Kırıkkale Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü ve Uluslararası Sterilizasyon, Cerrahi, Enfeksiyon Hemşireleri Derneği işbirliği ile “Basınç Yaralanmalarını Önleme Farkındalık Günü Sempozyumu” düzenlendi.
HABER: TAHİR ERDEM
Kırıkkale Üniversitesi Mavi Salonda yapılan sempozyuma Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yurdagül Erdem, Uluslararası Sterilizasyon Cerrahi Enfeksiyon Hemşireleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Muhdedir Caner, öğrencilerimiz, akademik ve idari personelimiz ile ilimizdeki hastanelerin sağlık çalışanları katıldı. Her yıl Kasım ayının üçüncü haftası düzenlenen ve basınç yaralanmalarının hasta, bakım vericiler ve sağlık sistemi ve toplum için getirdiği ağır yük konusunda farkındalık geliştirmeyi amaçlayan Dünya Basınç Yaralanmalarını Önleme Farkındalık Günü kapsamında yapılan etkinliklerde basınç yaralanmaları farklı yönleriyle ele alınıyor.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını Uluslararası Sterilizasyon Cerrahi Enfeksiyon Hemşireleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Muhdedir Caner yaptı. Caner konuşmasında basınç yaralarının sağlık sistemine getirdiği maliyet yükünü ve bunun önlenebilir bir sağlık sorunu olduğunu ifade etti. Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yurdagül Erdem ise basınç yaralarının önlenmesinde kanıt düzeyi yüksek uygulamalar olsa da dünyada ve ülkemizde hemşire eksikliğinin bu tür önlenebilir sorunların devamına yol açan temel faktörlerden olduğunu belirtti.
Sempozyum, açılış konuşmaların ardından başkanlıklarını Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Fevzi Polat, Üniversitemiz Hemşirelik Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Serpil Çelik Durmuş ve Dr. Öğr. Üyesi Esra Doğan Yılmaz’ın yaptığı üç oturum ile devam etti. Oturumlarda; basınç yaralanmalarının evrelendirilmesi ve engellenmesi, basınç yaralanmalarında beslenme, basınç yaralanmalarında yara hijyeni, basınç yaralanmalarında enfeksiyon, basınç yaralarının tedavisi ve yara yönetimi, basınç yaralanması olgu sunumu, basınç yaralanmaları yönünden sağlıkta kalite standartları, inkontinans alakalı dermatit ve hemşirelik yönetimi, diyabetik ayak yönetiminde klinik uygulamalar ve tıbbi cihaz ilişkili basınç yaralanmalarında hemşirelik yönetimi konuları ayrıntılı olarak anlatıldı ve tartışıldı. Oturumlar sonrasında konuşmacılara plaket, katılımcılara ise katılım belgesi verildi. Sempozyum, hatıra fotoğrafı çektirilmesi ile sona erdi.