Kırıkkale Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Sınıf Öğretmenliği bölümü öğrencileri Topluma Hizmet dersi kapsamında üniversite eğitimi almamış anneleri bir günlüğüne de olsa Üniversiteli yaptı. Sınıfta Annelere verilen Eğitim sonunda günün anlamına ilişkin katılım belgesi verildi.
Öğrencilerde katkı yaptı
Kırıkkale Üniversitesi , Eğitim Fakültesi, Sınıf Öğretmenliği bölümü öğrencileri “Anneler Üniversiteli Oldu” projesini hayata geçirdi. Proje dahilinde anneleri bir günlüğüne üniversiteli yapan Kırıkkale Üniversitesi, sınıfta verilen eğitim sonrası katılım belgesi verdi. Proje danışmanlığını Yrd. Doç. Dr. Metin ELKATMIŞ ‘ın yaptığı ve proje yürütücüleri 3. Sınıf öğrencilerinden Vildan Çetin, Mehmet Aslan, Zeynep Genç, Meltem Bolat ve Firdevs Ataşoğlu katkı sunduğu programda, annaler birgün de olsa Üniversiteli oldular.
Yararlı ve eğlenceli geçti
Projeyle ilgili açıklamada bulunan Yrd. Doç. Dr. Metin ELKATMIŞ, yapılan bu etkinliğin çok anlamlı olduğunu dile getirdi. Son derece yararlı ve eğlenceli bir proje gerçekleştirdiklerini ifade eden Elkatmış, “ Hep söylenir üniversiteler, sosyal, siyasal, ekonomik ve teknolojik açıdan gelişimin, değişimin ve ilerlemenin lokomotifi görevini üstlenirler. Aynı zamanda var oldukları toplumla işbirliği yapma, topluma yarar sağlama fonksiyonu da vardır. Tamda burada yaptığımız proje üniversite eğitimi almamış ancak içinde bir uhde kalmış annelerimizin çocuklarıyla birlikte üniversite ortamını deneyimlemelerini sağlamak, bu yolla üniversite-toplum kaynaşmasına katkı sunmak, işbirliğinin daha geniş bir kesime yayılmasını ve geliştirilmesine hizmet ettiğine inanıyorum. “ dedi.
6 saat ders aldılar
“Üniversitemizde bir günlüğüne de olsa misafir ettiğimiz annelerimize üç farklı akademisyen tarafından altı saatlik ders verildi.” İfadelerine yer veren Elkatmış, “ Derslerin içeriği öncelikle projeye katılacak annelere sorularak belirlendi. Yani en çok ihtiyaç duyulan, talep edilen alanlarda kendilerine yönelik program ayarlandı. Bu çerçevede Doç. Dr. Mehmet Kandemir tarafından Çocukluk ve Gençlik Dönemlerinde Gelişim Psikolojisi, Kenan Genç tarafından Aile İçi İletişim ve bende Aile Ortamında İnsan Hakları ve Demokrasi Kültürü konularını içeren altı saatlik bir eğitim verdik. Ders içeriklerini de yaşamda pratiği olan karşılığı bulunan konulardan oluşmasına özellikle dikkat ettik. Aynı zamanda katılımcıların öğrenme arzusunu kamçılayacak onlarda heves oluşturacak nitelikte gerçekleştirildi. Öyle ki ders esnasında projenin eksik kaldığı, babalarında bu derslerde bulunması gerektiği katılımcılar tarafından belirtilmiştir. Buda çabamızın karşılık bulduğu, anlamlı olduğunu gösteren en somut ifade olarak zihinlerimizde yer edindi. Sürecin tamamen doğal olmasına özen gösterildi. Zira bu yolla gerçek bir öğrenme ortamını deneyimlemelerini sağlamak amaçlandığı gibi çocuklarıyla empati kurabilme, onları anlayabilmeleri de bir diğer hedefimizi oluşturmaktaydı. “ şeklinde konuştu.
Anneler mutlu oldu
Elkatmış, açıklamasında şu görüşlere yer verdi. “Herkese ilahi bir kredi verilmiştir. Paket programımızda yüklü bir üstün yanımız muhakkak vardır. Bu açıdan projemize katılan annelerimizin dersler vasıtasıyla kendisini tanıması, kendini geliştirmesi ve bu yolla özgüvenlerinin artmasına yardımcı olmak, kişisel, ailesel ve toplumsal olarak her açıdan daha donanımlı bireyler haline gelmeleri noktasında onları yüreklendirmek de bu çabanın bir diğer amacını oluşturmaktaydı. Aldığımız geri dönütler de bizleri bu açıdan oldukça heyecanlandırdı. Özellikle çocuklarının okuduğu ortamı görmek, onlarla aynı sıraya oturmak hem anneleri hem de çocuklarını son derece mutlu etti. Program sonunda katılım belgesi takdim edilerek kampüs içerisinde yer alan gölet alanında canlı müzik eşliğinde ikramlarda bulunuldu. “Sizlerin dört yılda aldığı diplomayı biz bir günde aldık” diyerek kızlarına nazire yapan annelerin oldukça eğlendikleri de gözlendi.
1
hayırlı bir iş olmuş tebrik ederim ve devamını dilerim