GündemManşet

Bedelli’de gözler Genel Kurmay’da

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Bedelli askerlikte gözler Genelkurmay Başkanlığı’nda. Başlatılan çalışmaya son halini veren TSK, tüm ihtimalleri gözden geçiriyor. Halen 392 bin erbaş kışlada bulunuyor.

Genel Kurmay’dan rapor bekleniyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da “bedelli askerlik” konusundaki sözleri, gözleri Genelkurmay Başkanlığı’na odakladı. Asker mevcudu başta olmak üzere, planlamalar ve faaliyetleri göz önünde tutarak hükümete rapor sunması beklenen Genelkurmay’ın tespitleri, bedellinin şekli ve kapsamı konusunda uygulamaya ışık tutacak. Hükümet kaynakları ise, yıl sonuna kadar bu konunun netleştirilmesinin öngörüldüğünü belirtiyor.

671 bin personel bulunuyor

Genelkurmay’ın, bedelli konusunda göz önünde tutacağı hassasiyetler ise satır başlarıyla şöyle sıralanıyor: Bedelli askerlik konusundaki en önemli kriter, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesindeki asker mevcudu. Eylül ayı başı itibarıyla, TSK’da 671 bin 275 personel görev yapıyor. Bu mevcut içinde özellikle erbaş ve erler ile yedek subayların durumu önem taşıyor. Bedelli askerlik bekleyenler için yasa tasarısında son haberler oldukça dikkat çekici. Son yapılan açıklamaya göre bedelli askerlik ile ilgili tespitler yapıldı ve meclisin açılmasıyla gündeme geleceği duyuruldu. Ak Parti Kırıkkale Milletvekili ve Milli Savunma Komisyonu Başkanı Oğuz Kağan Köksal, bedelli askerlik yasası için tespitlerin yapıldığını, meclisin açılmasıyla birlikte de gündeme geleceğini söyledi.

Köksal açıklamıştı

Nöbetçi vekil uygulaması kapsamında geçtiğimiz hafta sonu Kırıkkale’de halkla buluşan AK Parti Kırıkkale Milletvekili ve Milli Savunma Komisyonu Başkanı Oğuz Kağan Köksal, AK Parti İl Başkanlığı toplantı salonunda yaptığı açıklamada, bedelli askerlik yasasının meclisin açılmasıyla birlikte gündeme geleceğini söyledi. Milletvekili Köksal, “Bedelli askerlik konusunda henüz komisyona bir şey gelmedi. Yalnız sizin de takip ettiğiniz gibi Milli Savunma Bakanımızın bir beyanatı oldu, daha doğrusu önceden Cumhurbaşkanımızın bir beyanatı oldu. ’Bedelli askerlik düşünülebilir’ şeklinde bir ifadesi oldu. Bu ifade üzerine Milli Savunma’da bir çalışma başlatıldı. Şu anda tabii Meclis tatile girdiği için yapılacak bir şey yok. Ama Milli Savunma’daki çalışmanın da inanıyorum ki Genelkurmayla şu anda temas halindeler. Bir takım tespitler yapılıyor, ihtiyaçlar belirleniyor. Tahmin ediyorum ki, Meclis açıldıktan sonra gündeme gelir diye düşünüyorum” demişti.

Bedelde indirim

Askeri torba tasarısıyla bedelli yaşının 28 yaşı ve üzerini kapsayacağı miktarın 30 bin liranın altına çekileceği ifade ediliyor. Ekim ayında TBMM Başkanlığı’na sunulacak askeri torba tasarısıyla bedelli yaşının 28 yaşı ve üzerini kapsayacağı, talep edilen miktarın 30 bin liranın altına çekileceği ifade ediliyor. Kamuoyunun merakla beklediği bedelli askerlik düzenlemesinin, askeri yargı alanında kapsamlı değişiklikleri içeren, “askeri torba” yasa tasarısıyla ekim ayında TBMM Başkanlığı’na sunulacağı öğrenildi. Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından Başbakanlık’a gönderilen ve Maliye Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı ile üzerinde çalışma yapılan askeri torba yasa tasarısının ekimde Meclis’in açılmasının ardından gündeme gelmesi bekleniyor.

Teknik hazırlık

Torbada askeri hâkimler, disiplin konusu yanında astsubayların özlük haklarına ilişkin düzenlemeler de yer alacak. Torba tasarısına bedelli askerlik düzenlemesinin de eklenmesi planlanıyor. Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde yeniden ortaya atılan ve yüz bini aşkın yükümlünün beklediği bedelli askerlik konusunda, bürokratların teknik bir düzeyde hazırlıklar yaptıkları ifade edildi. Alınan bilgilere göre, bedelli düzenlemesinin 30 yaş ve üzerini kapsayacak şekilde yasalaşması durumunda 400 bini aşkın, 28 yaş ve üzerini kapsayacak şekilde yasalaşması durumunda ise 600 bine yakın yükümlünün yararlanabileceği ifade ediliyor. Alınan bilgilere 28 yaş ve üzerini kapsayacak bir uygulamanın hayata geçirilebileceği ifade ediliyor. Son uygulamada bedelli uygulamasından yararlanmak için talep edilen 30 bin TL yüksek bulunmuş ve tepki çekmişti. Bu nedenle bu rakamın da düşürülebileceği değerlendiriliyor.

392 bin er ve erbaş kışlada

Verilere göre, 392 bin 569 erbaş ve er ile 7 bin 809 yedek subay şu an kışlalarda bulunuyor. Yükümlü sayısı bu rakamlarla 400 bin 378’i buluyor. Ayrıca, 23 bin 313 uzman jandarma, 56 bin 879 uzman erbaş, 3 bin 462 sözleşmeli er/erbaş hizmet veriyor. Uzman personel sayısı toplamda 217 bin 838’e ulaşmış durumda. Ayrıca, sivil memur ve işçi sayısı da 53 bin 059 olarak açıklandı. Uzman personel oranı, askeri personel içinde yüzde 35’lik bir orana tekabül ediyor. Bu da celp döneminde TSK’ya dahil olacak kişi sayısını önemli kılıyor. Henüz bedelli askerlik konusunda karar alınmamasına karşın, bazı siyasilerin değerlendirmeleri kapsamında yaş sınırının 28 olacağı, bedel olarak da en az 20 bin TL’lik bir meblağın gündemde olduğu belirtiliyor. TSK’nın ihtiyaçları doğrultusunda yaş sınırının 25 veya 30’a çekilme ihtimali de dillendiriliyor.

Son uygulama 2011’de çıkmıştı

Son bedelli uygulaması 2011 sonunda çıkarılmış ve 30 yaş sınırı ve 30 bin TL bedel belirlenmişti. Askerliğin “vatani görev” olarak bilinmesine karşın, “Parası olan askerlikten muaf” algısı oluşması istenmiyor.

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu