi) sembolü olup, tekerleklerin dördüne birden takılıp, hava ve yol şartlarına göre gerekirse zincir de takılabilir. Bu durumda ise, 4 lastiğe de zincir takılmalıdır. Aksi takdirde araç çekişinin kuvvetlenmesine karşı, bu defa frenleme ve sürüş esnasındaki yola tutunurluğu zorlaşır”
KAR SEMBOLÜ OLMALI
“Dört mevsim ismiyle anılan (M + S) lastikleri; (M = Mud = Çamur + S = Snow = Kar), ‘’KIŞ LASTİĞİ’’ ndeki kar tanesi sembolü yoksa kış lastiği değildir ve kullanılamaz. Sadece (M + S) ibareli lastiklerin, kış lastiği kadar güvenli sürüş ve yeterli tutunmayı sağlaması söz konusu değildir! Laboratuar test değerleri: Kar üzerinde 50 km / h hızda fren testi durma mesafesi; kış lastiği ile 35 m, yaz lastiği ile 43 m. ölçülmüştür. Buz üzerinde 30 km / h hızda fren testi durma mesafesi; kış lastiği ile 57 m, yaz lastiği ile 68 m. olarak ölçülmüş bulunuyor. Hayat ile ölüm arasındaki mesafede, yaz lastiğiyle kış lastiğinin farkı kendini göstermektedir! Tüm sürücülerimize kazasız – belasız, rahat ve huzurlu bir sürüş sezonu dilerim” dedi.