Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, il genelinde biçerdöver kontrollerinin sürdüğünü bildirdi. Kırbaş, “Arazi tespitlerinde geçen yıla göre yaklaşık yüzde 30-40 arası bir ürün kaybı bekliyoruz” dedi.
Dane kaybına cezai işlem
Konu hakkında açıklama yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş şu bilgileri verdi; “Kırıkkale İl sınırları içerisinde bu yıl da hasat sezonunda Biçerdöverle hububat hasadında “Biçerdöver Operatör Belgesi” veya “G (Biçerdöver)” sınıfı sürücü belgesi olmayan sürücülere biçerdöverlerini kullandırmayacaklardır. Kontrollerde belgesiz olduğu tespit edilen veya daha önce herhangi bir nedenle ikaz edilenlerden ise gerek kullanıcı gerekse biçerdöver sahibi hakkında yasal işlem yapılacaktır. Kırıkkale İlinde bu yıl biçerdöverle hububat hasadında kabul edilebilir dane kayıp oranı olarak belirlenen yüzde 3.0 oranın üstünde dane kaybına neden olanlar hakkında ilgili mevzuatlara göre işlem yapılacaktır.
Dolap dönme hızı artırılmamalı
Biçerdöver operatörleri kâr amacı ile biçerdöverlerin ilerleme ve dolap dönme hızını arttırmayacaklar. Hasat olgunluğuna gelmeyen ekinleri hasat etmeyeceklerdir. Sabah çiğ kalkmadan ve yağmurdan sonra ürün nemini kaybetmeden hasat yapılmayacaktır. Yatık ürünlerde sap kaldırıcı kullanılacaktır. Operatörler hasat sonrası anız yakılmasına neden olmamak için mümkün olduğunca alttan biçim yapacaklardır. Dane kayıp oranı kontrollerde yüzde 1 ve altında bulunan biçerdöver sahiplerine veya sürücülerine “Valilik Teşekkür Belgesi” verilecektir. Biçerdöverlerde ilkyardım çantası, iki adet 6 kg.lık yangın söndürme cihazı ve ziraat odası plakasının bulundurulması ve kazaya karşı gerekli emniyet tedbirlerinin alınması zorunludur. Tebliğe uymayanlar, engel olanlar ya da zorluk çıkaranlar hakkında yetkili kontrolörlerin talebi halinde ilgili makamlarca kolluk kuvvetlerinin müdahalesi sağlanacak ve davranışları başka bir suç oluşturmuyorsa 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32 inci maddesi gereği cezai işlem yapılacaktır.
160 bin hektar hububat ekildi
Kırıkkale’de bu sene yaklaşık 120 bin hektar buğday ve 40 bin hektar arpa ekimi yapıldı. Rekoltenin yaklaşık 300- 350 bin ton olması bekleniyor. Arazi tespitlerimize göre geçen yıla göre yaklaşık yüzde 30-40 arası bir ürün kaybı bekliyoruz. Buğdayla mukayese edildiğinde özellikle arpada ürün kaybının daha fazla olduğu görülmektedir. Biçerdöverle hasatta dane kaybının önüne geçebilmemiz için tarla sahiplerinin de hasat sırasında mutlaka hasadı kontrol etmeleri, dane kayıp oranının fazla olması durumunda hasadı durdurarak il ve ilçe müdürlüklerimize, muhtarlıklara ziraat odası başkanlıklarına veya belediye başkanlıklarına mutlaka haber vermeleri gerekir”