Kırıkkale Üniversitesi’nde “Cumhuriyetin 100. Yılında Türk Savunma Sanayiinde Kırıkkale’nin Önemi” Konulu Panel Yapıldı.
HABER: TAHİR ERDEM
Kırıkkale Üniversitesi Fatma Şenses Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü iş birliğiyle Mavi Salon’da “Cumhuriyetin 100. Yılında Türk Savunma Sanayiinde Kırıkkale’nin Önemi” konulu panel yapıldı.
Panele MKE Genel Müdürü İlhami Keleş, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Başalan, ROKETSAN Genel Müdür Yardımcısı Murat Kurtuluş, Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ömer Akçelik, Prof. Dr. Mehmet Dikkaya, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Recep Çalın, Kırıkkale Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doçent Dr. Merve Suna Özel Özcan, dekanlar, meslek yüksekokulu ve yüksekokul müdürleri, akademik ve idari personeller ile öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan panel Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Başalan’ın açılış konuşması ile devam etti.
Rektör Yardımcısı ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mehmet Başalan, “Hepinizi şahsım, fakültem ve Üniversitem adına saygıyla selamlıyorum. Kırıkkale olarak savunma sanayisi ile özdeşleşmiş ve silaha adını veren şehir olarak anılıyoruz. Kırıkkale’nin bu ismi hak etmesinin sebebi güzide kuruluşumuz Makine Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi’nin büyük bir yatırımının burada gerçekleşmiş olmasıdır. Akabinde yine başta ROKETSAN olmak üzere diğer bazı savunma sanayi şirketleri, özellikle Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın önderliğinde savunma kümelenmesi veya Silah Organize Sanayi bölgesinde büyük yatırımlar yapmaktadır. Bu sebeple böyle bir etkinliğin Kırıkkale Üniversitesi’nde düzenleniyor olması hepimiz için çok değerlidir. Kırıkkale Üniversitesi coğrafi bölgesinin kendine vermiş olduğu misyonla tematik alanını savunma sanayi üzerine odaklandırmaktadır. Tabi savunma sanayi dediğimizde öncelikle Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültemizin bölümlerinin yaptığı faaliyetler anlaşılmaktadır ancak savunma topyekün bir hizmet dalıdır. Bu sebeple İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemiz ve Fatma Şenses Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulumuzun ortaklaşa düzenlemiş olduğu bu etkinlik bu manada da çok önem arz etmektedir. Çünkü savunma sanayi ürünlerini, silahlarımızı üretiyoruz ama bunların ticari pazarlanmasının, muhafaza edilmesinin ayrı ayrı çalışılması gereken konular olduğu aşikardır. Bugün dünyada gönül coğrafyamızda, mazlum coğrafyada büyük savaşlar, soykırımlar olmaktadır. Hepimizin içi kan ağlıyor. Ecdadımızın adlarının, izlerinin ve eserlerinin olduğu Filistin’de Batı Şeria’da ve Gazze’de mazlumlar, çocuklar, yaşlılar ve hastalar öldürüldü. Biz tabi Türkiye’nin gücünü burada görüyoruz. Burada Türkiye’den başka bu soykırıma karşı çıkan bir başka milleti göremiyoruz. Sebebi bizim hem tarihi bağlarımızın olması hem de savunma sanayimizin güçlü olmasıdır. 35 bin öğrencisiyle ve 3 bin personeliyle Üniversitemizde savunma sanayisinin her alanında eğitim-öğretim, araştırma ve toplumsal katkı faaliyetlerinin devam ettiğini ve edeceğini gözlemleyebiliyoruz. Bu sebeple özellikle bu toplantının düzenlenmesinde emeği geçen Fatma Şenses Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu personeline ve müdürüne, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemizin İktisat Bölüm Başkanı başta olmak üzere çalışanlara, buraya gelerek değerli bilgilerini bizlerle paylaşacak olan kıymetli misafirlerimize şükranlarımı sunuyorum. Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, başka bir toplantıya katılmak zorunda olduğu için programa katılamadı ancak selamlarını iletmemi istedi. Toplantının başarılı geçmesini dilerim” dedi.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Başalan’ın açılış konuşmasının ardından panele geçildi.
MKE Genel Müdürü İlhami Keleş başta olmak üzere katılımcılara ve panelin gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Moderatör Prof. Dr. Mehmet Dikkaya, “Bu toplantı, Gazze’de yaşanan olaylara bakarsak savunma sanayinin bir ülke için ne kadar önemli olduğunun anlaşılması ve bu konunun altının çizilmesi bakımından önem taşımaktadır. Sahasında uzman konuşmacılarımız bizi bu alanın hem uygulama hem de akademik alanında bilgilendirecektir” dedi.
Program, MKE tanıtım videosunun izlenmesi ve panelistlerin konuşmaları ile devam etti.
MKE ve tarihçesi hakkında bilgi veren MKE Genel Müdürü İlhami Keleş, “Böyle bir etkinlik vesilesiyle burada olmaktan çok mutlu olduğumu belirtmek istiyorum. Çünkü Kırıkkale, adını silaha veren bir şehir. Silahla, MKE ile var olan bir şehir. Bu şehrin bir üniversitesi olan Kırıkkale Üniversitesi’nin MKE ile savunma sanayisi ile, burada oluşan savunma sanayi ekosistemi ile bütün olması çok kıymetlidir. Buradaki öğrencilerimizin de savunma sanayisine önemli katkılar sağlama niyet ve potansiyelinde olması çok önemlidir. Şükürler olsun ki MKE şu anda 8 değişik lokasyonda 10 fabrikası ve 2 tane işletmesi ile savunma sanayisinin bel kemiği firmalarından birisi konumundadır. Bu haliyle de kendi ekosistemini oluşturmuş durumdadır. Bu da Kırıkkale’de savunma sanayisinin oluşmasına ve gelişmesine katkı sağlayan bir faktördür. Savunma sanayi yüksek teknoloji gerektiren bir alandır. Bu alanda üretim yeteneğini kazanıyor olmak, diğer sivil alanlarda da çok önemli bir aşamaya gelmek anlamına gelir. Çünkü burada standartlar çok yüksektir ve bu çalışmalar olağanüstü koşullar dikkate alınarak yapılan çalışmalardır. Savunma sanayisi her ülke için önemlidir ancak Türkiye için daha önemlidir. Türkiye’nin bu coğrafyada bir ve bütün olarak kalabilmesinin ana parametresi savunma sanayisidir. Savunma sanayisinde bu noktalar gelmeden önce aşırı derecede dışarıya bağımlıydık. Silahlı Kuvvetlerimizin kullandığı sistemlerin neredeyse tamamı 2. Dünya Savaşı artığı Marshall yardımlarından oluşuyordu. O günlerden bu günler gelindi. Geldiğimiz seviye itibariyle savunma sanayisi alanında önemli bir yetenek kazanırken bir taraftan da ülkemizi özgürleştirmiş oluyoruz. Bağımsız bir dış politika izliyor olmamız da savunma sanayisinin rolü büyüktür. Millilik oranı savunma sanayisinde %80’e yaklaştı. Hocalarımızın savunma sanayi firmaları ile beraber çalışmalar yapmalarını ve teknoparklar bünyesinde firmalar kurmalarını önemli buluyorum. Gençlerimizden çok şeyler bekliyoruz. Somut projelerle uğraşmak ve bu projelerden sonuç almak gerekiyor. Ülkemiz teknolojik ve inovatif ürünler üretme konusunda en fazla destek veren ülkelerden birisidir. Yeter ki doğru projeler yazılsın. Panelin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederim. Hayırlı ve faydalı bir panel olmasını dilerim” dedi.
ROKETSAN Genel Müdür Yardımcısı Murat Kurtuluş, konuşmasında “Tüm katılımcıları en derin saygılarımla selamlıyorum. 1993 yılından bu yana ROKETSAN’da çalışıyorum. Genç bir mühendis olarak tasarım ekibinde işe başladım. ROKETSAN’daki tüm geliştirme ve mühendislik çalışmalarında bulunduktan sonra şu anda ROKETSAN’ın kurumsal yönetimi, strateji yönetimi ve pazarlama faaliyetlerinden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak çalışmaktayım. ROKETSAN, Savunma Sanayi İcra Komitesi’nin Türkiye’deki roket ve füze teknolojileri konusunda öncü bir kuruluş olma vizyonuyla 1988 yılında kurulmuştur. Her zaman yerli ve milli kendi imkanlarımızla bu füze ve teknolojilerimizi üretmeyi amaçlıyoruz. Ayrıca her zaman yenilikçi sistemler, çığır açan yeni teknolojiler üzerinde de kendimizi geliştirme misyonu ile hareket ediyoruz.2024 yılı itibariyle de inşallah Kırıkkale’deki tesislerimizi açmayı planlıyoruz. Şu anda 4800 personelimiz var. Bunların 2 binden fazlası Ar-Ge personeli olarak görev yapıyor. Bugüne kadar öz kaynaklarımızdan 65 milyon dolardan fazla bir bütçeyi yeni ürün ve teknoloji geliştirmek için kullandık. 270’den fazla patent, faydalı model ve markamız mevcut. Şu anda deniz altından uzaya kadar her katmanda 40’dan fazla ürüne sahip bir portföyümüz var. 130’dan fazla Ar-Ge projemiz var. Halen üzerinde çalışılan ürün ve teknoloji sayısı 220’den fazladır. Türkiye’de en büyük 500 sanayi firması arasında 65. sıradayız. En Çok Ar-Ge harcaması yapan şirketler sıralamasında 3. sıradayız. Dünyanın en büyük 100 savunma sanayi şirketinin yer verildiği Defense News Top 100 sıralamasında da devamlı olarak yer alıyoruz. Öğrenci arkadaşlarımızla bir arada olduğum için çok mutluyum. TEKNOFEST’te roket yarışması düzenliyoruz. Her yıl 500’den fazla takım bu yarışmaya başvuruyor. Roket tasarımının tüm aşamalarını anlatan bu yarışmaya katılmanızı tavsiye ederim. Finale kalamasanız dahi sizlere çok tecrübe kazandıracak bir yarışma olduğunu söyleyebilirim. Dinlediğiniz için teşekkür ederim ” ifadelerine yer verdi.
ROKETSAN Genel Müdür Yardımcısı Murat Kurtuluş, konuşmasının devamında, Elmadağ ve Lalahan yerleşkeleri, Ar-Ge Merkezleri, faaliyet ve teknoloji alanları, kara sistemleri, hava savunma sistemleri, deniz sistemleri, balistik koruma sistemleri, uzay sistemleri, alt sistemler, odak teknoloji alanları, ROKETSAN’DA Ar-Ge ve inovasyon, Kırıkkale’de ROKETSAN faaliyetleri ve teknoloji alan önerileri hakkında bilgi verdi.
Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ) İl Temsilcisi, Kırıkkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Recep Çalın, tarihte yaşanan ve güncel olaylardan örnekler vererek yaşadığımız coğrafya itibariyle savunma teknolojilerinin önemine değindi. Prof. Dr. Recep Çalın, “Değerli misafirlerimiz ve meslektaşlarım, çok kıymetli öğrencilerimiz, panelimize katılımlarınızdan dolayı çok teşekkür ediyorum. Cumhuriyetimizin 100. yılında Sultan Alparslan’dan Mustafa Kemal Atatürk’e kadar bize bu toprakları vatan olarak bırakan herkesi rahmetle, minnetle şükranla yad ediyorum. Mensubu olmaktan gurur duyduğum necip Türk milleti’nin geçmişten bugüne kadar hiçbir kara lekesi olmadığını biliyoruz, görüyoruz ve söylüyoruz. Haçlı seferleri yapanlar, insanlarımızı Sibirya’da ölüme terk edenler, batının merkezinde Bosna’da 90 bin insanı katledenler, Doğu Türkistan’da insanlara zulüm edenler, Karabağ’da insanlarımızı katledenler, bugün aynı zulmü ve katliamı Filistin’de yapıyorlar. Bu zulümleri şiddetle kınıyorum ve bu milletimizden dünyanın çok şey öğrenebileceğine inanıyorum.10 binlerce km öteden gelip de demokrasi havariliği yapanların Ortadoğu’da ve dünyanın farklı coğrafyalarında insanları nasıl katlettiğini görmekteyiz. Coğrafya kader midir? Evet kaderdir. Bu coğrafyada birlik ve beraberlik içinde, güçlü bir şekilde yaşamak durumundayız. Bunun için de savunma teknolojileriyle ilgileniyor, Kırıkkale Üniversite olarak çalışmalar yapıyoruz” dedi.
Prof. Dr. Recep Çalın, görseller eşliğinde dinleyicilere bilgi verdiği sunumunda Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi teknik imkanları, Merkezi Araştırma Laboratuvarı ve teknik imkanları, Fen Bilimleri Enstitüsü Savunma Teknolojileri Anabilim Dalı, protokol yapılan firmalar, Savunma Sanayi için araştırmacı yetiştirme protokolü, kompozitlerin üretimi, Üniversite-Sanayi işbirliği çalışmaları, Kırıkkale Üniversitesi bünyesinde yapılan projeler ve uluslararası iş birlikleri konularını anlattı.
Prof. Dr. Recep Çalın, savunma sanayi alanında hedeflerimizi şu şekilde sıraladı: Uluslararası Savunma Sanayi Sempozyumu’nu (IDEFIS 2024) düzenlemek, savunma teknolojileri alanında araştırma üniversitesi olmak, Savunma Teknolojileri Enstitüsü kurmak, savunma sanayi alanında stratejik projeler üretmek, savunma sanayine yönelik firmaların dijital dönüşümüne yardımcı olmak.
Kırıkkale Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doçent Dr. Merve Suna Özel Özcan, panelde “Türkiye’nin Savunma Sanayi Diplomasisi” konulu bir sunum yaptı. Doçent Dr. Merve Suna Özel Özcan, “Sayın misafirlerimiz, değerli Rektör Yardımcımız ve Dekanımız Prof. Dr. Mehmet Başalan, değerli öğrencilerimiz panelimize hoş geldiniz. Panelin hazırlanmasında emeği geçenlere çok teşekkür ederim. Bugün burada bulunmak benim açımdan çok değerli. Hem bir kadın akademisyen hem de savunma sanayi alanında çalışan çok sayıda kadını düşünürsek bizim açımızdan önemli olduğunu düşünüyorum. Türkiye’nin savunma sanayi içindeki yerine bakarken diplomasiyi unutmamamız gerekiyor. Bugün uluslararası sisteme baktığımızda uluslararası hukuk başta olmak üzere savaş hukukunun değiştirilmeye çalışıldığını, maalesef etik anlayışın sistemden çıkarıldığı bir noktaya geldik. İsrail-Filistin meselesinde etiğin, vicdanın olmadığı bir süreç yaşıyoruz. Peki savunma sanayi bizler için neden önemli? Savunma ve güvenlik bir birini besleyen iki önemli unsurdur. Savunma ve güvenlik en önemli küresel kaygılardır. Savunma, bireyden başlar uluslararası sisteme uzanır. Savunmada güçlü olan teknolojide, ekonomide, eğitimde ve öğretimde öncülük yapar. Savunma için devletler çıkarlarını korumak amacıyla silahlı kuvvetlerini güncel yeteneklerle donatmak durumundadır. Günümüzde dünyanın büyük ülkeleri askeri harcamalarını gittikçe artırıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin toplam harcamasının dünyanın geri kalanından daha fazla olduğunu görüyoruz. Bu da uluslararası alanda güç sağlıyor. Güçlü teknoloji ile birlikte ekonomide, eğitimde, öğretimde öncelik sahibi bir konuma geliyorsunuz. Eğitim ve öğretimin iyi olması sanayi gelişimine önemli katkı sağlıyor. Bu açıdan dünyanın büyük güçlerini yorumlarken güvenlik, teknolojik üstünlük, stratejik bağımsızlık ve uluslararası itibar noktasında okumalarımızı yapıyoruz” şeklinde konuştu.
Doçent Dr. Merve Suna Özel Özcan, sunumunun devamında savunma sanayi ve ülke gücüne etkisi, savunma sanayi ve Türkiye, milli ve yerli olarak üretilen ürünler, savunma sanayisinde Türkiye diplomasisi konularını anlattı.
Panel, Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ömer Akçelik’in konuşması ile devam etti. Ömer Akçelik, konuşmasında “Sayın Rektör Yardımcım, ilimizin kıymetli yatırımcıları, sektör temsilcileri, protokolün saygıdeğer üyeleri ve geleceğimizin teminatı öğrenci kardeşlerim, Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası adına hepinizi saygıyla selamlıyorum.Bilindiği üzere ilimiz; Cumhuriyetle var olmuş, savunma sanayi ile kimliğine kavuşmuş, silaha adını veren şehir olarak kabul görmüş bir sanayi şehridir. Kırıkkale’mizin temel dinamikleri arasında, sahip olduğu önemli akademik, sınai-endüstriyel ve teknolojik tesislerin varlığını saymak gerekir. Şehrimiz bu yönüyle Türkiye’de pek çok ilden önde gelen bir potansiyele sahiptir. İlimizde mevcut, savunma sanayinin motor gücü olan MKE tesisleri, bürokrasiye kazandırdığı pek çok insan kaynağıyla Üniversitemiz, potansiyeli ile öne çıkan kamu-özel pek çok tesisimiz mevcuttur. İlimizde savunma sanayisine yönelik üretim yapan 50’nin üzerinde firma bulunmaktadır. Türkiye’de ilk ve tek olma özelliğine sahip Silah İhtisas OSB özel sektörün yatırımlarıyla Türkiye’nin en önemli savunma sanayi merkezlerinden biri olma yolunda emin adımlarla ilerlemekte, Kırıkkale’nin sanayi üssü haline getirilmesi hedefine her geçen gün biraz daha yaklaşmaktadır. ROKETSAN tarafından ilimize yapılan ve yapımı devam eden yatırımla birlikte ilimizin bu alandaki varlığı daha da güçlenecektir. ROKETSAN yetkililerine huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum.Öte yandan odamızın ‘Savunma Sanayinin Gelişmesinde 10 Yıl İçinde İlk 10 Sıraya girmek için Öncü Rol Üstlenen, İlimizin Ekonomik Kalkınmasında Üyelerine Rehber Olan, Yenilikçi Ve Verimli Bir Kurum Olmak’ gibi bir vizyonu olduğunu belirtmek isterim. On yıl sonra, gayri safi yurt içi hasılada ilk 10’da yer alan ve bunun sürdürülebilirliği için altyapısını tamamlamış bir il olacağımız kanaatindeyiz. Sahip olunan stratejik konumun bu yöndeki en önemli avantaj olduğu görülmektedir. Elde bulunan tüm bu verilerle Kırıkkale’mizin yakın zamanda savunma sanayisinde üst sıralara tırmanacağına olan inancımızı tekrarlıyor, katılımlarınızdan dolayı sizlere, böylesine değerli bir organizasyona ev sahipliği yaptığı için Üniversitemize ve organizasyonda büyük emekleri bulunan İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sayın Mehmet Dikkaya hocama teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerine yer verdi.
Program, konuşmacıların öğrencilerin sorularını cevaplaması ile devam etti. Panel sonrasında Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Başalan, Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Turgut Deniz, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yurdagül Erdem, Kırıkkale MYO Müdürü Doç. Dr. Özgür Selvi ve Fatma Şenses Sosyal Bilimler MYO Müdürü Öğr. Gör. Tuncay Erduran tarafından konuşmacılara plaket verildi. Fuaye alanında yapılan ikram ve MKE yapımı silahların incelenmesi ile program sona erdi.