Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanun Değişikliği’nin yürürlüğe girdiğini bildirildi.
Resmi gazetede yayımlandı
Konu hakkında yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi; “5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair 6537 Sayılı Kanun 15 Mayıs 2014 günü Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. Kanunun amacı; toprağın korunması, geliştirilmesi, tarım arazilerinin sınıflandırılması, asgari tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin belirlenmesi ve bölünmelerinin önlenmesi, tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazilerin çevre öncelikli sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak planlı kullanımını sağlayacak usul ve esasları belirlemektir.
Pay ve paydaş adedi artırılamaz
Asgari tarımsal arazi büyüklüğü; bölge ve yörelerin toplumsal, ekonomik, ekolojik ve teknik özellikleri gözetilerek mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 2 hektar, dikili tarım arazilerinde 0,5 hektar, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 0,3 hektardan küçük belirlenemez. Bakanlık asgari tarımsal arazi büyüklüklerini günün koşullarına göre artırabilir. Tarım arazileri Bakanlıkça belirlenen büyüklüklerin altında ifraz edilemez, hisselendirilemez, Hazine taşınmazlarının satış işlemleri hariç olmak üzere pay ve paydaş adedi artırılamaz. Mirasa konu tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazilerde mülkiyetin devri esas olacak. Tarımsal arazilerin bu niteliği şerh konulmak üzere Bakanlık tarafından ilgili tapu müdürlüğüne bildirilir. Yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin hesaplanmasında, aynı kişiye ait ve Bakanlıkça aralarında ekonomik bütünlük bulunduğu tespit edilen tarım arazileri birlikte değerlendirilir. Yeter gelirli tarımsal arazilerin ekonomik bütünlüğe sahip olmayan kısımları Bakanlığın izni ile satılabilir.
Açılacak davalar ve yol haritası
Mirasa konu tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazilerde mülkiyetin devri esastır. Mirasçılar, terekede bulunan tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazinin mülkiyeti hakkında; bir mirasçıya veya yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerini karşılaması durumunda birden fazla mirasçıya devrini, Türk Medenî Kanununun ilgili maddelerine göre kuracakları aile malları ortaklığına veya kazanç paylı aile malları ortaklığına devrini, mirasçıların tamamının miras payı oranında hissedarı oldukları Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kuracakları Limited şirkete devrini, mülkiyetin üçüncü kişilere devrini kararlaştırabilecekler. Sulh Hukuk Mahkemeleri nezdinde mirasçılar veya Bakanlıkça bu Kanun kapsamında açılacak davalar her türlü resim ve harçtan muaftır.
Miras payları
Sulh Hukuk Hâkimi, mülkiyetin devrini uygun bulduğu mirasçıya, diğer mirasçıların miras paylarının bedelini mahkeme veznesine depo etmek üzere altı aya kadar süre verir. Mirasçı tarafından talep edilmesi hâlinde altı ay ek süre verilebilir. Belirlenen süreler içinde bedelin depo edilmemesi ve devir hususunda istekli başka mirasçı bulunmaması durumunda sulh hukuk hâkimi, tarımsal arazinin veya yeter gelirli tarımsal arazinin açık artırmayla satılmasına karar verir. Yeter gelirli tarımsal arazi mülkiyeti kendisine devredilen kişi, bu araziler için zorunlu olan araç, gereç ve hayvanların mülkiyetinin gerçek değerleri üzerinden kendisine devredilmesini isteyebilecek. Bakanlık, gerekli hâllerde asgari tarımsal arazi büyüklüğünün altındaki tarımsal arazileri toplulaştırabilir veya bu Kanun kapsamında değerlendirmek üzere kamulaştırabilir. Toplulaştırma uygulamalarında, tahsisli araziler asgari tarımsal arazi büyüklüğünün altındaki araziler ile birleştirilerek asgari büyüklükte yeni tarımsal araziler oluşturulabilir. Bu suretle oluşturulan araziler; öncelikle toplulaştırma veya kamulaştırma konusu olan arazi maliklerine, bu kişiler satın almadığı takdirde, yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüğünde tarım arazisi bulunmayan yöre çiftçilerine rayiç bedeli üzerinden Bakanlığın talebi üzerine Maliye Bakanlığınca ilgili mevzuatına göre doğrudan satılır.
Yeter gelirli arazi büyüklükleri
İlimiz için belirlenen Yeter Gelirli Tarımsal Arazi Büyüklükleri ise şöyledir; Sulu arazi için, Merkez ve Bahşılı’da 100 da, Sulakyurt’da 90 da, Delice’de 80 da, ,Balışeyh ve Yahşihan’da 75 da, Çelebi, Karakeçili ve Keskin’de 70 da, Kuru arazilerde; Bahşılı ve Karakeçili’de 170 da, Çelebi ve Sulakyurt’da 165 da, Delice 160 da, Balışeyh ve Yahşihan 150 da, Keskin’de 145 da, Merkez’de 140 da, Dikili arazide, Merkez ve bütün ilçelerde 10 da, Örtüaltı arazilerde ise yine merkez ve ilçelerde 3 dekar olarak belirlenmiştir.
Fikir alışverişi yapılmıştır
Kanunun uygulaması aşamasında sıkıntılar yaşanmaması için Bakanlığımızca ve Tapu Kadastro Genel Müdürlüğümüzce Uygulama talimatları yayınlanmış ve Bakanlığımız internet sitesinde http://miras.tarim.gov.tr/ adresiyle sayfa açılmıştır. Yayınlanan bu talimatlar doğrultusunda İl Müdürlüğümüzce 05.06.2014 tarihinde toplantı salonunda İl Müdürümüz Başkanlığında, İlgili Şube Müdürü, İlçe Müdürü ve teknik elemanların katılımıyla bilgilendirme toplantısı yapılmıştır. Yapılan bu toplantıda vatandaş mağduriyetinin oluşmaması hedef alınarak İlçe Müdürlüklerimizin bu kanun kapsamındaki görevleri, yapacakları iş ve işlemler ile yaşanacak sıkıntıların çözümü konusunda ortak fikir alışverişi yapılmıştır”