Kırıkkale’nin il oluşunun 26. yıl dönümünü yaşıyoruz. 17 Ağustos’un1989 yılında ilk valisi Fikret Güven’in atanması il statüsü kazanan Kırıkkale’de hiç kurumunu bu günü hatırlamaması dikkatlerden kaçmadı.
KUTLAMALAR YAPILACAĞI SÖYLENMİŞTİ
Kırıkkale 26 yıllık bir il. Kırıkkale 21 Haziran 1989 tarih ve 3578 Sayılı yasa gereğince merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal (Başbakan iken) tarafından yapılan törenle İl olmuştur. İlk Valisi Fikret Güven 17 Ağustos 1989 tarihinde yapılan törenle İl Valiliği görevine başlamıştı. 17 Ağustos 1989’da il yapılmasına karar verilen Kırıkkale, o tarihten bugüne her yıl il oluş yıl dönümünü çeşitli etkinlikle kutlanacağı söylenmesine rağmen mutlaka ili üzecek ve ya ülke genelinde üzücü bir olaya sahne olunmuş ve kutlama programları iptal olmuştu.
MEYDANDA KUTLANMIŞTI
26 yıl önce Kırıkkale il olduğunda ANAP Genel Başkanı ve Başbakan Turgut Özal, Kırıkkale’ye davet edilmiş ve Şükran Gecesi düzenleneceği belirtilmiş ve bu gazetelerin manşetlerinde yer almıştı. Yine gazete manşetlerinde Kırıkkale’nin il olması nedeniyle düzenlenen konvoy ve şenliklerde milletvekilleri, kaymakam, belediye başkanı ve kasaba belediye başkanları ile birlikte adeta mutluluk tabloları çiziliyordu. ANAP Milletvekilleri Alpaslan Pehlivanlı, Hazım Kutay ve SHP Milletvekili Yaşar Yılmaz Kırıkkale’nin il olması nedeniyle düzenlenen şenliğe katılmışlar ve Cumhuriyet Meydanı’nda el ele tutuşup horon tepmişlerdi.
GİDEREK KÜÇÜLÜYOR
1929’da Belediyelik, 1944 yılında da ilçe olan Kırıkkale, 1945 ve 1950’lerdeki nüfus artışı ve hızlı göç olayı ile sadece yakın çevredeki köylerden değil; Orta, Doğu, Güneydoğu ve Karadeniz bölgesi illerinden hızlı bir nüfus akışı olmuş ve Kırıkkale büyümüş ve gelişti. 1955’lerde konut alanları Samsun Karayolu üzerine, kuzeye doğru taşmış ve doğuya da genişlemiştir. 1960’lı yıllarda Kırıkköyü ve Yuva köyünü mahalleleri içine katan Kırıkkale, 1970’li yıllardan itibaren hızlı nüfus artışıyla birlikte mahallerini de artan Kırıkkale, 1925’lerde 12 hanelik bir köyden il olduktan sonra yapılan il nüfus sayımında 205.208 nüfuslu bir yerleşim alanı olmuştu. Ancak yıllar geçtikçe artan işsizlik ve ildeki sanayi alanımda gelişim duraksayınca göç veren bir il haline gelen Kırıkkale’nin nüfusu 182 bin’lere kadar düştü.