Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, “Dünya Ruh Sağlığı Günü” nedeniyle açıklamalarda bulundu. Vatandaşların bu konuda biraz daha hassas olmasını isteyen Güngüneş, “O hastalara ön yargılı davranılmaması gerekir” dedi.
HALKIMIZ BİLGİLENDİRİLİYOR
“Dünya Ruh Sağlığı Günü” nedeniyle Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, açıklamalarda bulundu. Psikiyatrik rahatsızlıklar halk tarafından yeterince anlaşılmadığı için önyargı ve ayrımcılığa yol açtığını ifade eden Güngüneş, “Bu günde, tüm dünyada ruh sağlığına vurgu yapmak, halkı bilgilendirmek ve damgalama ile mücadele konusunda bilinç oluşturmak için çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir” ifadesinde bulundu.
POLİTİKA VE YASALAR GELİŞTİRİLMELİ
Güngüneş konu hakkında yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Dünya Sağlık Örgütü 2015 yılının 10 Ekim Dünya Ruh sağlığı Günü temasını “ Ruh Sağlığında Saygınlık” olarak belirlemiştir. Bu kapsamda ruhsal hastalığı olan kişiler açısından insan hakları bazlı politika ve yasaların geliştirilmesi, sağlık çalışanlarının eğitimi, şahıslara saygı ve kişilerin karar verme süreçlerine dâhil edilme konularına vurgu yapılmak istenmiştir.”
ÜRETKEN BİR HAYAT YAŞAYABİLMEKTEDİR
“Ruhsal hastalığı olan insanlar gerçeği değerlendirmelerini güçleştiren çeşitli semptomlar yaşamaktadır. Hastaların bir çoğu uygun tıbbi tedavi ve psikososyal destekle iş yaşamına dahil olarak, sosyal ilişkilerini devam ettirmekte ve üretken bir hayat yaşayabilmektedir.
Psikiyatrik rahatsızlıklar halk tarafından yeterince anlaşılmadığı için önyargı ve ayrımcılığa açıktır. Örneğin halk arasında şizofreni hastalarının saldırgan ve tehlikeli olduğu ya da bu hastaların evsiz, sokakta yaşayan kişiler olduğu genel kanısı mevcuttur.”
TOPLUMSAL BİLİNÇLENME KONUSU
“Ancak bu, tüm şizofreni hastaları için doğru değildir. Çünkü bu tür hastalar aynı belirtileri yaşamazlar. Bu ve benzeri önyargılar, ayrımcılık ve damgalamalar hem hasta, hem de hasta yakınlarının hayatlarını zora sokmaktadır. Hasta ve yakınları için damgalama ve etkileri ile baş etmek, hastalıkla baş etmelerinden daha zor olmaktadır. Bu önyargıların azaltılması, hasta ve yakınlarının ayrımcılık ve damgalanmadan korunması ve toplumsal bilinçlenme konusunda uzmanlara, kurumlara ve medyaya büyük görev düşmektedir.”
HERKESİ İLGİLENDİREN BİR HASTALIKTIR
“Bu senenin teması olan “Ruh Sağlığında Saygınlık” konusunda fertler bazında hepimiz duyarlı olmalıyız. Ruhsal hastalığın sıkıntılarını yaşayan, en başta tabi ki hastanın kendisidir. Sonra ailesi ve bakım verenlerdir. Bunun yanı sıra bu hastalara ve ailelerine hizmet veren ruh sağlığı uzmanıdır. Ve en nihayetinde bu hastalarla ve hastalıklarla yaşayan toplumun tümüdür. Bu nedenle ruhsal hastalıklar yalnızca hasta kişiyi ilgilendiren bir gerçeklik değildir” dedi.