Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından, çalışma yaşamında şiddet ve tacizin önlenmesi amacıyla sendikalara yönelik olarak gerçekleştirilen ve “Şiddete Sıfır Tolerans Politika Belgesi” hazırlama sürecine teknik katkı sağlamayı amaçlayan Çalıştay Ankara’da Türk Metal Sendikası Genel Merkezi’nde düzenlendi. “ILO 190 Sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi Temelinde Şiddete Sıfır Tolerans Politika Belgesi Geliştirme Eğitimi” başlığıyla düzenlenen Çalıştaya Türk Metal’in örgütlü olduğu işyerlerinde çalışan kadın üyeler ve Genel Merkezde görevli kadın uzmanlar katıldı.
KAYNAK: TÜRK METAL SENDİKASI
5-6 Ekim 2023 tarihlerinde düzenlenen Çalıştay, Türk Metal Sendikası Genel Sekreteri Av. Taliphan Kıymaz ve ILO Türkiye Ofisi Kıdemli Program Yöneticisi Ebru Özberk Anlı’nın açılış konuşmaları ile başladı.
Konuşmasına kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığın tüm toplumların ortak sorunu olduğunu vurgulayarak başlayan Taliphan Kıymaz, “Bizler tüm gerekli önlemleri alsak bile ayıplanması gereken, gündemde kendine yer bulmaması gereken bu insanlık suçu ile tek başımıza mücadele edemeyecek durumdayız. Bu noktada birleşmeli, örgütlü toplumu destekleyerek, sivil toplum kuruluşlarıyla, sendikalarla, örgütlü gücümüz ve duyarlılığımızla hep birlikte hareket etmeliyiz. Ancak bu şekilde sorunlarımızı çözebiliriz” ifadelerini kullandı.
Türk Metal’in düzenlediği kurultaylar ve eğitim programları ile kadınların hem çalışma hem de sosyal yaşantılarında karşılaştığı sorunlara çözüm önerileri aradığını belirten Kıymaz, “Türk Metal Sendikası olarak ülke genelinde bir kangren haline gelen mevcut sorunların işyerlerimizde yaşanmasına müsaade etmiyoruz. Bizim örgütlü olduğumuz işyerlerinin hiçbirinde, cinsiyet farklılığı nedeniyle şiddet ya da taciz yoktur. Kadınla erkek arasında cinsiyetleri nedeniyle ücret farklılığı yoktur. Hakların kullanımı açısından da yükselme, atanma gibi konularda cinsiyet farkı yoktur” dedi.
Kadına yönelik şiddetin bir kangren haline dönüştüğünü ifade eden Kıymaz, konuşmasını “Kadına yönelik şiddetle mücadele için topyekun bir savaş ilan etmeli, sivil toplum kuruluşlarıyla ortaklaşa çalışmalıyız. ILO’nun 2019 yılında kabul ettiği 190 sayılı kararı hayata geçirmek için baskı yapmalı, kamuoyu oluşturmalıyız” sözleriyle konuşmasını noktaladı.
Taliphan Kıymaz’ın ardından söz alan Ebru Özberk Anlı ise, Türk Metal’in metal işkolunda en fazla üyeye sahip olduğu sendika olduğunu belirterek, “Burada gerçekleştireceğimiz eğitim ve çalışmalar kazanımların tüm çalışma yaşamına yansıması açısından oldukça önemli” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü söz aldı. ILO 190 sayılı Sözleşmenin kapsamı, önemi ve şiddet ve taciz ile mücadelede rolü ile ilgili konuşan Güllü, Çalıştayla ilgili, “Sendikalarda çalışan ve tüm kadınların şiddet, taciz nedeniyle iş hayatından ayrılmamasını sağlayacak bir sözleşme için buradayız” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ceyhun Güler ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Seher Demirkaya, katılımcılara politika belgesinin önemi ve yazım sürecine ilişkin bilgiler verdi ve Çalıştayın ilk günü tamamlandı.
Çalıştayın ikinci gününde ise, Avukat Umut Çiftçi, şiddet ve tacize ilişkin ulusal mevzuat ve şiddetle mücadelede kullanılacak şikayet ve başvuru mekanizmaları hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Çiftçi’nin sunumunun ardından, katılımcılar, Türk Metal’in örgütlü olduğu işyerlerinde şiddet ve tacizle mücadele konusunda oluşturulacak Politika Belgesi için çalışmalarına devam etti.
İki gün süren Çalıştay düzenlenen sertifika töreni ile sona erdi. Sertifika törenine katılan Genel Sekreter Taliphan Kıymaz, Türk Metal’in ILO ile yürüttüğü işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve “Belgede yer alan ifadeleri güvence altına alabilmek için en kısa sürede çalışmalarımıza başlayacağız” dedi.