Kırıkkaleliler, Suriyeli sığınmacılarla kardeş aile olarak, ‘ensar ve muhacir’ kültürünü yaşatmaya çalışıyor.
Uygulama başlatıldı
Belediyenin başlattığı kardeş aile uygulamasıyla iç savaş yüzünden ülkelerinden ayrılmak zorunda kalan Suriyeli sığınmacıların kente adaptasyonu sağlanıyor, konut, eğitim, iş ve dil öğrenimi konularında destek veriliyor. Uygulama kapsamında Belediye Başkanı Mehmet Saygılı da Kurtuluş Mahallesi Menderes Caddesi’nde 3 katlı bir apartmanın 2’inci katında oturan Abou Hasan ailesiyle kardeş aile oldu.
Saygılı, Kırıkkale’de bin 500 civarında sığınmacı konumunda misafirin bulunduğunu ve bunlardan 13 ailenin Suriyeli olduğunu söyledi. Bunlarla ilgili bir çalışma başlattıklarını ifade eden Saygılı, şöyle konuştu: “Kırıkkale’de yaşayan ailelerimizi, misafir konumunda olan ailelerle kardeş yaptık. Onların ihtiyaçlarının giderilmesi, yaşamlarını daha kolay hale getirebilmek için gayret ediyoruz. Geçmişimizden gelen misafirperverliğimizi onlara göstermek istedik. Elhamdülillah başarı olduk. Evine misafir olduğumuz Abou Hasan ailesi benimle eşleşmiş bir aile. 4 çocuk ve anne var. Babaları Ürdün’de. Gelemedi buraya.”
Eğitimlerini Kırıkkale’de sürdürüyorlar
Saygılı, Suriyeli vatandaşların Kırıkkale’ye ilk geldikleri andan itibaren evlerinin ve kendilerinin şahsi ihtiyaçlarıyla ilgilenmeye çalıştıklarını dile getirdi. Abou Hasan ailesinin en büyük çocuğu 22 yaşındaki İlhab’ın Makine Mühendisliği öğrencisi olduduğunu belirten Saygılı, “20 yaşındaki Aiham Diş Hekimliği öğrencisi, 11 yaşındaki kız çocuğu Maya da ilkokulda öğrenci. 4 yaşındaki Mayar ise burada ana okuluna başlayacak” dedi. Çocukların öğrenimlerini Kırıkkale’de sürdürebilmeleri için gerekli girişimlerde bulunduklarını dile getiren Saygılı, şöyle konuştu:
Düzgün aile yapısına sahipler
“Anneleri diyor ki ‘biz yük olmayalım. Çalışabilelim. Bir şeyler yapabilelim.” Gelenlerin büyük bir çoğunluğu düzgün bir aile yapısına sahip. Herhangi bir sömürü ve yük konumunda kalmak istemiyorlar. Kendileri de bir şeyler yapmak istiyorlar. Bu manada da çabaları var. Elimizden geldiğince bu ailelere yardımda bulunuyoruz. İhtiyaçlarını gidermeye çalışıyoruz. Eğitimleriyle ilgili çalışma yapıyoruz. İnşallah ülkeleri huzura kavuştuğunda tekrar dönmek gitmek istiyorlar.” Saygılı, amaçlarının asırlar önce Medineliler ile Mekkeliler arasındaki ‘ensar ve muhacir’ kardeşliğini bugün canlandırmak olduğunu belirtti. “İnşallah bunu başaracağız” diyen Saygılı, 13 Suriyeli ailenin hemen hemen tüm ihtiyaçlarının bu kampanya kapsamında karşılandığını vurguladı.
“Gösterilen kardeşlikten çok mutluyuz”
Anne Amneh Abou Hasan da (38) Kırıkkale’de gördükleri misafirperverlikten çok memnun olduklarını, tüm ihtiyaçlarının karşılandığını söyledi. Suriye’deki iç savaş nedeniyle önce Ürdün’e gittiklerini anlatan Anne Abou Hasan, “Ancak Ürdün’de beklediğimiz hayat koşullarını bulamadık. Özellikle çocukların üniversite tahsili için imkan bulamadık. Bunun için Türkiye’ye gelmeye karar verdik. Burada gösterilen kardeşlik anlayışından dolayı çok mutluyuz” dedi. Diş Hekimliği Fakültesi öğrencisi Aiham ise eğitimine devam etmek için Rusya’ya gittiğini, orada bir yıl dil öğrendikten sonra üniversite eğitimine başladığını anlattı.
“Destekten ve yardımlardan çok memnunuz”
Ülkelerinde çıkan iç savaştan dolayı Ürdün’e ailesinin yanına dönmek durumunda zorunda kaldığını belirten Aiham, “Daha sonra Türkiye’deki koşulları öğrendikten sonra buraya gelmeye karar verdik. Kırıkkale Üniversitesi’nde eğitim almak için gerekli yerlere başvurdum. İnşallah eğitimimi burada tamamlayacağım. Kırıkkale’de gördüğümüz destekten ve yardımlardan çok memnunuz” ifadesini kullandı.
OLALIM OLALIMDA ÖNCE ÖZ KARDEŞİMİZ TÜRKMENLERLE SONRA BUNLARLA OLSAK DAHA UYGUN OLMAZ MI HANİ MESCİDİN İÇİ VARKEN DIŞI MİSALİ
başımıza bela olup gaziantep e dönmesinde yardımı anlayana yapmak gerek