Kırıkkale Müftüsü Bekir Gerek, Nur Camii inşaatında gelinen noktayı gazetecilerle paylaştı. Gerek, 6 yıl önce temelleri atılan camii hakkında, “21. asrın başında yeni bir Selimiye doğdu” dedi.
Kaynak sağlanırsa 2014 yılı sonuna biter
Kırıkkale İl Müftüsü Bekir Gerek, gazetecilere Nur Cami inşaatını gezdirerek çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Gerek, yaptığı açıklamada, Mimar Sinan’ın ustalık dönem eseri Edirne’deki Selimiye Camisi’nin mimarisi örnek alınarak Kırıkkale’de 6 yıl önce inşasına başlanan Nur Camisi’nin, 5 Milyon TL’ye ihtiyacı olduğunu ve bu kaynak sağlanırsa 2014 yılı sonunda hizmete gireceğini söyledi. Cami inşaatında, Selimiye ve Süleymaniye ile diğer önemli eserlerdeki gibi Marmara mermerinin kullanıldığını anlatan Gerek, bu mermerin işlemeye müsait, homojen yapısıyla renk uyumu gösteren bir malzeme olduğunu dile getirdi.
Abidevi bir eser yapılıyor
Gerek, Nur Camii inşaatına bugüne kadar 27,5 milyon lira harcandığını, 32 -33 milyon liraya projeyi bitirmeyi hedeflediklerini kaydetti. Kırıkkale Nur Camii ve Külliyesi inşaatının Selimiye Camii’nden esinlenerek özel olarak projelendirilen özgün bir eser olduğunu dile getiren Gerek, “Bu proje ile abidevi bir eser yapılıyor. Bu muhteşem cami, 4 minaresi ve estetiğiyle Kırıkkale’ye farklı bir silüet kattı. Kırıkkale’yi güzelleştirdi. Caminin iç bölümü gerçekten bir selatin camisine yakışır şekilde yapılıyor. Bu cami projelendirilirken Türkiye’nin bu alanda en iyi mimarları, mühendisleri ve sanat sahibi kişileri tercih edildi” diye konuştu.
Ülkemizin sembolü olacak
Gerek, iç dizaynı, aslan göğüsleri, ana kubbesi, çeyrek kubbesi ve tonozlarının muhteşem bir camiye yakışır şekilde olduğunu ifade etti. Türkiye’de 21. asrın başında yeni bir Selimiye Camii’nin doğduğunu vurgulayan Gerek, “Bu cami sadece Kırıkkale’nin değil, ülkemizin de sembol camilerinden bir cami olacak. Ben inanıyorum ki sanat tarihçileri bu camiyi inceleyecekler, araştıracaklar, takip edecekler ve sanat tarihi literatüründe bu camiyi hak ettiği yere koyacaklar” dedi. Proje ile sadece ibadet yeri değil, bir külliye yapıldığını aktaran Gerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
Çok amaçlı bina
“Burada kadınların kullanabileceği bölümler ile derslikler, okuma salonları, hat, ebru gibi el sanatlarının yapılacağı bölümler, musiki eğitimi verilecek derslikler ve 450 kişilik konferans salonu, 500 kişilik fuaye alanı mevcut. Ayrıca camide cemaatin oturup rahatlıkla sohbet edip, çay içebileceği, zaman geçireceği alanlar da olacak. Proje engellilerin kullanımına uygun şekilde inşa ediliyor. Camimiz tam olarak tamamlandığını Türkiye’nin en büyük tarihi ve mimari eserlerinden birisi olacak. Bunun için herkesin bu yatırıma destek vermesini istiyoruz” dedi.
Kentin markası oldu
Gerek, Nur Camisi’nin 3 bin 500’ü içinde, 7 bin 500’ü dışında olmak üzere toplam 11 bin kişinin bir arada ibadet edebileceği bir mekan olacağını belirterek, hedeflerinin camiyi bu yılın sonunda hizmete açmak olduğunu kaydetti. Nur Cami inşaatı çalışmalarının sevindirici olduğunu belirten Gerek, hayır sahibi vatandaşların yapmış olduğu yardımlar sayesinde kentin bir markası haline gelen cami inşaatının gün geçtikçe ilerleyerek daha güzel bir görünüme kavuşturulduğunu söyledi. Tarihe yansıyacak şekilde bir eserin Kırıkkale’ de yapılıyor olmasının kendilerini mutlu ettiğini belirten Gerek, kent kimliğinin kazanılması için bu tip güzel eserlere ihtiyaç olduğunu ifade etti.
Son aşamaya yaklaşılıyor
Gerek konuşmasının devamında, “Nur Cami inşaatında yapılan çalışmaları yerinde inceledik. Çalışmalar oldukça sevindirici. Gün geçtikçe son aşamaya yaklaşılıyor. Diğer eksikliklerin giderilmesiyle ilgili olarak ise ihale işlemleri yapılmış durumda. Bu çalışmaların neticesinde camimiz ibadete açılarak hizmete girmiş olacak. Camimize maddi manevi destek vererek katkı sağlayan hayır sahibi vatandaşlarımıza ve halkımıza teşekkür ediyorum. Allah böyle güzel eserler bırakan bir nesil olmayı bu millete nasip ettiğinden dolayı da iftihar ediyorum.” dedi.
7
KIRIKKALEYE HAYIRLI UĞURLU CEMAATI BOL OLSUN DAHA GÜZELLERİ YAPILSIN ?
en basitinden depreme dayanıksız raporu rahatlıkla verilir alınabilir.ve yıkım gerçekçi olur.zaten 40-45 yıllık binaya dayanıklı raporu veremezsin.mutlaka risk başlamıştır
yani tüm bakanlıklar hükümet dolayısıile milli egitim bakanlığı akp de.milliegitim bakanlığı bir celsede emir verir ve yıktırır.yeterki kırıkkaleden talep gelsin.hükümet akp de belediye akp de
camiinin önündeki okullar yıkılmadıkça,o camiinin görselligi fazla görünmez.camii cumhuriyet meydanıyla birleştiginde.metropöl illerdeki camii ve meydanı gibi olacak.ve akp şuan iktidarda şehrin meydanında o okulara gerek yok ayrıca 40-45 yıllık çok eski binalar.şehrin dışlarına yapılabilir o okullar.çünki merkezde o okul yakın çevresinde aile kalmadı.
bi pintilik edip ışıkları söndürmeseler daha iyi olacak ama..
Sen gitmezsen .ben gitmezsem dolmaz tabi keko ilhat.
KOPYALA YAPIŞTIRDAN BIKMADINIZ. CEMAATİN BÜYÜKLÜGÜİLE İLGİLENİN BİRAZDA.İÇİ CEMAATSİZ CAMİLERİ DOLDURMAKLA UGRAŞ MÜFTÜ.