Bakan Işık, 14 yılda 61 Teknoloji Geliştirme Bölgesi kurulduğunu, teknoloji ürünlerinin ihracattaki payını arttırmak için desteği sürdüreceklerini söyledi. Bakan Işık’ın açıkladığı 61 il içerisinde Kırıkkale’de yer alıyor.
BAKAN IŞIK AÇIKLADI
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 2001 yılından bu yana 61 Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TGB) kurulduğunu belirterek, “Şu anda yüzde 4’lerde olan ileri teknoloji ürünlerinin ihracat içerisindeki payını 2023 hedefimiz olan yüzde 15’lere çıkarmak için Teknoloji Geliştirme Bölgelerini arttırmaya ve desteklemeye devam edeceğiz” dedi. Bakan Işık, yaptığı açıklamada, Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin 2001 yılında yürürlüğe giren “Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu” ile kurulmaya başlandığını hatırlattı. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nin Türkiye’nin gelişimi için çok önemli olduğunu vurgulayan Işık, “Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ile teknolojik bilgi üretmeyi ve ticarileştirmeyi, ürün-üretim yöntemlerinde kalite ve standardı yükseltmeyi, verimliliği artıracak ve maliyetleri düşürecek yenilikler geliştirmeyi, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yeni-ileri teknolojilere uyum sağlamasını, araştırmacılara iş imkanları sağlamayı, ileri teknoloji yatırımları yapacak yabancı sermayenin ülkeye girişinin hızlandırılmasıyla sanayinin rekabet gücünü arttırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
46 TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ FAALİYETTE
Işık, 2001 yılından bu yana Ankara’da 8, İstanbul’da 7, Kocaeli’de 4, İzmir’de 4, Konya’da 2 ve Antalya, Kayseri, Trabzon, Adana, Erzurum, Mersin, Isparta, Gaziantep, Eskişehir, Bursa, Denizli, Edirne, Elazığ, Sivas, Diyarbakır, Tokat, Sakarya, Bolu, Kütahya, Samsun, Malatya, Urfa, Düzce, Çanakkale, Kahramanmaraş, Tekirdağ, Van, Çorum, Manisa, Niğde, Burdur, Yozgat, Kırıkkale, Balıkesir, Hatay ve Karaman’da 1’er adet olmak üzere toplam 61 Teknoloji Geliştirme Bölgesi kurulduğunu bildirdi. Kurulan Teknoloji Geliştirme Bölgelerinden 46’sının faaliyette olduğunu belirten Işık, 15’inin ise altyapı çalışmalarının devam etmesi nedeniyle henüz faaliyete geçmediğini kaydetti.
3 BAŞLIK ALTINDA GRUPLAŞTIRILDI
Türkiye’nin dünyada teknoloji geliştirme bölgelerine en cömert destek veren ülkelerden biri olduğuna dikkati çekerek, “Şu anda yüzde 4’lerde olan ileri teknoloji ürünlerinin ihracat içerisindeki payını yüzde 15’lere çıkarmak için Teknoloji Geliştirme Bölgelerini desteklemeye ve arttırmaya devam edeceğiz” ifadesini kullandı. Sanayiciyi, araştırmacı ve üniversitelerle buluşturarak teknolojik üretime yönelik yeni ürün ve üretim yöntemleri geliştirmelerini sağlayacak Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamındaki destek, teşvik, muafiyet ve istisnalara değinen Işık, avantajların yönetici şirket, girişimci ve öğretim üyeleri olmak üzere 3 temel başlık altında gruplandırıldığını anlattı.