Kırıkkale Valiliği, trafikte çocukların can güvenliğini tehlikeye sokan fiileri önlemek amacıyla alınan kararları açıkladı. Artık düğün konvoyunun önünü kesen çocukların velilerine para cezası kesilecek. Fiilin devam etmesi halinde ise çocuk koruma altına alınacak.
Önemli adım
Kırıkkale Valiliği “Trafik düzenini bozan ve trafik akışı içerisinde çocukların can güvenliğini tehlikeye sokacak fiillerin önlenmesine ilişkin usul ve esaslar hakkında karar” başlığı altında yayımladığı kararla önemli bir adım attı. Kararda, Kırıkkale ili sınırları içerisinde bulunan tüm kavşaklar, ana caddeler, parklar ve buna benzer kamuya açık kentsel mekânlar başta olmak üzere; araç ve yaya trafiğinin düzeni ve akışını bozan ve bu akış içerisinde çocukların can güvenliğini tehlikeye sokacak fiillerin (araç camı silmek, mendil, çiçek, hediyelik eşya satmak, düğün konvoylarının önünü kesmek gibi) önlenmesine yönelik tedbirlerin alınmasını sağlandığı belirtildi.
İdari para cezası
Kararda, “Öncelikle geleceğimizin teminatı çocuklarımızın can güvenliğini tehlikeye sokacak fiillerin (düğün konvoylarının önünü keserek para almak, araç camı silmek, kâğıt mendil, çiçek ve hediyelik eşya satmak için araçların önüne atlamak gibi…) önlenmesi ve toplumun huzur ve güvenliğini korumak adına bu fiilleri gerçekleştiren çocukların veli veya vasileri hakkında 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32,maddesi uyarınca “Emre aykırı davranıştan” İdari Para Cezası uygulamasını kapsamaktadır” ifadelerine yer verildi.
Koruma altına alınacak
Kararda alınması gereken önlemler şöyle belirtildi; “Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın; sağlıksız ve güvenilir olmayan ortamlarda çalışmak zorunda bırakılmaları onların beden, ruh ve ahlak gelişimlerini olumsuz etkilemektedir. Diğer taraftan düğün konvoylarında araçlardan para alabilmek için arabaların önüne aniden çıkmaları, trafik ışıklarında bekleyen arabaların camlarını silmek ve arabadaki kişilere kâğıt mendil, çiçek, su vb. eşyaları satmaya çalışırken hem kendi can güvenliklerini hem de genel trafik güvenliğini tehlikeye düşürdükleri bilinmektedir. Çocukların yukarıda belirtilen hususlara karıştıklarının tespit edilmesi halinde; öncelikle kanuni yakınlarına teslim edilir. Fiilin devam etmesi halinde Sosyal Hizmet Mevzuatının ön gördüğü prosedürün tamamlanıp koruma altına alınmalarına kadar Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı merkezlerde muhafaza ve kontrol altında bulundurulurlar.
Bu müdürlükler sorumlu
Belirtilen tedbirlerin alınması ve kararların uygulanmasında; İlçe Kaymakamlıkları, Belediyeler, Emniyet Müdürlükleri, Jandarma, Mahalli İdareler, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri, Milli Eğitim, Sağlık, Gençlik ve Spor ile Kültür Müdürlükleri başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşları ile gönüllü kuruluşların mahallin en büyük Mülki Amiri’nin verdiği yetki belgesine haiz mensupları veya oluşturulacak heyetler sorumludur.
Cezai Hükümler
Kararda fiile karşılık uygulanacak cezai hükümler hakkında ise şu uyarılara yer verildi; “5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11. ve 66. Maddesince alınan bu karar gereği; çocuklarımızın yukarıda sayılan hususlara teşvik edilmesinin önlenmesi amaçlanmaktadır. Dolayısı ile maddi ve manevi özen noksanlığı nedeniyle çocukların ahlak, güvenlik ve sağlığını ağır şekilde tehlikeye sokan pu tür eylemlerine göz yuman, çocuklarını sahiplenmeyen, çocuklarını sokaklarda çalıştıran ve/veya çalışmasına göz yuman çocukların veli ve vasileri hakkında 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32.maddesi gereğince İdari Para Cezası uygulanır, bu kararlar Merkezde Valilik Makamınca, İlçelerde ise Kaymakamlıklarca onaylanır”
HER KURUM SORUMLUYMUŞ. O ZAMAN SORUMLU BULUNMAZ.