Kırıkkale merkez ve ilçelerde yaşanan su kesintileri son günlerde partiler arası demeç savaşına dönüşürken DEVA Partisi’nden farklı bir yaklaşım geldi. İsmail Oğuz Karakuş başkanlığında ki DEVA Partisi Teşkilatı, su kesintilerine karşı 12 maddelik çözüm reçetesi hazırladı.
POLEMİKLERDEN UZAK
Kırıkkale ve ilçelerinde son zamanlarda artan su kesintisi, partilerin gündemine girdi. DEVA Partisi’de konuya farklı bir bakış açısı getirerek çözüm önerilerini paylaştı. DEVA Partisi il teşkilatı konuya ilişkin yaptığı yazılı basın açıklamasında “Bir süredir il merkezi ve ilçelerimizde altyapı çalışmaları kaynaklı su kesintileri yaşanmakta, vatandaşlarımız mağdur olmaktadır.Demokrasi ve Atılım Partisi olarak, gereksiz polemiklerden uzak bir şekilde çözüm odaklı siyaset anlayışı benimsemekteyiz. Bu anlayışımıza paralel; Kırıkkale İl Teşkilatı olarak alanında uzman arkadaşlarımız ile birlikte ‘’Çözüm Reçetesi’’ hazırlama zaruretini görev adletmiş bulunmaktayız.” ifadelerini kullandı.
DESTEĞE HAZIRIZ
“Önerilerimiz dikkate alındığı taktirde vatandaşlarımızın yaşamış olduğu mağduriyetler minimize edilmiş olacaktır. Deva Partisi Kırıkkale İl Teşkilatı, şehrimizin sorunlarına her zaman çözüm üretmek için hazır olup, istenildiği taktirde gerekli teknik desteğe de hazırdır.” Denilen açıklamada DEVA Partisi su kesintilerine yönelik 12 maddelik çözüm önerisini şu şekilde sıraladı;
1. Altyapı çalışmalarına başlamadan önce, stratejik planların (su ve altyapı yönetimi ile alan
yönetim palanları) yapılması,
2. Kazı esnasında sorun yaşanmaması için; çalışma yapılacak alanda kazı çalışmalarına başlamadan önce alanın röntgeninin çekilmesi,
3. Alt yapı ve su ile ilgili personellerin yerleri değiştirilmemeli, korunmalı ve sürekli eğitim mantığıyla bilgi birikimleri artırılmalıdır. Alt yapı çalışmaları yapılırken alt yapıyı bilen personelin kılavuzluğuyla alt yapı inşaatı sürdürülmeli. Mevcut alt yapı projeleri, yeni alt yapı inşaatını yapan firma ve kontrollerin elinde bulundurularak mevcut alt yapının tam lokasyonları tespit edilmedir.
4. Yeni altyapı inşası sırasında teknik şartnameye tam uygunluk sağlanabilmesi için kontrolden sorumlu uzman ekipler işin her adımını kontrol ederek teslim almalıdır. Kanal kazısı, geri dolgu, boru döşenmesi işleri tamamiyle proje ve şartnamesine uygun olarak adım adım sahada kontrol edilmelidir. Kanal kazısı yapıldıktan sonra boru yerleştirilmeden kanalda ince malzeme ile boru korunmalıdır.
5. Acil durumlar için; acil müdahale ekiplerinin sahada hazır bulundurulması,
6. Normal bir altyapı inşası için standart bir iş akış hızı vardır, inşaat süresini azaltmak ve iş akış hızını artırmak için ilave ekip ve ekipman gerekmektedir. Aynı ekiple inşaat süresi azaltılmaya çalışıldığında pek çok problemin ve iş kazasının meydana gelmesi kaçınılmazdır.
7. Alt yapı inşaatları zor inşaatlardır, profesyonel ekiplerce yapılmalı ve kontrol edilmelidir. Daha önce altyapı inşasında tecrübe sahibi, konuya vakıf, nitelikli personellerin korunması ve Belediye bünyesinde istihdam edilmesi,
8. Özellikle pandemi döneminde olduğumuz bu günlerde su kesintilerinin (konum, mevkii, saat aralıkları) kontrolünün daha titizlikle sağlanması,
9. İl ve ilçelerde oluşan su kesintileri bize binalarda yedek su depolarının önemini bir kez daha göstermiştir. Yeni yönetmelikte zorunlu olsa da eski yapıların çoğunluğunda bulunmamaktadır. Bu konuda ivedilikle çalışma yapılması önem arz etmektedir.
10. Kent bilgi sistemlerinin güncellenmesi, vatandaşın sürekli bilgilendirilmesi.
11. Şuan ki meydana gelen su kesintilerinin pek çoğunda sebep eski hatların yerlerinin sağlıklı bilinememesidir. İlerleyen zamanlarda aynı problemleri yaşamamak adına; Yeni altyapı projeleri uluslararası standartlara uygun olmalı ve ihtiyaç duyulduğunda erişilebilir şekilde arşivlenerek muhafaza edilmelidir.
12. Okulların açılması ile birlikte öğrenci yoğunluğu olacağından mağduriyet yaşanmaması için gerekli tedbirlerin ivedilikle önceden alınması gerekmektedir.