Kırıkkale’nin tarihi ve kültürel mirasları arasında yer alan Çeşnigir Kanyonu, kış mevsiminin gelmesiyle birlikte doğal güzellikleri dikkatleri çekiyor. 4 mevsim rengarenk görünüme kavuşan Çeşnigir Kanyonu, 2023 yılının son günlerinde de vatandaşlar tarafından büyük ilgi görüyor.
EŞSİZ MANZARASI BULUNUYOR
Kırıkkale’de kış ayının güneşli geçmesini fırsat bilen vatandaşlar hafta sonunu değerlendirmek için mesire alanlarına adeta akın ediyor. Yazdan kalma sıcaklıkların yaşandığı Kırıkkale’de tarihi ve doğal güzelliğiyle dikkatleri üzerine çeken Çeşnigir Kanyonu’nda vatandaşlar aileleri ve sevdikleriyle birlikte hoş vakit geçiriyorlar. Kırıkkale’ye sadece 38 kilometre uzaklıkta bulunan tarihi ve doğal güzelliklerin bir arada olduğu Selçuklu yadigarı Çeşnigir Köprüsü ve Kanyonu, eşsiz manzarasıyla ziyaretçilerini cezbediyor.
SONBAHAR YAPRAKLARIYLA AYRI GÖRÜNÜM
Çeşnigir Köprüsü, Kırıkkale’nin Karakeçili ilçesi ile Köprüköy beldesi arasında, Keskin sınırları içerisinde bulunan Kızılırmak Nehri üzerinde Büyük Selçuklu Devleti zamanında yapılan bir köprüdür. Yüzyıllardır tarihe ışık tutan Çeşnigir Köprüsü ve Kanyonu’nda ziyaretçiler doğa ve tarihle adeta baş başa kalıyor. Hitit dönemine ait sur duvarları, Frig Çağı’na ait yapı kalıntıları, Roma dönemine ait mezar ve antik yolunda yer aldığı alana çevre illerinden de gelen vatandaşlar, boş vakitlerini burada değerlendiriyor.
MİSAFİRLERİNİ HAYRAN BIRAKTIRIYOR.
Kırıkkale Valiliği tarafından turizme kazandırılan tarihi alanda ziyaretçilerin birçoğu seyir teraslarında ve köprüde hatıra fotoğrafı çekerken bazıları da olta balıkçılığı yapıyor. İç Anadolu Bölgesi’nin denizi olarak bilinen Kızılırmak’ta sazan, kayabalığı ve turna balığı gibi balık türlerine yönelik avlanmalarda yapılıyor. Yapılan çalışmalarla turizme kazandırılan Çeşnigir Köprüsü ve Kanyonu, kendini ziyarete gelen misafirlerini hayran bıraktırıyor.
KÖPRÜ ARAÇ TRAFİĞİNE KAPATILDI
Karakeçili ve Köprüköy’ü birbirine bağlayan güzeller güzeli Kızılırmak’ın üzerine yapılmış olan tarihi Çeşnigir Köprüsü’nün Selçuklular zamanında yapıldığı düşünülüyor. Günümüzde hala varlığını koruyan köprünün, 13. yüzyılda Ankara Savaşı’nda Timur’un ordusu tarafından kullanıldığı da rivayet ediliyor. Daha sonraları hasar gören köprü, Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferi sırasında da Mimar Sinan tarafından onarılarak yeniden kullanıma açıldı. Önceleri yol güzergâhı üzerinde iken Kapulukaya Barajı’nın faaliyete geçmesiyle beraber köprünün ayak kısımları baraj suyu içinde kaldığından dolayı köprü araç trafiğine kapatıldı.
EŞSİZ BİR GÖRSELLİK SUNUYOR
2020 yılında yapım çalışmaları biten Çeşnigir Köprüsü ve Kanyonu’na ziyaretçilerin kanyon manzarasını doyasıya izleyebilmeleri için farklı noktalarda üç adet seyir terası yer alıyor. Manzaranın keyfini çıkartmak isteyenler içinse burada yiyecek ve içecek ikramlarının yapıldığı restoranlar yer alıyor. 2020 yılı yaz aylarında tekne turuna açılmasıyla birlikte ziyaretçi akınına uğrayan kanyon eşsiz bir görsellik sunuyor.
Haber: Tahir Erdem