Kardiyoloji kalp sağlığımızla ilgilenir
Kalp sağlığı ile ve kalp hastalıkları ile ilgilenen tıp bilimine kardiyoloji denilmektedir. Kalp göğsümüzün sol tarafına yakın bir bölümde yer alan son derece Hayati bir önem arz eden organlarımızdan biridir. Kalp vücuda yaklaşık 8 litre kan pompalama görevini yerine getirir. Kalp ağırlığı erkeklerde ve kadınlarda 320 ve 340 gram arasında değişiklik göstermektedir. Kalbin içerisinde kan pompalanmasını sağlayan çeşitli damarlar yer alır.
Bu damarlar beslenme bozukluğu ya da diğer çevresel faktörler nedeniyle tıkanmaya doğru yönelebilir. Kalpteki tıkanma çatlamalara veya pıhtılaşmalara neden olabilir. Bunları engellemek için bireylerin özellikle beslenme sistemlerini düzene sokması gerekmektedir. Kalp krizinin en önemli nedenlerinden biri de işte bu beslenme bozukluğu ve damar tıkanıklığıdır.
Kalp sağlığı beslenme ile doğru orantılıdır
Kalp sağlığı beslenme düzeninin doğru olması ile orantılı bir olgudur. Obez olan bireylerin ya da kötü kolesterolü yüksek olan bireylerin kalp hastalıklarına daha meyilli olduğu ortaya çıkmıştır. Obezite Dünya sağlık örgütü tarafından ve diğer ulusal kuruluşlar tarafından da kabul edilen kalp krizi belirtileri oluşmasına sebep olabilecek olgular arasındadır. Çünkü kalp krizi çeşitli nedenlerle kalp damarlarından birinin tıkanması sonucunda oluşur.
Kalp krizi hayati neticeler doğuran önemli bir rahatsızlıktır. Genellikle 10 – 15 dakika süren kalp krizinin etkileri saatler sonra veya da günler sonra da artçılar şeklinde görülebilir. Kalp krizi geçiren bireylerin bu süreçte gördüğü en önemli belirti göğüs kafesinde büyük bir ağırlığın ve basıncın hissedilmesidir. Kalp krizi geçiren bireyler bu ağırlığı adeta göğsün üstüne biri oturuyormuş gibi bir ağırlık olur şeklinde ifade eder. Kalp krizinin bir diğer belirtisi ise soğuk soğuk terlemedir. Kalp krizi kalp içerisindeki damarların çeperlerinde plak yağ ve kolesterol birikmesi dolayısıyla kalp damarlarının tıkanması sonucunda ortaya çıkar. İşte sağlıklı beslenme Bu anlamda sağlıklı bir kalp anlamına gelmektedir.
Obezite ile mücadele kalp sağlığı için de önemli
Yapılan araştırmalar Dünya üzerinde obezitenin giderek yaygınlık kazanmaya başladığını ortaya koymuştur. İşlenmiş gıdalar üzerinde oynanmış tohumlar şekerli içecekler ve düzensiz beslenme obeziteye neden olan en temel olgulardandır. Obez bireyin kalp krizi belirtilerini görmesi ve kalp krizi riskini daha fazla yaşaması söz konusudur. Öte yandan hareketsiz bir yaşam sürmekte kalp krizinin etkenleri arasında yer alır. Doktorlar genel anlamda kalp sağlığını kontrol etmek tıkalı damarların olup olmadığını öğrenmek hatta bu damarları açmak için anjiyo yöntemini kullanır. Anjiyo teknolojinin de gelişmesi ile birlikte günümüzde artık oldukça kolay bir biçimde yapılmaktadır.
Türkiye’nin en başarılı kardiyologlarından biri Doçent Doktor Okay Abacı
Okay Abacı Türkiye’nin en başarılı kardiyologları arasında yer almaktadır. Abacı yapmış olduğu başarılı çalışmaları neticesinde binlerce kişinin sağlığına kavuşmasına vesile olmuştur. Doçent Doktor Okay Abacı her geçen gün kendini geliştirmekte ve kardiyoloji bilimi ile ilgili Türkiye’de ve dünyada yapılan yenilikleri yakından takip etmektedir.