Kırıkkale Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uzun, Türkiye’de tedavileri yalnızca organ ve doku nakliyle mümkün hastaların sayısının giderek arttığını belirtti.
Uzun, Organ Bağışı Haftası nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, organ bağışının, kişinin hayattayken serbest iradesiyle, tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi olduğunu bildirdi.
Şu ana kadar Kırıkkale genelinde toplam 356 bağış gerçekleştiğini vurgulayan Uzun, şöyle devam etti:
“Yaptığımız faaliyetlerle organ bağışı sayısını arttırmayı amaçlıyoruz. Bu yıl boyunca da ilimiz kamu kurum ve kuruluşlarında eğitimler düzenleyip konuya bakış açısını değiştirmeyi ve organ bağışı sayısını arttırmayı hedefliyoruz. Farkındalık arttırıcı çalışmalarımız yıl içinde devam edecektir. Bizim ya da en sevdiklerimizden birinin organ nakline ihtiyacı olursa ne yaparız? Onları yaşatmak için nelerden vazgeçebileceğimizi bir düşünün. Bir gün daha bizimle kalması için neleri feda edebileceğimizi ve bu durumdaki binlerce gözü yaşlı insanı.”
Bir organın hiçbir özellik aranmadan herhangi birine nakledilmesinin söz konu olmadığını vurgulayan uzun, şunları kaydetti:
“Organ naklinde alıcı-verici olacak kişilerin doku uyumları önem arz etmektedir. Alıcı ve vericinin doku uyumları testlerle belirlenir, en yüksek doku uyumunda cerrahi işlem gerçekleştirilir. Ayrıca doku uyumunun yanı sıra nakille verilen bağışıklık önleyici ilaçlarla ameliyat başarısı yükselir. Bu yüzden dolayı organ bağışı çok önemlidir.”