TOBB Ticaret Şu’rasında konuşan KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Gök; MPT’yi Kırıkkale’de özel sektör üretmeli
Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Gök, önceki gün 81 il”den gelen Ticaret Odaları Başkanlarının katılmasıyla gerçekleştirilen TOBB şurasına katıldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da katıldığı toplantıda konuşan Gök, MPT’nin Kırıkkale’de özel sektör tarafından üretilmesini istedi.
MKEK arsaları satılmalı
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da katılmasıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde (TOBB) şurasına katılan Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ekrem Gök, Kırıkkale’nin ekonomik yapısı ve Ticari durumu hakkında bilgi verdi. Şurada katılımcılara hitaben konuşma yapan Gök, MTP’nin Kırıkkale’de özel sektör tarafından üretilmesini gerektiğine dikkat çekti. MKE Fabrikalarının hâlihazırda etkin ve verimli bir şekilde çalıştırılmadığına işaret eden şu görüşlere yer verdi. “ Kurumun rekabet gücünün artması ve büyüyebilmesi için çok ciddi bir şekilde altyapı yatırımına ve teknolojik yönden modernleşmeye ihtiyacı vardır. Biz Kırıkkale Oda ve Borsaları olarak şuan atıl durumda olan MKE arsalarının satılarak elde edilen gelirin MKE Fabrikalarının modernleştirilmesinde kaynak olarak kullanılmasını öneriyoruz.”
Parçaları özel sektör üretmeli
Kırıkkale’de Silah İhtisas Organize Sanayi kurulduğunu ve nasipse Eylül 2015’te faaliyete geçeceğini ifade eden Gök, “Yine biz Kırıkkale Oda ve Borsaları olarak bu kurulacak Silah İhtisas Organize Sanayinin yatırımcı çekebilmesi ve başarılı olabilmesi için Makine Kimya Endüstri Kurumu Fabrikalarında geliştirilen “Milli Piyade Tüfeği”nin ana parçalarının MKE tarafından Kırıkkale’de, diğer parçalarının ise Kırıkkale Silah İhtisas OSB’de özel sektör tarafından üretilmesini talep ediyoruz. Bunlarla ilgili olarak da MKE Genel Müdürlüğünden ve Milli Savunma Bakanlığından gerekli adımların atılmasını istirham ediyoruz.” Dedi.
Tarım önemini koruyor
Kırıkkale Ticareti ve sanayisinin önünde bir diğer önemli sorunun olduğuna da değinen Başkan Gök, konuşmasında şu konulara değindi. “ TÜPRAŞ ve çevresindeki arsa maliyetlerinin çok yüksek olmasıdır. Bu hem TÜPRAŞ A.Ş.’nin yatırımlarını hem de yeni yatırımcıların bölgeye gelmesini engellemektedir. Bu sorunun aşılması için bölgenin ya serbest bölge ilan edilmesi ya da ihtisas organize sanayi bölgesi olmasının sağlanması gerekmektedir. Bu konuda da Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın desteklerini bekliyoruz. Son olarak, Kırıkkale ekonomisinde tarım hala önemini korumaktadır. 2013 yılında 422 milyon TL değerinde bitkisel üretim, 229 milyon TL değerinde canlı hayvan üretilmiştir. Bölgemizde istihdam edilenlerin %37’den fazlası hala tarım sektöründe istihdam edilmektedir.”
Sulama sistemi getirilmeli
Kırıkkale’de yaklaşık 310.000 hektar tarım arazisinin 126.000 hektarı her yıl nadasa bırakıldığını hatırlatan Gök, şöyle devam etti. “İlin tarım arazilerinin %93’ü kıraçtır. Sadece %7’si sulanabilmektedir. Bu anlamda ilimizdeki sulanabilir arazi miktarının artırılması şarttır. Kırıkkale tarım ve hayvancılığının gelişmesi, verim ve ürün çeşitliliğinin artması için mutlaka tüm ili kapsayacak bir sulama sisteminin geliştirilmesi gerekiyor. Bildiğiniz gibi Kızılırmak nehri ilimizin içinden geçiyor ama çiftçimiz bu sudan çok az faydalanabiliyor. Kırıkkale oda ve borsaları olarak, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nden ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan bu konuyla ilgili gerekli adımların atılmasını istirham ediyoruz.”
1
kırıkkale de çiftçilik tarımdan anlayan insanlar artık üretmiyo şehre geliyo halbuki eğer çiftçilikten tarımdan anlayan insanların üretmesi lazım çiftçilik mesleğin varken niye şehre geliyosun gül gibi işin var onu yap o da işsizliği çoğaltıyo bi de bu pencereden bakın devlet çiftçiye çok destek verse gelmez diyceksiniz haklısınız ne diyim