Kırıkkale’de köy tavukçuluğunu geliştirmek ve köylüye ekonomik destek sağlamak amacıyla 21 üreticiye 4 bin tavuk dağıtıldı.
Her biri 21 TL
Keskin Kaymakamlığı tarafından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yürütülen Köy Tavukçuluğunu Geliştirme Projesi kapsamında, çiftçilere sosyal ve ekonomik durumlarına katkı sağlamak amacıyla, sigortalı ve bir aylık yem desteğiyle 4 bin Atak-s cinsi yerli yumurta tavuğu, 21 lira karşılığında, 2 yıl faizsiz ödeme koşuluyla verildi. Kaymakam İlker Özerk Özcan, kaymakamlıkta düzenlenen bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, projenin sadece yumurta üretimi ve pazarlama işi olmadığını, sosyal bir kalkınma aracı olduğunu ve pazarda ihtiyaç duyulan, doğal yumurta ihtiyacını da karşılayacağını söyledi.
Ortak yürütülüyor
Projenin kaymakamlık, İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Kırıkkale Üniversitesi (KÜ) Veteriner Fakültesi ile ortak yürütüleceğini ifade eden Özcan, ilerleyen zamanlarda da talebe göre genişleyerek başta Ankara olmak üzere çevre illere de ürünlerin pazarlanacağını umduklarını dile getirdi. Kaymakamlıktaki toplantının ardından Kuzugüdenli köyünde tavuk dağıtımına katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, ilçede başlatılan projeyle bir yandan son dönemde kuş gribiyle büyük oranda sayısı azalan köy tavukçuluğunu daha modern bir şekilde yapılacağını, diğer yandan da aile ekonomisine katkı sağlayarak çiftçi ailelerinin gelir seviyesinin yükseleceğini anlattı.
Sağlık ve hijyen taramaları yapılacak
Kırbaş, proje kapsamında bir aylık yem desteğiyle birlikte sigortalı olarak 4 bin tavuğu, 21 üreticiye tanesi 21 lira karşılığında yetiştiricilere teslim ettiklerini ifade etti. Tavukçuluk projesinde sağlık ve hijyen taramalarının, ilçe müdürlüğü tarım danışmanları tarafından titizlikle sürdürüleceğini anlatan Kırbaş, sözlerini şöyle tamamladı:
Çiftçileri rahatlatacak
“Atak-s tavuğu, iyi bakıldıklarında kolay hasta olmadıkları için üretimde devamlılık sağlanacağı düşünülmekte. Köylerde yaşayan çiftçi ailelerin ekonomik durumlarına katkı sağlamak ve organik üretimi yaygınlaştırmak için böyle bir çalışmayı hayata geçirdik. Organik tarım ve hayvancılık köylerimizin yeniden canlanmasını sağlarken ekonomik anlamda da çiftçilerimizi rahatlatacak. Uygulanmakta olan bu projenin ikinci ayağında ise projeyi sürdürülebilir kılmak, ilimizde yeni bir istihdam oluşturmasını desteklemek ve üretilen ürünlerin pazara hızlı ve kolay bir şekilde ulaştırılmasını sağlamak amacıyla çiftçi ailelerinin şirketleşmesi hedeflenmekte. Böylece Kırsal Kalkınma Destekleme Programı gibi desteklerden daha kolay yararlanmaları sağlanacaktır”
Bence keskinde tavuktan önce gübre kokularını gidersinler yetkililer kokudan dışarda nefes alınmıyor