Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü A sınıfı yumurtalar ile ilgili toptan ve perakende satışı ile ilgili açıklamalarda bulunarak, damgasız yumurtalar artık satılmayacak denildi.
20 ARALIK’TA BAŞLADI
Konu ile ilgili olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü resmi internet sitesinden açıklamada bulundu. Yapılan yazılı basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi; “Bir Kümes ve işletme numarası ile yumurtlama tarihi yazılmamış olan A sınıfı yumurtalar 20 Aralık’tan itibaren toptan veya perakende olarak satışa sunulamayacak, damgasız veya eski tarihli yumurta satılamayacak. Bu konuda ilgili tebliğe aykırı hareket edenler hakkında 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun ilgili maddelerine göre idari yaptırım uygulanacaktır”
EN AZ 12 MİLİMETRE ÇAPINDA
“Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca hazırlanan, yumurtanın tekniğine uygun ve hijyenik şekilde paketlenmesi, muhafazası, depolanması, taşınması ve pazarlanmasında dikkate alınacak usul ve esasların düzenlediği, Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği bugünden itibaren yürürlüğe girmiştir. Tebliğe göre, işletme ve kümes numarası ile yumurtlama tarihi kümeste veya gerekli tedbirleri almak şartıyla aynı işletmeye ait tasnif veya paketleme tesisinde yazılacak. A sınıfı yumurtanın ağırlık ve özellik sınıfları etikette, ürün adı ile aynı yüzde belirtilecek. Özellik sınıfı belirtilirken “A sınıfı” ifadesi veya “A” harfi kullanılacak. A sınıfı yumurtanın ağırlık sınıflarını simgeleyen harfler en az 2 milimetre yükseklikte olmak ve çevresinde en az 12 milimetre çapında bir çember bulunmak koşulu ile yumurta kabuğu üzerine de damgalanabilecektir”
“…..TARİHİNDEN ÖNCE TÜKETİLMELİDİR”
“A sınıfı yumurtanın etiketinde son tüketim tarihi, “…..tarihine kadar tüketilmelidir” veya “……….tarihinden önce tüketilmelidir” ifadeleri kullanılarak yazılması gerekmektedir. A sınıfı yumurta, yumurtlama tarihinden itibaren 21 gün içinde tüketiciye ulaştırılacak. A sınıfı yumurtanın son tüketim tarihi, yumurtlama tarihinden itibaren 28 günden fazla olamayacaktır. Tebliğe göre, doğal renk ve kokusunu kaybetmiş, çürümüş, kokuşmuş yumurta ile kuluçka işlemi uygulanmış yumurta doğrudan tüketime sunulamayacak ve gıda sanayisinde kullanılamayacaktır. Kırık yumurtadan gıda maddelerinin üretiminde yararlanılamayacaktır”
SATIŞA SUNULMAYACAK
“Katkı maddeleri, bulaşanlar, pestisit kalıntıları, veteriner ilaçları kalıntı düzeyleri, hijyen, ambalajlama, etiketleme ve işaretleme konularında ilgili mevzuata uygunluk şartı aranacaktır. Etiketleme ve işaretleme işlemleri kapsamında ayrıca A sınıfı yumurtada işletme ve kümes numarası ile yumurtlama tarihi kolayca görülebilir, okunaklı ve en az 2 milimetre yükseklikte olacak şekilde yumurta kabuğu üzerine damgalanacak. İşletme ve kümes numarası ile yumurtlama tarihi kümeste veya gerekli tedbirleri almak şartıyla aynı işletmeye ait tasnif veya paketleme tesisinde yazılacaktır. Yumurta, hijyenik olmayan malzemeler (yaprak, saman ve benzeri) içinde satışa sunulamayacaktır” denildi.