Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Hukuk, insan onurunu korumak için vardır. Herkesin onurlu yaşamasının yanında, başkasına zarar vermemesi ve nihayet haklıya hakkının teslim edilmesi hukukla mümkündür. Toplum düzenin esası adalettir” diye konuştu.
KAYNAK: ADALET BAKANLIĞI
Adli Yargı Hakim ve Cumhuriyet Savcıları ile İdari Yargı Hakimleri kura törenine katılan Bakan Tunç, 1102 hakim ve cumhuriyet savcısının kura ile atamasının gerçekleştirildiğini ifade etti.
Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığına vurgu yapan Tunç, “Yargı belli kesimlerin arka bahçesi olmaktan çıkarılarak vesayetçi yargı anlayışı yerine, milletin yargısı haline getirilerek asli hüviyetine kavuşturulmuştur” dedi.
1102 HAKİM VE SAVCI ADAYININ KURA İLE ATAMASI
Adaletin tecellisi yolunda ter dökmeyi tercih eden ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatleri ile millet adına hüküm verme makamına ulaşarak onurlu bir mesleğin sahibi olan değerli hakim ve savcılarımızın katılımıyla Yargı teşkilatlarımızın daha da güçleneceğine yürekten inanıyorum diyen Bakan Tunç, sözlerini şöyle sürdürdü;
“İki yıllık staj eğitimlerini tamamlayan 25. Dönem adli yargı hakim ve savcı adaylarından 733 hakim ve 242 cumhuriyet savcısı olmak üzere 975 adayın;
Avukatlık mesleğinden geçerek stajlarını tamamlayan 11. Dönem Adli yargı hakim ve savcı adaylarından 50 hakim ve 17 Cumhuriyet Savcısı olmak üzere 67 adayın;
- Dönem İdari Yargı Hakim adaylarından 60 hakim adayının mesleğe kabulü yapılmış olup, 1102 hakim ve cumhuriyet savcımızın kura ile ataması gerçekleştirilecektir.”
TOPLUM DÜZENİN ESASI ADALETTİR
Hukukun amacı ve hedefi adalettir. Adalet ise haklıya hakkını vermektir şeklinde konuşan Bakan Tunç, “Hukuk, insan onurunu korumak için vardır. Herkesin onurlu yaşamasının yanında, başkasına zarar vermemesi ve nihayet haklıya hakkının teslim edilmesi hukukla mümkündür. Toplum düzenin esası adalettir. Bizim inancımızda “kim zerre kadar iyilik yaparsa onu görür, kim de zerre kadar kötülük yaparsa onu görür. Herkesin hak ettiğini hakkaniyetle alması barış ve huzur ortamını beraberinde getirir.
Yargının üç sacayağını oluşturan hakim, savcı ve avukatlarımız, hakkaniyete uygun olanı gerçekleştirmek için vardır” şeklinde konuştu.
ADALET ALANINDA BÜYÜK İLERLEME GÖSTERİLDİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde adalet alanında büyük ilerleme gösterildiğine vurgu yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Adalet teşkilatımız merdiven altlarındaki daktilo seslerinden avukatlardan istenen karbon ve fotokopi kağıtlarından kurtulmuş teknolojinin tüm imkanları ile donatılan modern bir fiziki imkanlara kavuşmuştur. 21 yılda ülkemiz sessiz devrim sayılabilecek reformlara sahne olmuş; Yargı reformu strateji belgeleri, insan hakları eylem planları ile konulan hedefler birer birer hayata geçirilmiş, insan hak ve özgürlüklerinin önündeki engeller kaldırılmış, demokratik hukuk devleti ilkesi tahkim edilmiştir” dedi.
YARGI BAĞIMSIZLIĞI VE TARAFSIZLIĞI GÜÇLENDİRİLDİ
Bakan Tunç, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının güçlendirildiğine vurgu yaparak, “yargı belli kesimlerin arka bahçesi olmaktan çıkarılarak vesayetçi yargı anlayışı yerine milletin yargısı haline getirilerek asli hüviyetine kavuşturulmuştur” diye konuştu.
Adalet Bakanı Tunç, konuşmasını şu şekilde sürdürdü;
“Geçen hafta 7. yılını geride bıraktığımız 15 Temmuz darbe kalkışması karşısında daha ilk dakikalarda darbeci hainler hakkında soruşturmaları başlatan, gözaltı ve tutuklamaları gerçekleştiren, o karanlık gecede büyük bir kahramanlık gösteren yargı mensuplarımızın varlığına şahit olduk. Millet adına, milletin hak ve hukukunu koruma mücadelesi veren yargı mensuplarımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Onlar, kendilerinden sonra gelen siz değerli genç meslektaşlarına önemli birer örnektirler” dedi.