Yahşihan Belediye Başkanı Osman Türkyılmaz tarafından 17 Ağustos Marmara Depreminin 24. yılı nedeniyle basın açıklaması yayımlandı. Türkyılmaz, “Hâlâ her 17 Ağustos’ta yaşadığımız o günler aklımıza gelmekte kayıplarımız için içimiz yanmaktadır” diye konuştu.
HABER: TAHİR ERDEM
17 Ağustos depreminin 24. Yılı dolayısıyla açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Türkyılmaz, “Bir deprem coğrafyasında yer alan ülkemiz tarih boyunca birçok kez yıkıcı depremlerle karşı karşıya kalmıştır. Ülkemizi vicdani ve aynı zamanda sosyo ekonomik açıdan en fazla etkileyen depremlerin başında bu yıl yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli 11 ilimizi etkileyen deprem gelse de 17 Ağustos 1999 tarihli Gölcük merkezli 7,4 büyüklüğündeki depremde bir o kadar bizleri üzmüştür. Bu deprem Marmara bölgesi olmak üzere tüm Türkiye’yi etkilemiştir. Depremde 20 binden fazla yurttaşımız hayatını kaybederken yaralı sayısı 50 bini aşmıştır. Bölgede yaklaşık 113 bini yıkık ve ağır hasarlı olmak üzere toplam 365 bin bina hasar görmüştür. Hala her 17 Ağustos’ta yaşadığımız o günler aklımıza gelmekte kayıplarımız için içimiz yanmaktadır.
“Sonrasında Van, Elazığ, İzmir ve asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli 11 ilimizi de etkisine alan ve büyük hasar ve kayıplara sebebiyet veren depremler yıkıcı gücünü asla unutmamamız gerektiğini bizlere göstermiştir. Kahramanmaraş ilimizin Pazarcık ilçesinde meydana gelen son depremde bölgeye intikal ettiğimizde gördüklerimiz ilçemize döndüğümüzde hemen tedbirler almamızın gerekliliğini bir kez daha gözler önüne serdi. Depremin yaraları daha iyileşmemişken hemen ilçemizde belediye bünyemizde Afet İşleri Müdürlüğü kurarak bir arama kurtarma ekibi oluşturduk. Müdürlüğümüz öncelikli olarak yeni deprem yönetmeliğine uygu yapıların yapılmasında imtiyaz vermeden kontrolünü sağlayacaktır. Yahşihan Belediyesince yeni kurduğumuz Afet İşleri Müdürlüğü bünyesindeki Yahşihan Arama Kurtarma (YAK) ekibimiz, AFAD personeli tarafından verilen eğitimlerin ardından doğal afetlerde görev yapacaktır. 4’ü kadın 20 personelden oluşan arama kurtarma ekibimiz, AFAD görevlilerince profesyonel eğitim görmektedir. Arama, kurtarma ve ilk yardım konularını kapsayan eğitimler sayesinde olası bir doğal afette ekibimiz her zaman hazır bekleyecektir.”
Afet işleri Müdürlüğümüz, riskli yapıları tespit ederek olası felaketlerin önüne geçecek ve aynı zamanda ilçe halkımıza olası bir afet durumunda nasıl aksiyon almaları gerektiği konusunda afet bilinçlendirme eğitimleri verecektir. Sonuç olarak; Doğal afetlere her zaman açık konumda bir ülkede yaşadığımızı unutmadan tedbirlerimizi almaya devam etmemiz gerektiğinin bilinciyle yaşamalıyız. Bizler bu doğrultuda üzerimize düşeni her zaman yaptık yapmaya da devam edeceğiz. 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın hüznü hep yüreğimizde aklımızda kalacak. . Allah bizlere inşallah bir daha doğal afetler yaşatmaz. Vefat eden vatandaşlarımıza rahmet dilerken yakınlarına tekrar başsağlığı diliyorum” dedi.