GündemManşet

1 kişi mantardan zehirlendi

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Kırıkkale’de kendiliğinden yetişen mantarı yemesi sonucu zehirlenen ve karaciğeri zarar gören Filiz Pektaş(33) Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesine kaldırıldı. Önceki gün akşam müşahede altında tutulan Pektaş, dün sabah taburcu edildi.

 

7 ÜNİTE SERUM VERİLDİ

Alınan bilgiye göre, Filiz Pektaş, eşi Üçler Pektaş’ın eve getirdiği mantarı yemesi sonucu zehirlendi. Mantarları, bahçelerinde bulunan kavak ağaçlarının altından topladığını dile getiren Üçler Pektaş, mantarların zehirli olduğunu bilmediğini ve topladığına pişman olduğunu söyledi. Kendisinin evde olmadığı bir zamanda eşinin mantarları pişirip yediğini anlatan Pektaş, eve geldiğinde eşini halsiz bulduğunu ve durumu erken fark edip hastaneye gittiklerini söyledi. Sabaha kadar müşahede altında tutulan Filiz Pektaş, kan tahlilleri sonucu doktorlar tarafından 7 ünite serum verildi. Dün sabah saatlerinde midesi yıkanan Pektaş, daha sonra taburcu edildi.

 

MANTAR ZEHİRLENMESİ NEDİR, NASIL OLUŞUR?

Doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak çiğ veya pişirilerek yenmesi sonucunda gelişen ve ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenmedir. Mantar zehirlenmeleri, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların bol olduğu mevsimlerde görülür. Ülkemizde doğal alanlarda yetişen zehirli mantarların da bulunduğu unutulmamalıdır.

 

MANTAR ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİ NELERDİR,

NASIL ANLAYABİLİRİZ?

Zehirlenme belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değişir. Belirtiler, bazı mantar türlerinin yenmesini takiben 2 saat sonra, bazı mantar türlerinin yenmesini müteakiben de 6 saat sonra ortaya çıkabilir. Mantarın yenmesini takiben 2 saat gibi kısa bir sürede zehirlenme belirtilerine sebep olan mantarların yenmesi durumunda: Sersemlik, uykuya eğilim, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı, kusma ve terleme görülebilir. Mantarda bulunan zehirli maddenin özelliğine göre, yendikten 6 saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri ise: Bulantı, Kusma, İshal, Ateş, Nabız artışı, Karın ağrısı ile Daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir. Sonuçta koma ve ölüm de söz konusu olabilmektedir. Yapılacak en doğru hareket, mantar yiyen bir kişide yukarıda verilen belirtilerin görülmesi hâlinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmasıdır.

 

MANTAR ZEHİRLENMESİNİN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Zehirlenmeler konusunda 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezinden bilgi alınabilir.

Mantar zehirlenmelerinin tedavisi genel olarak meydana gelen zehirlenme bulgularına yöneliktir. Ancak, mantar zehirlenmelerinin tedavisine yardımcı olması bakımından, Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden (UZEM – Ulusal Zehir Danışma Merkezi) temin edilecek bir antidot (panzehir) bulunmaktadır.

 

MANTAR ZEHİRLENMELERİ NASIL ÖNLENİR?

Zehirlenmelerin önemli bir kısmı esasında çok basit önlemlerle engellenebilecek niteliktedir. Bu çerçevede, mantar zehirlenmeleri de çok basit bir şekilde önlenebilecek bir zehirlenme tipi olup zehirlenmenin engellenmesindeki tek çare de doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle yenmemesi; bunun yerine kültür mantarının tercih edilmesidir. Kültür mantarları bünyelerinde zehirli maddeleri bulundurmadığından bir zehirlenmeye sebep olmaz. Ancak, bu mantarların yetiştiği ortam itibarıyla, bazı mikroorganizmalar mantarların üzerinde bulunabilir. Bu mikroorganizmayla bulaşık mantarların çiğ olarak yenmesi sonucunda çok hafif mide ve bağırsak şikâyetlerinin gelişebileceği de unutulmamalıdır. Bunlara ilaveten, mantar alırken ambalajlı olanlar tercih edilmeli; ayrıca, ambalajda tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik bazı bilgilerin yer aldığı etiketlerin olup olmadığına da dikkat edilmelidir.

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu