Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, “TÜİK’in Nisan ayı enflasyon oranını %2.39, yıllık %43,68 olarak açıkladığına dikkat çekerek, dar ve sabit gelirli memurun ve emeklinin hayat standardının daha düşmesine neden oluyor”
HABER: TAHİR ERDEM
Yüksek enflasyonun piyasada zincirleme fiyat artışına neden olduğunu belirten Taşkın, enflasyonun piyasayı olumsuz etkilediğine dikkat çekerek engellenmesi gerektiğini söyledi. Enflasyonun iş ve finans çevrelerini, dar ve sabit gelirli çalışanların ve halkın sosyal yaşantısını olumsuz etkilediğini söyleyen Taşkın, Türk lirasının aşırı derecede değer kaybetmesine neden olan yüksek enflasyonun gelir seviyeleri arasında büyük bir uçurum meydana getirdiğini, bunun da memnuniyetsizliğe ve çalışma barışının bozulmasına neden olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
“TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarına göre Ocak ayında %6.65, Şubat ayında %3.15, Mart ayında %2.29, Nisan ayında %2.39 olarak gerçekleşen 4 aylık toplam enflasyon %15.21 olarak gerçekleşti. 4 ayda çalışanların cebinden %15.21 oranında azalma meydana geldi. Bu oranlar çalışanların zararını gösteriyor. Enflasyonun engellenemediğini, yeterli ve etkili önlemin de alınamadığını açıkça görebiliyoruz. Enflasyon yükseldikçe zincirleme olarak artan fiyatlar dar ve sabit gelirli kamu çalışanlarını ve vatandaşları yoksullaştırıyor; yaşam standartlarını iyice düşürüyor, hayat standartları daha da kötüleşiyor. Dolayısıyla kamu çalışanlarının rahatlatılması, enflasyonun altında ezdirilmemesi için Temmuz ayında maaşlara %100 zam yapılması gerekiyor. Memur ve memur emeklilerinin zorunlu temel ihtiyaç maddelerine erişiminin sağlanabilmesi açısından bu zam zorunludur. Bugüne kadar yapılan maaş zamlarıyla memur ve memur emeklileri yoksulluk sınırının altında yaşamaya mahkûm edildi. Kamu çalışanlarının çoluk çocuğunun ihtiyaçlarını temin etme noktasında rencide edilmemesi gerekir. Bugün memur ve memur emeklilerinin %95’i yoksulluk sınırının altında maaş alıyor, ancak yüksek vergiyi de bu gruplar veriyor. Halkın ve kamu çalışanlarının ekonomik ve sosyal olarak rahatlatılması açısından az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması gerekiyor. Kamu çalışanlarının ve emeklilerinin vergi dilimi yükseltilmeli, vergi oranı %15’de sabitlenmelidir. Adil bir ücretlendirme politikasına geçilmelidir. Halkın ezilmesini ve yoksullaşmasını sağlayan ekonomik sistem revize edilmelidir.”