Kırıkkale’de engelliler haftası dolayısıyla bir dizi etkinlik gerçekleştirildi. Kırıkkale Üniversitesi mavi salonunda başlayan etkinlikler Celal Bayar Parkında yapılan etkinlikle devam etti. Törende konuşan Vali Ali Kolat “Hiçbir engellimiz sahipsiz değildir, terk edilmiş değildir” diye konuştu.
ENGELLİLER KONUSUNDA DUYARLIYIZ
Kırıkkale Valiliği, Üniversite ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından Mayıs Engelliler Haftası bir program düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması il başlayan program protokol konuşmaları ile devam etti. Konuşmasına 1 yıl önce Soma’da hayatını kaybeden 301 şehidimizi rahmetle anarak başlayan Vali Ali Kolat, “Engellilerle ilgili çok güzel çalışmalarımız var. Bu konuda çok duyarlıyız. Engelliye yapacağınız hizmet kendinize yaptığınız hizmettir’ diyen Kolat, “Hiçbir kimsenin yarın engelli olmayacağı gibi bir garantisi yoktur. Bu anlamda yapılacak bütün çalışmalar engelli vatandaşlarımızın toplum içerisinde rahatça her türlü haklarını kullanabilecek her türlü yaşam biçimini rehabize edecek şartların ve ortamların sağlanması lazım. Bu konuda devletimiz çok ciddi çalışmalar yaptı. Hiçbir engellimiz sahipsiz değildir, terk edilmiş değildir. Çok ciddi bir çalışmalar yaptık. Bütün ailelerde okuma yazma bilmeyenden engelsizine, yaşlısına, dışarı çıkamayıp kimsesiz konumuna düşmemesi açısından herkese ulaşmaya çalıştık. Her yerde muhtar, imam, öğretmen, sağlıkçı, emniyet birimi ve sizlerle irtibata geçiyoruz. Kim aç ve açıkta ise bizim haberimiz olsun. Bu anlamda hükümetimiz bizim yanımızdadır. Hiçbir öğrencimiz aç ve açıkta kalsın istemiyoruz. Sorunu olan bize gelsin, biz elimizden geleni yapmaya hazırız” ifadesini kullandı.
EN TEMEL HAKLARIDIR
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Zühtü Bozdemir ise; “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı dolayısı ile il müdürlüğümüzün temel faaliyet alanları toplumda dezavantajlı konumda olan birey ve grupların sorunlarını tespit etmek, çözmek ve korucuyu ve önleyici çalışmalarda bulunmak ve kalıcı sosyal politikaların üretimine katkı sunmaktır. Bu bağlamda toplumun yüzde 10’unun üzerinde bir nüfusa sahip olan engelli vatandaşlara yönelik hizmetler birinci hizmet alanımıza girmektedir. Nüfusun yüzde 10’un üzerinde bir kesimi kapayan engelli vatandaşlarımıza sunulan hizmetler bir lütuf değildir. Hizmet sunumlarında ‘hak temelli’ yaklaşım önemlidir. Engelli vatandaşlarımızın da diğer vatandaşlarımız gibi toplumsal yaşama katılmak, ülke kaynaklarından eşit oranda yararlanmak, ayrımcılığa maruz kalmamak, eğitim ve istihdam olanaklarına sahip olmak en temel haklarıdır. Sosyal devlet ilkesi ve ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler, iç hukuk ve mevzuat doğrultusunda engelli vatandaşlarımıza sunulan hizmetler, insan hakları ve sosyal adalete katkı sunar”
POZİTİF AYRIMCILIK TANINIYOR
Bozdemir “Engelli vatandaşlara hizmet sunumu bütün kamu ve özel kurumların sorumluluğundadır. Tek bir kurumun görevi ya da sorumluluğuna bağlı değildir. Engelliler yaşamın her alanında vardırlar. Eğitim, istihdam, spor, aile yaşamı, sanat gibi gereken önemler alındığında, gereğinde pozitif ayrımcılık ve kota uygulaması gibi yöntemlere başvurularak daha fazla görünür kılınacaklardır. Yasal örgütsel yapıların dışında aile, komşular, mahalle gibi toplumsal oluşumlar da engellilere hizmetin önemli bir parçasıdır. Hizmet sunumunda nihai amaç engellinin bağlı olmadan, kendi ihtiyaçlarını karşılayabildiği ve kendi potansiyeline ulaştığı, saygın bireyler olarak toplumda var olmalarına katkı sunmaktır. Bu bağlamda engellilerin, ailelerin ve hizmet sunanlarının bilinçlendirilmesi önemlidir. Toplumsal duyarlılık geliştikçe, engelli vatandaşların toplumdaki varlıkları görünür kılındıkça; hizmet standartları da ‘hak temelli olarak artacaktır’ dedi.