Özel hastanelere karşı açılan tazminat davaları sıklıkla gündeme gelen hukuksal konulardan birisidir. Hangi koşullarda özel hastanelere dava açılabileceği, aynı zamanda doktora dava açılıp açılamayacağı ve kimlerin bu davayı açabileceği gibi farklı birçok detay merak edilmektedir. Özel hastaneye tazminat davası açabilmek için bilmeniz gereken en önemli konular şöyledir;
Hangi durumlarda özel hastanelere tazminat davası açılır?
Özel hastane tazminat davası için bu davaya konu olabilecek maddelerin gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Bunun için gerekli ilk koşul hastane ile hasta ya da doktor ile hasta arasında yapılan bir sözleşmenin bulunuyor olmasıdır. Yapılan bu sözleşmelerde hastane yönetimi ya da doktorlar hastalara karşı olan sorumluluklarını ihmal ettikleri takdirde ve bu ihmal sonucunda hastanın zarar görmesi söz konusu ise tazminat davası açma hakkı doğacaktır.
Eğer yapılan bir tıbbi müdahale sonucunda hastada bir zarar meydana geliyorsa ve meydana gelen bu zarar doktorun kusuru nedeniyle oluşuyorsa ortada bir illiyet bağı söz konusu demektir. Bu durum yapılan sözleşmenin ihlal edildiğini ortaya koymaktadır. Ve bu durum maddi ve manevi tazminat hakkı doğurmaktadır.
Özel hastaneler ile birlikte doktorlara tazminat davası açılabilir mi
Yapılan tıbbi müdahalelerde zarar gören hasta ve hasta yakınları özel hastaneye karşı tazminat davası açabileceği gibi aynı zamanda müdahaleyi gerçekleştiren doktora da ayrı bir tazminat davası açma hakkına sahiptir. Eğer yapılan tıbbi müdahale Malpraktis yani doktor hatası nedeniyle zarar ile sonuçlanıyorsa bu durumda hastalar doktora karşı maddi ve manevi tazminat hakkına sahiptir.
Kimler özel hastanelere karşı tazminat davası açabilir
Özel hastanelerde yapılan tıbbi müdahaleler sonucunda bir hasta zarar görüyorsa ve bu hastanın sözleşme gereği tazminat davası açma hakkı bulunuyorsa bu davayı;
- Eğer hasta 18 yaşından büyük yetişkin bir birey ise kendisi açabilmektedir.
- Eğer hasta 18 yaşından küçük bir bireyse ebeveynleri açabilmektedir.
- Tıbbi müdahale sonucunda hasta yaşamını kaybetmiş ise hastanın mirasçıları açabilmektedir.
Özel hastaneye açılan tazminat davası bedeli ne kadardır
Özel hastaneye tazminat davası açılırken bu davalar maddi tazminat ve manevi tazminat olarak iki şekilde ele alınmaktadır. Açılan maddi tazminat davalarında hasta veya hasta yakınları uğramış oldukları maddi zarara karşılık tazminat hakkı talebinde bulunmaktadır. Maddi tazminat davalarında eğer hastanın uğramış olduğu maddi kayıp bedeli hesaplanabiliyorsa bu rakamlar karşılığında tazminat talep edilmektedir. Uygulamada ele alınan detaylar eğer hasta vefat etmiş ise defin masrafları, tedavi için yatırılan hastane masrafları, vefat eden kişinin bakmakla sorumlu olduğu kişilere karşı harcayacağı para miktarı gibi birçok farklı şekilde değerlendirmektedir. Eğer yapılan yanlış tedavi ve Tıbbi Müdahale sonucunda hastada Fiziksel bazı hasarlar oluşuyorsa hastanın bundan sonraki tüm tedavi masrafları, çalışıyor olsaydı kazanacağı maaş ve benzeri gelirler gibi farklı talepler maddi tazminat davası kapsamında ele alınmaktadır. Eğer davacı bu bedelleri hesaplayamıyor ise burada karar mercii dava ile ilgilenen hakim olacaktır.
Açılacak olan manevi tazminat davalarında ise psikolojik olarak yıpranma bedelleri baz alınmaktadır. Vefat eden bir hastanın ardından hasta yakınları manevi tazminat talebinde bulunabilmektedir.
Özel hastanelerde yaşamış olduğunuz tüm mağduriyetler de hak etmiş olduğunuz tazminatlar hakkında detaylı bilgi sahibi olabilmeniz için bu alanda farklı birçok davada görev alan hukuk bürolarından destek alabilirsiniz.