Kırıkkale Valiliği meydana gelebilecek her hangi bir orman yangınlarına karşı bir genel emir yayımladı. Yayımlanan emre göre Kırıkkale’de ormanlık alanlara girişler 31 Ekim 2023 tarihine kadar yasaklandı.
HABER: TAHİR ERDEM
Valilik tarafından yayımlanan genel emir de “İlimiz sınırlan içinde yer alan millî park, mesire alanları, tabiat parkları hariç olmak üzere; ormanlık alanlara girişler 31 Ekim 2023 tarihine kadar 6831 sayılı Orman Kanunun 74. maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 9. ve 66. maddeleri uyarınca yasaklanmıştır. Kırıkkale İl sınırları içindeki tüm ormanlık sahalara. Kırıkkale Doğa Koruma ve Millî Parklar İl Şube Müdürlüğünce sokak hayvanlarını beslemekle görevlendirilenler ile yetkili ve izinli kamu görevlileri haricinde girilmesi yasaktır.
Kamping işletmeleri haricinde ormanlık alanlarda kamp yapılmasına ve çadır kurulmasına izin verilmeyecektir. İlimizdeki ormanlarda yetkili idarelerin gözetim ve denetiminde bulunan mesire alanları, tabiat parkları ve millî parklarda 31 Ekim 2023 tarihine kadar idarece belirlenen ocak, mangal, barbeku vb. yerleri dışında ateş, mangal, semaver, piknik tüpü vb. yakılması yasaklanmıştır. Bu alanlara 08.00-22.00 saatleri arasında giriş ve çıkış yapılabilecektir. Belirlenen saatler dışında kamp yapılmasına ve çadır kurulmasına izin verilmeyecektir. Ormanlık alanlara yakın olan yerlerde düğün ve benzeri organizasyonlarda orman yangınına neden olabilecek havai fişek, dilek balonu gibi yanıcı madde kullanımına izin verilmeyecektir. Orman yangınından etkilenmesi muhtemel; tedbir alınması gereken yerleşim yerleri, kritik yapı, fabrika, depo ve benzeri alanlar Orman idaresince belirlenecek, riskli alanda bulunanların ilgili ve yetkilisine kendi tedbirlerini almaları hususunda gerekli bilgilendirme ve uyanlar ayrıca yapılacaktır. Orman görevlileri ile birlikte Jandarma ve Polis devriyelerinin sürekli hale getirilmesi, devriye zamanlarının sıklaştırılması sağlanacaktır. Orman alanlarında drone, KGYS vb. vasıtalarla yapılan izleme ve gözlem faaliyetlerinin arttırılması sağlanacaktır.
Tüm belediyelerimiz orman içi, orman kenarı ve bitişiğinde bulunan çöp toplama alanları çevresinde koruma bandı oluşturacak ve yangın riskine karşı gerekli iş makinelerini (Dozer, Loder. Kepçe) hazır bulunduracaktır. Demiryolu kenarları, piknik alanları, turistik alanlar, meskûn mahaller, her türlü tesis ve ziraat arazileri gibi özel yangın tehlikesi oluşturan alanların etrafında emniyet yolu ile şerit açılması sağlanacaktır. Yangın söndürmede kullanılabilecek (İl özel idaresi, belediye, karayolları. DSİ, Orman İdaresi, askeri birlikler, kolluk birimleri vb. gibi kurumlarım mahiyetinde bulunan) araç gereç ve ekipmandan azami ölçüde faydalanılması ve araç/ekipman ihtiyacının düzenli olarak gözden geçirilmesi sağlanacak ve eksikler tamamlanacaktır. Orman yangınlarına müdahale faaliyetlerinden sorumlu ilgili kuruluşların, bahse konu tehlike ve riskle ilgili bilgilendirilerek, orman yangınında hizmetine ihtiyaç duyulacak birimlerin en hızlı müdahale edecek şekilde personel, araç. ekipman vb. tüm hazırlıklarını ivedi olarak tamamlamaları sağlanacaktır. İl Önleyici tedbirlerin uygulanması ve yangınlara müdahale aşamasında AFAD İl Müdürlüğü ve Orman İşletme Müdürlüğü ile istişare halinde faaliyetler gerçekleştirilecektir. Yangın mahallinde yangına müdahale eden ekipler Orman İşletme Müdürlüğünce belirlenen Yangın Amiri yönetiminde hareket edecektir. Müdahalede görev alan kurum ve kuruluşlar, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve gönüllülerin koordinasyonunun Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında hazırlanan Ulusal Orman yangınları Müdahale Planına uygun olarak hareket edecektir. Büyüme eğiliminde olan ve insanların can güvenliğini tehdit eden orman yangınlarının olduğu yangın mahalline, görevliler ve eğitimli gönüllüler dışında sivil vatandaşların sokulmaması ile ilgili tedbirler kolluk kuvvetlerince alınacaktır. Meskûn mahalleri tehdit etme riski taşıyan yangınlarda meskûn mahallerin boşaltılması ve tahliyesi işlemi kolluk kuvvetlerince yapılacaktır” denildi.