Kırıkkale Üniversitesi, toplum arasında ayrı bir yeri olan, hayvan severlerinde ilgisini çekecek farklı bir konferansa ev sahipliği yaptı. Konferansta köpek seçimi ve gösteri köpekleri hakkında bilgiler verildi.
Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi Köpek Eğitimi Topluluğu tarafından Prof. Dr. Mehmet Gürkan Konferans Salonu’nda “Gösteri Köpekleri ve Köpek Seçimi” konulu konferans düzenlendi. Rehber ve İş Köpekleri Eğitmeni ve Hayvan Davranış Bilimleri Uzmanı Yakup Bülent Yiğit ile Uluslararası İş Köpekleri Irk Hakemi ve İş-Gösteri Köpekleri Eğitmeni Haluk Oktay Yiğit’in konuşmacı olarak yer aldığı etkinliğe Köpek Eğitimi Topluluğu Akademik Danışmanı Prof. Dr. Emine Ümran Örsçelik ve öğrenciler katıldı.
İş ve görev köpeklerinde branş ayrımını anlatan Yakup Bülent Yiğit; narkotik ve patlayıcı madde araması yapan dedektör köpekler, arama kurtarma köpekleri, iz takip köpekleri, aglity ve spor köpekleri, terapi ve asistan köpekleri hakkında öğrencilerimize bilgi verdi. Bu tür köpeklerin seçilme ve yetiştirilme sürecinden bahseden Rehber ve İş Köpekleri Eğitmeni ve Hayvan Davranış Bilimleri Uzmanı Yakup Bülent Yiğit, terapi ve asistan köpeklerinin bazı ülkelerde özellikle hasta ve engellilerin hayatını kolaylaştırmada önemli rol oynadığını ülkemizde de bu tür köpeklerin yetiştirilmesinin ve kullanımının yaygınlaşmasının kayda değer katkıları olacağını söyledi.
Konferans, Uluslararası İş Köpekleri Irk Hakemi ve İş-Gösteri Köpekleri Eğitmeni Haluk Oktay Yiğit’ in konuşması ile devam etti. Köpek ırklarının korunması noktasında ırk standartları yarışmalarının önemine değinen Haluk Oktay Yiğit, bu yarışmalarda köpeklerin anatomik yapı, tüy yapısı ve tüy rengi olarak ırkına uygunluğuna, sosyalliğine, sahibi ile uyumuna, yabancı insanlara ve yabancı köpeklere karşı tavrına göre hakemler tarafından değerlendirildiğini ifade etti.Yarışma esnasında köpeğin stresten dolayı yanlış davranmaması için önceden kalabalık ortamlarda çalışması gerektiğini belirten Haluk Oktay Yiğit, “Yarışmalarda yüksek ses ve müzik olduğundan dolayı köpeklerin bu gibi ortamlara ve alkış sesine önceden alıştırılmış olması önemlidir. Her ırk için hakemlerin görmek istedikleri bir şov pozisyonu vardır yarışma köpeklerinin yavruluktan itibaren bu pozisyonda durmaya alışmaları gerekiyor.” dedi.