Yaz aylarının gelmesiyle birlikte alerjik hastalıklarda artış görülüyor. Bu hastalıklardan, özellikle astımlılar ve bünyesi alerjenlere zayıf olanlar etkileniyor. Bahar aylarında başlayıp, yaz ortasına kadar devam eden dönem alerjik astım ve rinit tanılı kişilerde öksürük nefes darlığı, hapşırık krizleri, gözlerde sulanma gibi yakınmaların oluşmasına neden oluyor.
Farkındalık yaratmak için çalışma yapılıyor
Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi İmmünoloji ve Allerji Hastalıkları Bilim Dalı uzmanları ”Dünya Allerji Haftasında (13-19 Nisan 2015) bilimsel etkinliklerle alerjik hastalıklarla ilgili olarak farkındalığı artırmak amacıyla alerjik hastalıklar hakkında açıklamada bulunuldu. Yılda 2000 hastaya klinik ve poliklinik hizmetin verildiğine dikkat çekilen açıklamada, farklı programlar ile hastalığa karşı çalışmaların devam ettiği belirtildi. Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi İmmünoloji ve Allerji Hastalıkları Bilim Dalı uzmanlarınca konu hakkında şu bilgilere yer verildi.
2000 hastaya poliklinik hizmeti verildi
Türkiye’deki sayılı erişkin allerji bölümlerinden biri olan bilim dalımızda Kırıkkale ili ve ilçeleri ile Orta Anadolu’daki yakın çevre illerden gelen yılda ortalama 2000 hastaya klinik ve poliklinik hizmetleri verilmektedir. Yeni başvuran hastaların takip edildikleri bir polikliniğin yanısıra haftanın belirli günlerinde yapılan özel poliklinikler (immünoterapi, ilaç allerjileri, vb) vardır. Haftalık programlarla makale saati, vaka tartışmaları ile allerji ve klinik immünoloji konularında eğitim seminerleri yapılmakta, tez çalışmalarının yanı sıra Kırıkkale Üniversitesi Araştırma Fonu tarafından desteklenen farklı projeler de yürütülmektedir.
Bilim Dalında 16 yaş ve üstü erişkinlerde takibi yapılan hastalıklar şöyledir;
-Allerjik astım,
-Allerjik rinokonjunktivit (Allerjik nezle)
-Anafilaksi
-Besin allerjisi,
-İlaç allerjisi,
-Ürtiker/anjioödem, egzema ve atopik dermatit
-Arı/Böcek allerjisi
-Meslek allerjileri
İmmünoloji ve Allerji Hastalıkları Bilim Dalının uygulamaları arasında tanısal ve tedavi amaçlı;
- Allerji testleri
- Deri prick testi
- İntradermal testler
- Yama testleri
- Kanda allerji testleri (serum spesifik IgE) Kanda allerji testleri “spesifik immünglobulin E –Spe IgE”. ImmunoCAP yöntemiyle bakılan Spe IgE, astım ve allerjik rinitte yardımcı bir tanı yöntemi olmasının yanı sıra, özellikle bazı ilaç ve besin allerjilerinde güvenle kullanılabilen noninvaziv bir yöntemdir.
- Allerjenle provokasyon testleri
- İnhalan allerjenler (Bronşial/nazal provokasyon testi)
- İlaçlar (Analjezik, antibiyotik, vs.)
- Besinler
- Nonspesifik bronkoprovokasyon testi
- Allerjen spesifik immünoterapi (aşı tedavisi)
- İlaç desensitizasyonu
- Allerjik inflamasyon ölçümü (nazal nitrik oksit ve bronşiyal nitrik oksit)
- Solunum fonksiyon testleri
- İlaç allerjisi testleri (provokasyon ve kan testi)
- Gıda allerjisi testleri (provokasyon, deri ve kan testi)
- Allerjik şok – anafilaksi- tetkik ve takibi
- Ağır allerjik astım için özel tedavi (Anti IgE tedavisi)
- Herediter anjioödem tetkik ve tedavisi
- Bağışıklık sistemi (immün sistem) hastalıkları için testler yer almaktadır.
ALLERJİ TANISI NASIL KONUR?
Aşağıda anlatılan testler acil müdahale koşullarının sağlandığı ortamlarda (tam teşekküllü hastane) ve tecrübeli allerji uzmanları gözetiminde yapılabilir. Tanı değeri çok yüksektir ancak test sırasında allerji gelişme riski vardır.
- Allerjen deri testleri: Prik deri testi en sık kullanılan testlerdir. Allerjen içeren sıvı test materyali deriye damlatılır. Derinin en üst tabakasında küçük bir çizik oluşturularak allerjenin deriye sızması ve buradaki “allerji hücreleri” ile birleşmesi sağlanır.15-20 dakika sonra test okunur. Ancak testten 5-7 gün önce allerji ilacı/kortizon/depresyon ilaçlarının kesilmesi gereklidir.
Prick test İntradermal test
İntradermal test de allerji deri testidir. Allerji deri- prik testi negatif çıkmış ama allerji tanısı düşünülen hastalara kesin allerji tanısı koymayı sağlar. Bu hizmet Kırıkkale’de sadece Tıp Fakültesi Hastanesinde verilmektedir.
- Patch/yama testi: Temas egzaması (kontakt dermatit) olan hastalarda, egzamaya neden olan maddeleri belirlemek amacıyla uygulanır. Yama testi sonuçları 48 – 72 saat sonra değerlendirilir.
- Kanda allerji testi (Serum spesifik IgE): Değişik nedenlerle allerji deri testlerinin uygulanamadığı ya da deri test sonuçlarının çelişkili olduğu durumlarda kan örneği alınarak yapılan testlerdir. kandan allerji tanısı koymayı sağlar. İlacını kesemeyen/cilt lezyonları olan, daha önce allerjik şok / anafilaksi geçiren hastalarda -allerji deri testi yapılamayan hastalarda- allerji tanısı koymayı sağlar. Bu hizmet Kırıkkale’de sadece Tıp Fakültesi Hastanesi İmmünoloji ve Allerji Bilim Dalında verilmektedir.
- Solunum fonksiyon testi: Astım hastalığının tanısını doğrudan koyabilecek BİR KAN TETKİKİ YOKTUR. Astım tanısında asıl değerli olan solunum fonksiyon testleridir.
- Bronş provokasyon testi: Astım ve mesleki astım tanısı koymada yardımcıdır. Astım için yapılan diğer testleri normal çıkmış hastalarda astım olup olmadığını göstermeyi sağlar. Bu hizmet Kırıkkale’de sadece Tıp Fakültesi Hastanesinde verilmektedir.
- Nazal provokasyon testi: Allerjik rinitte spesifik tanı koymada diğer testlere yardımcıdır. Allerjik rinit düşünülen ancak diğer testleri normal çıkmış hastalarda kesin tanı koymada yararlıdır. Mesleki rinit tanısı koymakta yardımcıdır. Bu hizmet Kırıkkale’de sadece Tıp Fakültesi Hastanesinde verilmektedir.
- Bronşiyal ve nazal nitrik oksit ölçümü (NO): Allerjik inflamasyon (iltihabın) şiddetini gösterir. Allerjik rinit ve astım atağında artar ve bu sayede tedavi etkinliği takip edilebilir. Bu çok yeni tanı yöntemi Türkiye’de sadece Kırıkkale Tıp Fakültesi Hastanesinde kullanılmaktadır.
- İlaç / gıda provokasyon testleri: İlaçlar ile veya gıdalar ile ağız veya cilt yolu ile yapılan testlerdir. İlaç ve gıda allerjisi tanısını koyar. Ancak hasta allerjik şok tarif ediyorsa bu testler yapılmamalıdır
- ALLERJİNİN TEDAVİSİ VAR MIDIR?
- Hiçbir tedavi allerjik genetik yapıyı ortadan kaldıramaz. Ancak, immunoterapi yani allerji aşısı, şikayetleri başlatan en önemli faktörler olan allerjenlere karşı duyarlılığı büyük oranda azaltılabilir. Aşı tedavisi 4-5 yıl süren, hem hasta hem doktor tarafından emek gerektiren bir tedavi olup, EMNİYETLİ ve BAŞARILI olması için, allerji testlerinin uygulanması, aşı kararının verilmesi, planlanması ve sürdürülmesi mutlaka bu konuda ihtisas sahibi ALLERJİ UZMANLARI tarafından yapılmalıdır. Dil altı veya enjeksiyon olarak yapılabilir.